Αποσύρεται η τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έπειτα από διαφωνίες και πολυφωνίες

Αποσύρεται η τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έπειτα από διαφωνίες και πολυφωνίες Facebook Twitter
1

Αποσύρει την τροπολογία που άνοιγε τον δρόμο για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» τελικά η κυβέρνηση έπειτα από αντιδράσεις εκτός και εντός κυβέρνησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και επέκρινε τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για «πολιτική σχιζοφρένεια» και «καραγκιοζιλίκια».


«Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων - αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε επισπεύσει αυτή την τροπολογία», είπε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε: «Δίνεται εκείνο το χρονικό περιθώριο και στα κόμματα της συγκυβέρνησης και στα άλλα κόμματα, να ενημερωθούν καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη».


Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη, ότι «ανταποκρινόμενος και στην έκκληση του εισηγητή των ΑΝΕΛ του κ. Παπαχριστόπουλου, θα δώσει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας έως δέκα ημερών και θα έρθουν άμεσα σε ψηφοφορία στο επόμενο νομοσχέδιο».

Οι αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Νωρίτερα, μήνυμα ότι δεν πρόκειται στο εξής να ψηφίσουν διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αν δεν έχει εξασφαλισμένη την συμφωνία και των δύο κυβερνητικών εταίρων, έστειλαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και τα δύο κόμματα κατηγόρησαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες για επικοινωνιακά παιχνίδια και σπέκουλα με στόχο να διατηρήσει ο κυβερνητικός εταίρος το 3%.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκε η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέναντι σε τροπολογία με την οποία συμπληρώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 758) και με την οποία παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης οριστικής απόφασης εκουσίας δικαιοδοσίας και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν τοποθετούνται θετικά απέναντι στη διάταξη και έτσι απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσαν ότι εφεξής, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με το περιεχόμενο μιας διάταξης την οποία εισάγει η κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι θα τύχει της ψήφου και των δύο κυβερνητικών εταίρων, τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης θα την καταψηφίζουν.

«Το ζήτημα έχει εθνικές προεκτάσεις» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε ότι από εδώ και στο εξής, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει καμία διάταξη αν αυτή δεν την ψηφίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, διότι δεν δέχεται να νομιμοποιήσει αυτή την τραγελαφική κατάσταση.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει μετρήσει τα 2/3 του βίου της και έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της περίεργης ισορροπίας ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, έχουμε γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων», είπε ο Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Ειδικά για την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας λένε οι ΑΝΕΛ ότι δεν θα την ψηφίζουν. Δηλαδή αλά καρτ, στήριξη. Διαφωνούμε με αυτή την πολιτική και πρακτική, και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θα συμφωνούν, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει, θα καταψηφίζει. Δεν γίνεται να πατάτε σε δύο βάρκες» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη.

 Παπαχριστόπουλος: Να ξαναδεί την τροπολογία ο υπουργός

 

«Θα ήθελα να παρακαλέσω τον υπουργό να ξαναδεί την τροπολογία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος για την τροπολογία Κοντονή για τη συμπλήρωση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


«Δεν μονοπωλούμε την αλήθεια, ούτε διεκδικούμε το αλάθητο. Ξέρουν όλοι ότι έχουμε μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Η συγκεκριμένη τροπολογία πιστεύουμε ότι αγγίζει κάποια εθνικά θέματα, είναι παράκληση αγάπης στον υπουργό να ξαναδεί αυτήν την τροπολογία, θα μας δώσει και μας την ευκαιρία να την δούμε με πιο ώριμο μάτι» υποστήριξε ο κ. Παπαχριστόπουλος υπογραμμίζοντας στην συνέχεια πως δεν υπάρχουν σενάρια πτώσης της κυβέρνησης.


«Να είστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει, ούτε μια στο δισεκατομμύριο. Μας ενώνουν τόσο δυνατές επιλογές που κάτι τέτοιο το θεωρώ λίγο δύσκολο έως απίθανο», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη τροπολογία κινδυνεύει να μην υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια του κόμματος, καθώς το σύνολο των κομμάτων έχει δηλώσει πως θα την καταψηφίσει.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM