Βαρουφάκης: Η Ελλάδα από το 2010 βρίσκεται σε πτώχευση και καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα από το 2010 βρίσκεται σε πτώχευση και καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Στις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής κίνησης DiEM 25 στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο, τόνισε ότι η Ελλάδα από το 2010 βρίσκεται σε πτώχευση και σε «καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας» και χαρακτήρισε τραγική και την κατάσταση που επικρατεί και στους κόλπους της ΕΕ, που «θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση πριν την κατάρρευση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι προτάσεις μας για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα παρουσιαστούν στις προσεχείς ευρωεκλογές στους ψηφοφόρους», είπε ο πρώην υπουργός. Επισήμανε ότι ο μόνος δρόμος για να ανακάμψει και να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία, είναι να υπάρξει άμεσα δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας και αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.

Όπως σημείωσε, η επίτευξη των δύο αυτών στόχων μπορούν και απαιτείται να αποτελέσουν τη βάση για τη «νέα συμφωνία» που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη και θα βγάλει τη χώρα από την «ερημοποίηση» με την προϋπόθεση -όπως είπε- ότι η χώρα θα προχωρήσει στις παρακάτω έξι βασικές μεταρρυθμίσεις:

  • άμεσες και μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,
  • ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους,
  • Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (σύστημα παράπλευρης ακύρωσης οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών - πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού),
  • δημόσια εταιρία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών - μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της πρώτης κατοικίας,
  • νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία
  • και σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα (τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ - ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις stant ups).

«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Αυτή τη φορά οι έξι μεταρρυθμίσεις, που ο κοινός νους καταδεικνύει ως προαπαιτούμενα για απόδραση από την κρίση, θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης. Η χώρα θα διατηρηθεί εντός της ευρωζώνης για όσο χρειάζεται, έως ότου η επίσημη Ευρώπη αποφασίσει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις έξι μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης.


Υπογράμμισε ακόμα, ότι οι έξι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα τις χώρες- μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα και να εφαρμοστούν απρόσκοπτα. Επίσης, ενώ τα EuroWorkingGroup, το Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής αρνούνται να τις δεχθούν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθεί την λεγόμενη τακτική της «κενής καρέκλας» του στρατηγού Ντε Γκωλ.


Προτείνει επίσης, να αναβάλλονται μονομερώς οι αποπληρωμές σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM-EFSF και να δρομολογηθεί πολιτική παραμονής εντός της ευρωζώνης υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.


«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η ασφυξία και να αποφευχθεί η ερημοποίηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, είναι η άμεση εφαρμογή των έξι μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το αφήγημα πως η μοναδική ελπίδα για τη χώρα είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των δανειστών, δεν ευσταθεί.


Στο ερώτημα αν η ευρωπαϊκή πολιτική κίνηση DiEM 25, της οποίας ο κ. Βαρουφάκης είναι επικεφαλής στην Ελλάδα, θα λάβει μέρος στις εκλογές είπε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, αυτές οι προτάσεις μας να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε από τη βάση», ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασε και τοπικά στελέχη της κίνησης DiEM 25, από τη Θεσσαλονίκη, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας.


Χαρακτήρισε το DiEM 25 αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα, στράφηκε εναντίον όσων ταυτίζουν την Ευρώπη με την «ανίερη συμμαχία των κκ Βίζερ, Ντάισελμπλουμ, Eurogroup και Σία», ενώ κατηγόρησε όσους τον χαρακτηρίζουν αντιευρωπαϊστή. «Είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το DiEM 25 ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τη διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της ιστοσελίδας: diem25.org


Εξάλλου, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αποκάλυψε ότι διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Ε. Μακρόν και ευχήθηκε να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο «απέναντι στα πολιτικά τέρατα», όπως χαρακτήρισε το κόμμα της κ. Λεπέν. «Όμως ο Εμανουέλ θα κερδίσει χάνοντας, αφού θα είναι ένας πρόεδρος χωρίς κόμμα και με ελάχιστες εξουσίες» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM