To τέλος του Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις για τα ποτά και τις γυναίκες του νότου;

To τέλος του Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις για τα ποτά και τις γυναίκες του νότου; Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
1

«Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης οι βόρειες χώρες του ευρώ επέδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες της κρίσης. Ως Σοσιαλδημοκράτης θεωρώ την αλληλεγγύη ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο όποιος την αξιώνει, έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα λεφτά για ποτά και για γυναίκες και στη συνέχεια να ζητάω την υποστήριξή σας. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Aυτή η προβοκατόρικη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ίσως τελικά γίνει η αφορμή για το πρόωρο τέλος της θητείας του καθώς οι πιθανότητες να διατηρήσει τη θέση του είναι πλέον ελάχιστες.

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και εκφράστηκαν με σφοδρότητα από τον πολιτικό κόσμο στην Ε.Ε. ενώ δεν περιορίστηκαν μόνο στις χώρες που έθιξε με την φράση του ο Ντάισελμπλουμ.

Το ζητούμενο στην Ευρωζώνη είναι «η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη αλλά και ο σεβασμός», έγραψε στο Twitter o επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Τα κλισέ «δεν έχουν θέση» σε αυτή, όπως σημειώνει.

Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζητούσαν χθες μέχρι και την παραίτησή του, καθώς ο ίδιος μπορεί να ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του σε , αλλά τόνισε πως δεν παραιτείται.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ζήτησε την παραίτηση αναφέροντας ότι «τα σχόλια είναι ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα χάσει από την αξιοπιστία της αν ο κ. Ντάισελμπλουμ παραμείνει στη θέση του. Την παραίτηση ζήτησε και ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ρέντσι, αναφέροντας πως «αν θέλει να προσβάλει την Ιταλία, να το κάνει σε ένα μπαρ κοντά στο σπίτι του και όχι με τον θεσμικό του ρόλο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι και η πολιτική οικογένεια του Ολλανδού πολιτικού, αυτή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έφτασε να τον αποκηρύξει, καθώς «τα λόγια του υπό καμία έννοια δεν εκπροσωπούν το όραμα της πολιτικής μας οικογένειας», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεβ, δηλώνει τα εξής: «Με μία φράση ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε να προσβάλει και να υποβαθμίσει τόσους ανθρώπους και να σπείρει τη διχόνοια. Τα λόγια του ήταν προσβλητικά τόσο για τις νότιες, όσο και για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις γυναίκες και τους άντρες. Τα σχόλια του κ. Ντάισελμλουμ είναι απαράδεκτα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Λίγες μόνο ημέρες πριν την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, είναι ντροπή για έναν εκπρόσωπο της πολιτικής μας οικογένειας να αντιτίθεται στην ουσία των αξιών της Ένωσής μας, στο σεβασμό και την αλληλεγγύη, που είναι η βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου. H αλληλεγγύη, η ισότητα και η μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις ιστορικές αξίες της σοσιαλδημοκρατικής μας οικογένειας και θα συνεχίσουν να είναι».

Ο μόνος που τον υπερασπίστηκε ανοικτά ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, και αυτός όχι για τα σχόλια που έκανε, αλλά για «την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Αθήνας, με τον κ. Δ. Τζανακόπουλο να λέει χθες πως «η δήλωση είναι πλήρως άστοχη, υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου». Επικριτική ήταν και η Ν.Δ.: «Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι από κανέναν, όσο υψηλά ιστάμενος κι αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Κικίλιας.

Παρόλο που ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί, οι λίγες ελπίδες που είχε να παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 που λήγει η θητεία του μηδενίζονται, σημειώνει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Στήριξη οποιουδήποτε υπουργού στο Eurogroup θα μεταφραζόταν ως μια έμμεση στήριξη στην άκομψη τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ.

Η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ καταδίκασε επίσης τα  σχόλια του επικεφαλής του Eurogroup και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Πρωτοβουλία για διακομματική καταδίκη των «εξωφρενικών δηλώσεων» του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέλαβαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως αυτές «εισάγουν στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και οδηγούν σε διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων».

«Αλγεινή εντύπωση και οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζουν σε γραπτή διαμαρτυρία τους οι βουλευτές και συμπληρώνουν:

«Είναι εξωφρενικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίες είναι δυστυχώς ενδεικτικές και των απόψεων της νεοφιλελεύθερης μερίδας των ευρωπαίων πολιτικών. Απόψεις, οι οποίες, αν δεν αναχαιτιστούν όσο ακόμη είναι καιρός από τους ίδιους τους πολίτες, θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μια πολύ άσχημη και απευκταία μετάλλαξη. Η Ενωμένη Ευρώπη που κλείνει σε λίγο τα 60 χρόνια της, είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία της βασισμένη σε ιδέες και πρακτικές, όπως αυτές που πρεσβεύει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους ευρωπαίους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις, και κυρίως, αυτές τις ιδέες, άμεσα και κατηγορηματικά».

«Η συγκεκριμένη δήλωση» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει για όλους τους πολίτες της η Ευρώπη: την έμφυλη ισότητα, τον πλουραλισμό, το σεβασμό στον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία».

Και συνεχίζουν: «Η δήλωση αυτή, δυστυχώς εισάγει στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης, το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων» δηλαδή με όρους πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπου προφανώς οι Βόρειοι συγκεντρώνουν όλα τα «θετικά» χαρακτηριστικά, μαζί και το χρήμα, και οι Νότιοι όλα τα αρνητικά, μαζί και τη φτώχεια. Το γεγονός ότι τα ελλείμματα του Νότου ισοσκελίζουν τα κέρδη του Βορρά, οι σαφείς αδικίες και αστοχίες του οικονομικού ευρωπαϊκού μοντέλου που είναι ανάγκη να αλλάξει για να γίνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, κανέναν δεν αφορούν εδώ, πολλώ δε μάλλον τον κύριο Ντάισελμπλουμ».

«Το θέμα είναι πολιτισμικό, δεν επιδέχεται λογικής ερμηνείας. Η γνώμη του, δε, για τις γυναίκες και δη για τις γυναίκες του Νότου είναι ακόμη χειρότερη, καθώς αυτές εμφανίζονται διπλά αποκλεισμένες: άβουλα πλάσματα που συντηρούνται από τους απολίτιστους, ουσιαστικά δεν είναι καν κυρίες του εαυτού τους αλλά παρεπόμενα των ανδρών που τις τρέφουν», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλώ τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί αμέσως από επικεφαλής του Eurogroup μετά τα επαίσχυντα σχόλιά του σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Ο Ντάισελμπλουμ δεν έχει την πολιτική ούτε την ηθική υπόσταση να είναι επικεφαλής του Eurogroup μετά τα ταπεινωτικά σεξιστικά και ξενοφοβικά σχόλιά του κατά των χωρών της νότιας Ευρώπης». αναφέρει η Τσίμερ στη δήλωσή της.

«Αν ο Ντάισελμπλουμ αρνηθεί να παραιτηθεί η ευθύνη πέφτει στους Σοσιαλδημοκράτες να τον αντικαταστήσουν από επικεφαλής του Eurogroup. Αντί να προβληματίζεται σχετικά με τους λόγους της ιστορικής ήττας τους στις πρόσφατες εκλογές, ο Ντάισελμπλουμ επέλεξε να συνεχίσει στο ίδιο αποτυχημένο μονοπάτι της αλαζονείας και περιφρόνησης προς τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ.

Μια στερεότυπη εικόνα του τεμπέληδων νότιο-ευρωπαίων που έχουν ανάγκη να σωθούν από τις πλούσιες χώρες του Βορρά δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά αποτελεί προσβολή για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που πλήττονται από τις συνέπειες της λιτότητας γι

Ωστόσο η «Καθημερινή» σημειώνει πως ίσως να μην είναι τυχαίο ότι οι επίμαχες δηλώσεις πήραν μεγάλη διάσταση, αφού το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας εντόπισε το συγκεκριμένο απόσπασμα και το προώθησε σε δημοσιογράφους. Άλλωστε, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους διαδόχους του κ. Ντάισελμπλουμ.

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM