Μουζάλας για Ελληνικό: Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία

Μουζάλας για Ελληνικό: Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
2

Την καταγγελία ότι 60 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, απαγόρευσαν να μπει το φαγητό που προορίζεται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον καταυλισμό του Ελληνικού, έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του για «ψευδή» απεργία πείνας. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Μουζάλας, είπε πως είναι «ψευδείς» οι ισχυρισμοί ότι έγινε καθολική απεργία πείνας στο Ελληνικό και πρόσθεσε προς τη Βουλή ότι 30 Έλληνες και 30 αλλοδαποί, εμπόδισαν να φθάσει το φαγητό στους δικαιούχους εντός του Κέντρου.

«Η ελληνική πολιτεία έχει νόμους, και οι νόμοι αυτοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι η παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών εκείνη που καθυστερεί την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Παρέχοντας προς τη Βουλή, τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Κακλαμάνης, σχετικώς με το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Προσφύγων σε διαμερίσματα, ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Όπως ενημέρωσε, ήδη μέσω του προγράμματος φιλοξενούνται 1964 πρόσφυγες και μετανάστες (εκ των οποίων το 86% είναι Σύροι, το 7% Αφγανοί και 6% Ιρακινοί).


Τέλος, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι διαπιστώνονται κάποιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του προγράμματος στην Κρήτη και προανήγγειλε την επέκταση του και στη Λιβαδειά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, σημειώθηκαν εντάσεις στον καταυλισμό του Ελληνικού, όταν πρόσφυγες δεν επέτρεπαν την είσοδο του υπουργού, θεωρώντας ότι είναι υπεύθυνος για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους. Μάλιστα, όταν η ένταση κορυφώθηκε ένας μικρός πρόσφυγας άρχισε να σπρώχνει αστυνομικό που βρισκόταν μπροστά στην είσοδο, και οι κάμερες κατέγραψαν τον αστυνομικό και το παιδί να ανταλλάσσουν σπρωξίματα και γροθιές.

Η επεισοδιακή επίσκεψη του του Γιάννη Μουζάλα στο Ελληνικό προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Μετά τις άθλιες εικόνες του χειμώνα, τους νεκρούς από αναθυμιάσεις, φθάσαμε σήμερα στα άβατα ανομίας. Η επιβολή της νομιμότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όχι των μεταναστών. Ο κ. Μουζάλας δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενος» τόνισε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ας αφήσει, επιτέλους, τα κλάματα μπροστά στις κάμερες και ας αναλάβει τις ευθύνες του. Για το "πάρτι" των Μ.Κ.Ο., που έχουν υποκαταστήσει τη λειτουργία του Κράτους, αυτός και ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι», πρόσθεσε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό είναι συνώνυμο της παρακμής και ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη χώρα».

Για ρεσιτάλ ανικανότητας κάνει λόγο με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι. «Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε "άτυπες" δομές - όπως αυτή του Ελληνικού που επισκέφθηκε σήμερα - με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συνεχή επεισόδια, ολόκληρα νησιά "με το γνωστό πρόβλημα" και άδεια σχολικά λεωφορεία για τα ειδικά τμήματα των προσφυγόπουλων. Μας ζητάει μάλιστα να κατανοήσουμε ότι "αυτή είναι η εικόνα μετά τη διάλυση της Ειδομένης", θαρρείς και δεν ήταν οι ίδιοι που ουσιαστικά δημιούργησαν και ευνόησαν τη διατήρηση εκείνου του καταυλισμού - ντροπή για τη χώρα μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

 

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Για τα επεισόδια στο ΕλληνικόΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών - Από το Γραφείο Τύπου και με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στην άτυπη και «προσωρινή» δομή φιλοξενίας του Ελληνικού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:Στη μέχρι σήμερα μόνιμη επωδό της κυβέρνησης, το «φταίνε οι άλλοι», όπως και τα απροκάλυπτα ψέματα περί δήθεν ολοκλήρωσης όσων απαιτούνταν ενόψει του χειμώνα, προστέθηκε και η επίθεση Μουζάλα προς τους πρόσφυγες: να φύγουν αν δεν τους αρέσει το κολαστήριο του Ελληνικού και «ας υποστούν τις συνέπειες».Προχώρησε δε, σε ακροδεξιού τύπου συγκρίσεις λέγοντας πως «τα παιδιά των προσφύγων έχουν σχολικά, ενώ των Ελλήνων όχι», παραλείποντας το γεγονός της απόστασης των σχολείων από τις δομές φιλοξενίας, τη θέση των γονιών (να τους πήγαιναν με τα πόδια;), τα ζητήματα ασφάλειας, ή το ότι τα σχολικά χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και όχι τον Έλληνα φορολογούμενο, μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.Μίας συμφωνίας, που ήταν προβληματική για τους πρόσφυγες, αλλά σε ό,τι αφορούσε την Ελλάδα, εξασφάλιζε τους πόρους και το χρόνο για μία ανθρώπινη αντιμετώπιση όσων ήταν στη χώρα, κλείνοντας τις ροές από την Τουρκία, με καθορισμένη διαδικασία ασύλου και έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους δικαιούνται μετεγκατάστασης, ενώ προσέφερε θέσεις εργασίας για τους νέους της χώρας (νομικούς και άλλους) που μαστίζονται από ανεργία άνω του 50%. Αντί αυτών, άθλιες συνθήκες διαβίωσης -τιμωρητικές- που θα ικανοποιούσαν μόνο όσους ασπάζονται τη ρητορική Τραμπ, ημέτεροι και εσχάτως πέντε θάνατοι, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης μίας «αριστερής» κυβέρνησης που αρνείται να ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες ούτως ώστε να απορροφήσει τα διαθέσιμα κονδύλια και να υλοποιήσει όσα απαιτεί ο ανθρωπισμός και οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ.Μπροστά σε αυτή την καθολική αποτυχία, μπορεί όντως η λύση να είναι η απομάκρυνση κάποιου, ή κάποιων, αλλά αυτοί σίγουρα δεν είναι τα θύματα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και του κ. Μουζάλα που είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, καπνίζοντας, να ασχημονεί εναντίον τους.
Όταν ο Μητσοτάκης είπε πως θα χρειαζόταν 2 διμοιρίες για να μπορέσει να μπει στην Μόρια, το Αριστερά TV έλεγε πως μάλλον σιχάθηκε να μπεί..Τι πιο λογικό να εξαγριώνονται άνθρωποι όταν τους στοιβάζεις για μήνες σε ελεεινές συνθήκες!Αλλά σε περίπτωση που κυβερνούσε "Δεξιά" την βία θα την υποκινούσε η παρέα του Μουζάλα.