Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση προσώπων, κυρίως στον χώρο της εργασίας. 

 

Την αρχή του νομοσχεδίου ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ δηλώνει «παρών» και καταψηφίζει η ΧΑ. 

 

Όλα τα κόμματα δήλωσαν τη συμφωνία τους σε άρθρα του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, να μιλήσει για ομοθυμία και εποικοδομητική συζήτηση. Επισημαίνεται ωστόσο ότι το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, επέμεινε να καταψηφίζει τα άρθρα 3 και 4, με τον ισχυρισμό εκ μέρους του εισηγητή του, Κ. Κατσίκη, ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ο Σ. Κοντονής δήλωσε δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση, αφού έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

 

«Η ουσία και ο πυρήνας αφορά την επέκταση των δικαιωμάτων ιδίως στο θέμα της εργασίας», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος παίρνοντας την σκυτάλη από προκάτοχό του, Νίκο Παρασκευόπουλο - ο οποίος εισηγήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο - επισήμανε ότι: αφενός, γίνεται μία προσπάθεια για την εμβάθυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα, αφετέρου για την άρση των προϋποθέσεων καταδίκης της χώρας για πάρα πολύ σοβαρά αδικήματα (σπάνια ωστόσο) κατά την εκτέλεση καθηκόντων δημόσιων λειτουργών.

 

Όσον αφορά την επιφύλαξη της εισηγήτριας της ΝΔ, Κατερίνας Παπακώστα, σχετικώς με τη διατύπωση «και άλλες πεποιθήσεις», ο κ. Κοντονής είπε ότι δεν μπορεί σε ένα νόμο να γίνονται αναφορές σε έκνομες πεποιθήσεις, παρά ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται σε πεποιθήσεις που συγκροτούν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου (όπως π.χ. οι πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις που αποτελούν λόγο να ελεγχθεί ένας εργοδότης αν αποκλείσει έναν εργαζόμενο).

 

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, κ.α.

 

Ειδικότερα, στην ελληνική έννομη τάξη ενσωματώνονται πέντε οδηγίες, οι οποίες αφορούν: την αρχή της ισότητας, την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς και επίσης την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης. Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η αυτοτελής ρύθμιση για τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και σε υπαλλήλους των σωμάτων κράτησης.

 

Με αιχμή παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, σχετικώς με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Συνήγορου του Πολίτη, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε, ότι έχει υπάρξει μέριμνα για αύξηση του προσωπικού και έχει δοθεί εξάμηνη παράταση ώστε να προετοιμαστεί, με στόχο να ανταποκριθεί η Αρχή στα νέα καθήκοντά της. Διευκρίνισε επίσης ότι ο έλεγχος με τον οποίο επωμίζεται ο Συνήγορος γίνεται για τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και δεν επεμβαίνει στην πειθαρχική διαδικασία πολύ δε περισσότερο στις εσωτερικές υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Ο Σ. Κοντονής υπογράμμισε ότι σκοπός του νομοθετήματος δεν είναι η σώρευση ποινικών κυρώσεων, παρά διοικητικών διατάξεων, ώστε να επιλύονται σε αυτό το επίπεδο τα θέματα και προανήγγειλε την κατάθεση σειράς τέτοιων ρυθμίσεων για αποποινικοποίηση σε ζητήματα που επιδέχονται διοικητικής επίλυσης.

 

«Δεν φαλκιδεύονται εργασιακά δικαιώματα, αντιθέτως αναδεικνύονται και όταν αποτυπώνονται σε νομικά κείμενα δεν είναι ευχολόγια» είπε ακόμη, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη. Για δε τη ρύθμιση που αφορά στην προστασία του νομίσματος και των καταναλωτών από τα προϊόντα της χρηματαγοράς, είπε ότι είναι μέτρο θετικό για το σύνολο των πολιτών, ώστε να μην υπάρχει καταδολίευση δικαιωμάτων και να μην υπάρχει χειραγώγηση προς όφελος ισχυρών ή πονηρών.

 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr