G8: «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη»

G8: «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη» Facebook Twitter
0

Την ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εξέφρασαν στο κείμενο των συμπερασμάτων τους οι G8, οι οκτώ δηλαδή ηγέτες  των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας που συναντήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ. Στο κείμενο οι οκτώ κάνουν λόγο για τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της χώρας μας, επισημαίνουν όμως ότι η συνταγή δεν είναι  "one size fits all" (ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από το κείμενο προκύπτει επίσης η έκδηλη ανησυχία των οκτώ πλουσιότερων για τυχόν μετάδοση των προβλημάτων της Ελλάδας και σε άλλα κράτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μίλησε για τη συμφωνία της συνόδου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρώπη με μίγμα λιτότητας και ανάπτυξης και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει με ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με τη μείωση του χρέους.

Από την πλευρά της η Άνκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η ανάπτυξη βοηθά στο να περιοριστούν τα ελλείμματα, αλλά όπως είπε, μπορεί να γίνει και το αντίστροφο. Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να γίνει δουλειά και στις δύο κατευθύνσεις και το ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη το ξεκαθάρισαν, αυτό αποτελεί μεγάλη πρόοδο.

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε δήλωση ειδικά για την Ελλάδα, λέγοντας ότι ο ίδιος θέλει να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη αλλά περιμένει και την τήρηση των δεσμεύσεων. Υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί παράλληλα με προγράμματα ανάπτυξης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ