Παταγονία: Σε κίνδυνο οι μπλε φάλαινες από συγκρούσεις με πλοία

Παταγονία: Σε κίνδυνο οι μπλε φάλαινες από συγκρούσεις με πλοία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
0

Το μεγαλύτερο θηλαστικό που έζησε στη Γη, η μπλε φάλαινα, κινδυνεύει από συγκρούσεις με διερχόμενα πλοία σε μία από τις βασικές περιοχές που τρέφεται, τις ακτές της Παταγονίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Οι υπό εξαφάνιση φάλαινες πρέπει να αντιμετωπίσουν έως και χίλια πλεούμενα που ταξιδεύουν καθημερινά στα νερά του ανατολικού Νότιου Ειρηνικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Οι επιστήμονες, που μελετούσαν τους τρόπους σίτισης των εν λόγω είδους, διαπίστωσαν πως το 83% των σκαφών που δραστηριοποιούνται καθημερινά στην περιοχή ανήκουν στην - εκτεταμένη - βιομηχανία εκτροφής σολομού, που αναπτύσσεται στο βόρειο κομμάτι του χιλιανού τμήματος της Παταγονίας. 

Ο πληθυσμός της μπλε φάλαινας, που το βάρος της μπορεί να φτάσει τους 150 τόνους και να έχει μήκος έως 30 μέτρα, έχει αυξηθεί και πάλι στα νερά της Ανταρκτικής, ωστόσο το είδος εξακολουθεί να κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της βιομηχανικής φαλαινοθηρίας του περασμένου αιώνα. Δεδομένα εντοπισμού των μπλε φαλαινών και στοιχεία για τις πορείες των πλοίων κατέστησαν εφικτό να επισημανθούν τα σημεία όπου πλοία και φάλαινες είναι πιθανότερο να συγκρουστούν. 

Ο Luis Bedriñana-Romano, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει πως τα δεδομένα για την κίνηση των πλοίων προκαλούν ανησυχία, ενώ αναφέρει πως ο πληθυσμός των φαλαινών είναι ανάμεσα σε 200 έως 700. «Κάθε σύγκρουση που οδηγεί στον θάνατο αυτών των ζώων αποτελεί μία πραγματική πλήγμα για την προστασία τους», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν οι μπλε φάλαινες τρέφονται «συγκεντρώνονται μόνο σε αυτή τη δραστηριότητα» και έτσι είναι ευκολότερο να χτυπηθούν από πλοία, ειδικά κατά τη νύχτα, όπου ανεβαίνουν πιο κοντά στην επιφάνεια. Οι επιστήμονες καλούν τον κλάδο της αλιείας σε συνεργασία, ώστε να ληφθούν μέτρα και να αποφευχθούν τόσο οι συγκρούσεις όσο και οι θάνατοι στα ιχθυοτροφεία σολομού,  

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ