ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια τζιτζίκια αναμένεται να εμφανιστούν στις ανατολικές πολιτείες

ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια τζιτζίκια αναμένεται να εμφανιστούν στις ανατολικές πολιτείες Facebook Twitter
ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια τζιτζίκια αναμένεται να εμφανιστούν στις ανατολικές πολιτείες (Pixabay)
0

Δισεκατομμύρια τζιτζίκια, που έχουν περάσει 17 χρόνια κάτω από την επιφάνεια της γης, πρόκειται να εμφανιστούν σε μεγάλες περιοχές των ανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ.

Τα τζιτζίκια με τα εντυπωσιακά κόκκινα μάτια, το μαύρο σώμα και τα πορτοκαλί φτερά, ζούσαν υπόγεια ως νύμφες και ρουφούσαν τα υγρά από τις ρίζες των φυτών για να μεγαλώσουν και πλέον ήρθε η ώρα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Το τελευταίο τέτοιο γεγονός, όπου εμφανίστηκαν δισεκατομμύρια τζιτζίκια ταυτόχρονα, έγινε το 2004 όταν 15 πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Οχάιο, του Ιλινόις και της Τζόρτζια γέμισαν από τα έντομα.

Τα τζιτζίκια εμφανίζονται κάθε 17 χρόνια, που σημαίνει ότι θα εμφανιστούν φέτος όταν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ζεστές. Αυτό αναμένεται να συμβεί στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Μπορεί να συγκεντρωθούν εκατομμύρια σε πάρκα, δάση, γειτονιές και στην πραγματικότητα μπορεί να βρίσκονται παντού», δήλωσε ο Γκάρι Παρσονς, εντομολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Όταν είναι σε τέτοια αφθονία, πετούν, προσγειώνονται και σέρνονται παντού, ακόμα και πάνω στους ανθρώπους» είπε.

Ο Πάρσονς σημείωσε ακόμα ότι ενώ τα τζιτζίκια δεν θα βλάψουν τους ανθρώπους, ενδεχομένως να προκαλέσουν ασθένειες στα κατοικίδια.

Ο θόρυβος δε, από τα τεράστια σμήνη θα είναι ιδιαίτερα αισθητός καθώς τα αρσενικά εκπέμπουν ήχους ζευγαρώματος που μπορούν να φτάσουν τα 100 ντεσιμπέλ.

Τα αρσενικά παράγουν αυτά τα «τραγούδια» του ζευγαρώματος δονώντας δύο άκαμπτες μεμβράνες που μοιάζουν με τύμπανο στην κάτω πλευρά της κοιλιάς.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν οι άνθρωποι καταφέρουν να ξεπεράσουν τον θόρυβο και την μαζική επέλαση των εντόμων, ίσως μπορέσουν να εκτιμήσουν αυτό το σπάνιο θαύμα.

Η εμφάνιση των τζιτζικιών είναι μία «θαυμάσια ευκαιρία για εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν ένα αξιοσημείωτο φυσικό φαινόμενο στη δική τους αυλή, που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον πλανήτη», δήλωσε στο Newsweek ο Μάικλ Ράουπ, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ