Νέα Ζηλανδία: Γεννήθηκαν σαλάχια σε ενυδρείο χωρίς να υπάρχει αρσενικό

Νέα Ζηλανδία: Γεννήθηκαν σαλάχια σε ενυδρείο χωρίς να υπάρχει αρσενικό Facebook Twitter
Νέα Ζηλανδία: Γεννήθηκαν σαλάχια σε ενυδρείο χωρίς να υπάρχει αρσενικό (Unsplash)
0

Δύο σαλάχια έχουν προκαλέσει έκπληξη σε επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία, καθώς γέννησαν χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αρσενικά μέσα στο ενυδρείο.

Οι Nibble και Spot, θηλυκά και τα δύο, που φιλοξενούνται στο ενυδρείο του SEA Life Kelly Tarlton στο Ώκλαντ, απέκτησαν μωρά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παρά το γεγονός ότι δεν ήταν κοντά σε κάποιο αρσενικό του είδους, τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Andrew Christie, επιμελητής του ενυδρείου, θεωρεί ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα σαλάχια είχαν αποθηκεύσει σπέρμα από την τελευταία τους συνεύρεση.

Η αποθήκευση σπέρματος είναι μια σχετικά κοινή στρατηγική σε είδη ψαριών καθώς και σε έντομα, νυχτερίδες και χελώνες ως μορφή μιας ασφάλειας στην περίπτωση της αποτυχίας εύρεσης συντρόφου στην άγρια φύση.

Πιστεύεται ότι το σπέρμα μπορεί να διατηρηθεί για ένα έως δύο χρόνια, έτοιμο να αναπτυχθεί κατά την ωορρηξία.

«Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κοινό σε είδη που δεν συνευρίσκονται τόσο συχνά», δήλωσε η Adele Dutilloy, από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (NIWA).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Dutilloy ανακάλυψε τις πρώτες ενδείξεις αποθήκευσης σπέρματος σε συγκεκριμένα είδη καρχαριών που ζουν σε βαθιά νερά, τα οποία χρειάζονταν «να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες ζευγαρώματος», κυρίως λόγω κινδύνων. «Το ζευγάρωμα καρχαριών μπορεί να είναι πολύ επιθετικό», είπε.

Η Dutilloy πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη αυτή δίνει επιπλέον επιστημονική γνώση του πώς αυτά τα σπάνια είδη ωριμάζουν και αναπαράγονται. «Το να μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο, μπορεί να μας δώσει μια καλύτερη ιδέα για την ανθεκτικότητά τους».

Όμως, για την περίπτωση των σαλαχιών του ενυδρείου Kelly Tarlton, η Dutilloy πίστευε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι η παρθενογένεση. Μια φυσική διαδικασία ασεξουαλικής αναπαραγωγής, όπου ένα ωάριο εξελίσσεται σε έμβρυο χωρίς να γονιμοποιηθεί.

Σε σύγκριση με τους καρχαρίες, η Dutilloy δήλωσε ότι η αποθήκευση σπέρματος ήταν σχετικά ασυνήθιστη σε σαλάχια ενώ η παρθενογένεση είχε τεκμηριωθεί σε παρεμφερή είδη.

Ένα 11χρονο σαλάχι αυτού του είδους, η Freckle αναπαράχθηκε επίσης με ιδιότυπο τρόπο στο SEA LIFE Sydney Aquarium το 2018, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συναντήσει αρσενικό για σχεδόν 10 χρόνια.

Όποιος και αν ήταν ο τρόπος αναπαραγωγής των Nibble και Spot, η Dutilloy θεωρεί ότι θα είναι η πρώτη τέτοια τεκμηριωμένη υπόθεση σε σαλάχια. «Ο μόνος τρόπος που μπορεί να το επιβεβαιώσει κανείς είναι σίγουρα μέσω γενετικών τεστ. Θα ήταν πολύ ωραίο να γίνει αυτό καθώς δεν έχει ερευνηθεί ποτέ πριν».

Η Maddy Seaman, διευθύντρια επιδείξεων στο Kelly Tarlton, δήλωσε ότι το τεστ DNA για επιβεβαίωση ή απόρριψη της παρθενογένεσης ενδεχομένως και να γίνει , όταν όμως μεγαλώσουν τα μωρά.

Εν τω μεταξύ, τα μωρά των Nibble και Spot παραμένουν εκτός κοινής θέας καθώς είναι ακόμα μικρά και ευάλωτα σε μεγαλύτερα ψάρια, απολαμβάνοντας μια διατροφή με φιλέτα ψαριών και μύδια.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ