Σεισμός

Στο ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες: 7 οργανώσεις καταγγέλλουν τις αποφάσεις του υπ. Περιβάλλοντος

Στο ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες: 7 οργανώσεις καταγγέλλουν τις αποφάσεις του υπ. Περιβάλλοντος Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για αναμόρφωση των όλων των δασικών χαρτών στην Ελλάδα.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν η Greenpeace και το WWF Ελλάς, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και η Καλλιστώ.

Όπως τονίζουν η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος: 

-Επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη νομιμότητα, διότι επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας. Με τον τρόπο αυτό οι εν λόγω εκτάσεις εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες και ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική αξιοποίησή τους σε άλλες πιο «επωφελείς» χρήσεις (π.χ. ανοικοδόμηση).


-Υποβαθμίζει σοβαρά κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία κατάρτισης όλων των δασικών χαρτών, «συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων», αίροντας ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις την αποδεικτική τους ισχύ.


-Στερεί επ' αόριστο τους πολίτες και τη διοίκηση από ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, διαφάνειας και προστασίας του περιβάλλοντος – τον δασικό χάρτη, και κατ' επέκταση, το δασολόγιο.

Η υποχρέωση του κράτους για ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου απορρέει από το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975.

«Η πανδημία αναδεικνύει περίτρανα τη σύνδεση υγιούς φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη υγεία, ενώ είναι πλέον επιστημονικά αναμφισβήτητο ότι τα ζωντανά φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην κλιματική αλλαγή» σημειώνουν οι οργανώσεις.

«Η κακονομία, η διαρκής πολιτική ανοχής διαφόρων παράνομων διεκδικήσεων φυσικής γης, και βεβαίως η συνεχής και αδιαφανής τακτοποίηση αυθαιρεσιών πλήττουν κάθε αίσθημα δικαίου.» Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση «να θέσει επιτέλους την προστασία του περιβάλλοντος στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ως εθνικό συμφέρον και ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης.»

Με πληροφορίες από WWF και GreenPeace

Περιβάλλον
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ