Οι φάλαινες αλλάζουν το «τραγούδι» τους όταν ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν

Οι φάλαινες αλλάζουν το «τραγούδι» τους όταν ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν Facebook Twitter
0

Οι γαλάζιες φάλαινες ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας αλλάζουν το «τραγούδι» τους όταν ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, διαπίστωσαν επιστήμονες.

Οι ερευνητές άκουγαν τις φάλαινες τα τελευταία πέντε χρόνια, με χρήση υποβρύχιων μικροφώνων ανοιχτά της ακτής, κοντά στο Μοντερέι. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν αισθητήρες σε 15 φάλαινες, που επέτρεψαν στους επιστήμονες για πρώτη φορά να συνδέσουν τις αλλαγές στο τραγούδι τους με τις μετακινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι φάλαινες τραγουδούσαν κατά κύριο λόγο τη νύχτα. Όταν προετοιμάζονταν να ταξιδέψουν προς τον νότο, σε θερμόμετρα νερά για τον χειμώνα, οι ήχοι τους ακούγονταν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν είχαν καταφέρει να συνδέσουν αυτές τις αλλαγές με μία συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Είναι πιθανό, λένε οι ερευνητές, ότι τα μεταβαλλόμενα μοτίβα τραγουδιού να στέλνουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις. Οι γαλάζιες φάλαινες είναι τα πιο «βροντόφωνα» πλάσματα του πλανήτη, οι ήχοι τους ταξιδεύουν σε απόσταση που ξεπερνά τα 600 μίλια στο νερό.

Αν οι άνθρωποι μπορούν να ερμηνεύσουν αυτά τα σινιάλα για να καθορίσουν αν οι φάλαινες αναζητούν τροφή ή μεταναστεύουν, οι άλλες φάλαινες μπορεί να κάνουν το ίδιο. «Οι γαλάζιες φάλαινες βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις η μία από την άλλη, αλλά με κάποιο τρόπο ανταλλάσσουν πληροφορίες», είπε ο Ουίλιαμ Όστρεϊχ, μεταπτυχιακός φοιτητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και επικεφαλής της έρευνας.

Τα ευρήματα αποκλίνουν από προηγούμενες εκτιμήσεις ότι το τραγούδι των φαλαινών χρησιμοποιούνται αυστηρά ως κάλεσμα για ταίρι. Αυτή η πρόοδος στην αποκωδικοποίηση των ήχων των φαλαινών μπορεί να επιτρέψει να προβλεφθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι μετακινήσεις των μεγαλύτερων θηλαστικών στον κόσμο, κάτι που παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για κάποιου είδους σύστημα εναέριου ελέγχου στους ωκεανούς, το οποίο θα αποτρέπει τις συγκρούσεις τους με πλοία.

Πολλοί ενδιαφέρονται για την πρακτική εφαρμογή αυτού του είδους έρευνας, σημείωσε ο Όστρεϊχ. Για παράδειγμα, πώς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και για να περιοριστεί ο κίνδυνος σύγκρουσης των φαλαινών με πλοία στις συνωστισμένες θαλάσσιες οδούς.

«Σίγουρα δεν είναι το μαγικό ραβδάκι», παραδέχθηκε ο ερευνητής αναφερόμενος στα συμπεράσματα που κατέληξε η ομάδα του. «Αλλά μπορεί να συνεισφέρει σε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Times

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM