Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου από την παγοκρηπίδα της Γροιλανδίας

Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου από την παγοκρηπίδα της Γροιλανδίας Facebook Twitter
H δορυφορική εικόνα δείχνει την αποκόλληση μεγάλου τμήματος πάγου
0

Ένα μεγάλο κομμάτι πάγου έσπασε και αποκολλήθηκε από τη μεγαλύτερη παγοκρηπίδα της Αρκτικής, την 79N στη βορειοανατολική Γροιλανδία.

Το τμήμα καλύπτει περίπου 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έχει διαλυθεί σε πολλά μικρά κομμάτια. Η απώλεια αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στη Γροιλανδία, λένε οι επιστήμονες. «Η ατμόσφαιρα σε αυτήν την περιοχή έχει θερμανθεί κατά περίπου 3 βαθμούς από το 1980», δήλωσε η Δρ Jenny Turton.

Η 79N, γνωστή και ως Nioghalvfjerdsfjorden, έχει μήκος περίπου 80 χιλιόμετρα και πλάτος 20 χιλιόμετρα και είναι το πλωτό μπροστινό άκρο συσσωρευμένου πάγου της βορειοανατολικής Γροιλανδίας, όπου ρέει από τη στεριά στον ωκεανό.

Στο μπροστινό άκρο του, ο παγετώνας 79N χωρίζεται σε δύο τμήματα και το παρακλάδι που ονομάζεται Spalte Glacier, με βόρειο προσανατολισμό, είναι αυτό που έχει πλέον αποσυντεθεί. Τμήμα του πάγου είχε ήδη καταστραφεί το 2019 και η αυξημένη θερμοκρασία αυτού του καλοκαιριού αποτέλεσε το τελικό πλήγμα. Πλέον ο παγετώνας Spalte έχει γίνει ένας στόλος παγόβουνων.

Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου από την παγοκρηπίδα της Γροιλανδίας Facebook Twitter
Τα μαύρα στίγματα είναι συσσωρευμένο νερό που λιώνει περαιτέρω τον πάγο και δημιουργεί μεγαλύτερες ρωγμές

Στις δορυφορικές φωτογραφίες, τα σκούρα στίγματα που διακρίνονται πάνω στον πάγο είναι συσσωρευμένο νερό το οποίο είναι συχνά προβληματικό για τις παγοκρηπίδες. Το νερό διευρύνει τις ρωγμές προς τα κάτω και η υδροδιαβρωτική διαδικασία αποδυναμώνει τον πάγο, ο οποίος σπάει. Την ίδια ώρα, ωκεανογράφοι έχουν επίσης τεκμηριώσει υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα που σημαίνει ότι ο πάγος λειώνει και από κάτω.

Ακόμα και φαινομενικά μικρά ποσοστά υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες και ορισμένα δεδομένα για το κλιματικό σύστημα της γης δεν άλλαξαν σταδιακά, αλλά, μάλλον ξαφνικά καθώς η θερμοκρασία αυξήθηκε, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τέτοια στοιχεία ανατροπής περιλαμβάνουν την τήξη του πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

«Η παγοκρηπίδα 79N αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα πάγου της Αρκτικής αφότου ο παγετώνας Petermann στη βορειοδυτική Γροιλανδία έχασε πολλές περιοχές του το 2010 και το 2012», εξήγησε ο καθηγητής Jason Box από την ομάδα Γεωλογικής Έρευνας της Δανίας και της Γροιλανδίας. «Αυτό που κάνει την 79N τόσο σημαντική είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται με το εσωτερικό φύλλο πάγου, και αυτό σημαίνει ότι μια μέρα - αν το κλίμα ζεσταθεί όπως περιμένουμε - αυτή η περιοχή θα γίνει πιθανώς ένα από τα σημαντικότερα κέντρα δράσης για την Γροιλανδία», προσθέτει.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι η παγοκρηπίδα θα μπορούσε να αντισταθεί περισσότερο στη διάβρωση επειδή στο μπροστινό άκρο της υπάρχουν ορισμένα νησιά. Αυτό προσδίδει ένα βαθμό σταθερότητας. Όμως, πρόσθεσε πως συνεχίζει να αραιώνει, αν και αυτό συμβαίνει κυρίως πιο πίσω, κατά μήκος του κορμού. «Αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε αποσύνθεση από τη μέση, κάτι που είναι μοναδικό. Υποθέτω, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια. Ποιος ξέρει;» είπε στο BBC News.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM