Γκαλαπάγκος: 15 γιγαντιαίες χελώνες έσωσαν το είδος τους από εξαφάνιση με χιλιάδες απογόνους

Γκαλαπάγκος: 15 γιγαντιαίες χελώνες έσωσαν το είδος τους από εξαφάνιση με χιλιάδες απογόνους Facebook Twitter
Γκαλαπάγκος: Οι 15 γιγαντιαίες χελώνες έσωσαν το είδος τους και επέστρεψαν στην πατρίδα
0

Οι 15 γιγαντιαίες χελώνες των νήσων Γκαλαπάγκος που κατάφεραν να σώσουν το είδος τους, επέστρεψαν μετά από χρόνια στην γενέτειρά τους.

Οι χελώνες, 12 θηλυκές και τρεις αρσενικές έσωσαν το είδος τους από την εξαφάνιση και τώρα πια επιστρέφουν στην Española στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπου και θα επανενωθούν με περισσότερους από 2.300 απογόνους τους.

Το πρόγραμμα διάσωσης αυτού του είδους των χελωνών πέτυχε και οι εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Galapagos και το Galapagos Conservancy επέστρεψαν τις 15 χελώνες στο νησί, στις 15 Ιουνίου.

Σε κάθε χελώνα έχει τοποθετηθεί δορυφορική συσκευή GPS, ώστε οι ερευνητές να παρακολουθούν τις κινήσεις τους κάθε μέρα.

Η Washington Tapia, διευθύντρια του προγράμματος, παρακολουθεί το πού βρίσκονται από τότε που επέστρεψαν στη φύση.

Διευκρίνισε πως οι χελώνες μετακινούνται μόνο όταν πρέπει να βρουν φαγητό και αφού πλέον αυτό το θέμα το έχουν λύσει, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν για σχεδόν ένα μήνα.

Όταν ωστόσο οι θηλυκές μετακινηθούν, αυτό που θέλουν να δουν οι ερευνητές είναι πώς οι αρσενικές χελώνες θα αλληλεπιδράσουν με τις νεότερες επίσης αρσενικές χελώνες που επέστρεψαν στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια γιγαντιαία χελώνα που επέστρεψε, με το όνομα Ντιέγκο, συνέβαλε στο 40% περίπου των απογόνων που επαναπατρίστηκαν. Η επιστροφή του έγινε σχεδόν 80 χρόνια μετά την απομάκρυνσή του.

Οι νεοσσοί μεταφέρθηκαν στην Española σε ηλικία περίπου πέντε ετών. Με τα χρόνια, το πρόγραμμα αναπαραγωγής επανέφερε 1.900 χελώνες στην άγρια φύση. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 2.300 χελώνες λόγω της φυσικής αναπαραγωγής.

Τα θηλυκά δε, που επιστρέφουν ζυγίζουν κατά μέσο όρο 77 κιλά και τα αρσενικά περίπου 120 κιλά.

Ωστόσο, οι χελώνες, που επαναπατρίζονται, πρέπει να μπουν σε καραντίνα δύο μηνών. Αλλά όχι λόγω του κορωνοϊού.

Ο λόγος είναι πως η τροφή που καταναλώνουν οι χελώνες αφήνει σπόρους στο πεπτικό τους σύστημα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρηθεί η ισορροπία στο οικοσύστημα αλλά ταυτόχρονα μπορεί η κάθε χελώνα να εισαγάγει σπόρους από φυτά που δεν είναι εγγενή στο νησί.

Οι χελώνες μεταφέρθηκαν στο τέλος της περιόδου των βροχών, την τελευταία περίοδο δηλαδή που θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια μεταφορά, καθώς όταν ξεκινά η ξηρασία, είναι πιο δύσκολο για τις χελώνες να βρουν φαγητό.

Η ομάδα που τις φρόντισε θα τις επισκεφτεί ξανά σε έξι μήνες για να δει την εξέλιξη και την προσαρμογή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ εκτός από τις συσκευές GPS στα ζώα, οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης 40 κάμερες στο νησί, που ενεργοποιούνται με την κίνηση. Σε αντίθεση με τα δεδομένα του GPS, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κάμερες έως ότου επισκεφθούν το νησί.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα αναπαραγωγής για ζώα σε αιχμαλωσία στον κόσμο. Η επιστροφή των χελωνών στο νησί σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του προγράμματος.

 

Με πληροφορίες του CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM