ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τέξας: Μάχη για τη διάσωση σπάνιων κάκτων της ερήμου - Γίνονται στόχος λαθρεμπόρων

Τέξας: Μάχη για τη διάσωση σπάνιων κάκτων της ερήμου - Γίνονται στόχος λαθρεμπόρων Facebook Twitter
Τέξας: Μάχη για τη διάσωση σπάνιων κάκτων της ερήμου - Γίνονται στόχος λαθρεμπόρων
0

Οι αστυνομικοί στο Τέξας μάχονται για τη διάσωση του κάκτου της ερήμου, ενός σπάνιου φυτού, που πέφτει θύμα λαθρεμπόρων.

Οι πράκτορες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού κατάσχουν χιλιάδες φυτά, που κόβονται παράνομα από λαθρεμπόρους.

Ειδικοί πράκτορες, πρόσφατα, εξάρθρωσαν κύκλωμα λαθρεμπορίου στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά το κύκλωμα αυτό δεν αφορά ούτε σε ναρκωτικά ούτε σε μετανάστες, για τους οποίους ο Τραμπ ετοιμάζει το «μεγάλο όμορφο τείχος» του, όπως o ίδιος λέει.

Αυτοί οι λαθρέμποροι διακινούσαν τον λεγόμενο «ζωντανό κάκτο» που αναπτύσσεται μόνο στις ξηρές πεδιάδες του εθνικού πάρκου Big Bend στο Τέξας.

«Δεν είναι οι τυπικοί κάκτοι. Δεν έχουν καθόλου ακίδες, είναι το «λούτρινο αρκουδάκι» των κάκτων, μαλακό και πολυτελές», δήλωσε η βοτανολόγος Karen Little, η οποία ειδικεύεται στη διατήρηση του φυτού.

Τα φυτά (sp. Ariocarpus fissuratus) χρειάζονται δεκαετίες για να μεγαλώσουν και να ωριμάζουν στην άγρια φύση επειδή τα αγριγούρουνα τρώνε τις ρίζες τους. Αλλά τώρα έχουν ένα πιο επικίνδυνο αρπακτικό να αντιμετωπίσουν.

«Η μεγαλύτερη απειλή τώρα είναι οι άνθρωποι», λέει η Little.

Η σπανιότητα του φυτού το έχει καταστήσει ιδιαίτερα περιζήτητο στην Ευρώπη και την Ασία και προσελκύει το οργανωμένο έγκλημα, δήλωσε ο Phillip Land, ειδικός πράκτορας που είναι υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, που εδρεύει της βραχώδους ερήμου των 1.250 τετραγωνικών μιλίων του Big Bend.

Η επιδρομή αυτή είναι πραξικόπημα για τον Land και αστυνομικούς του, που κατάσχεσαν περίπου 4.000 από τα σπάνια φυτά. Αλλά αυτό είναι αμελητέα ποσότητα σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες κάκτους που βγάζουν οι λαθρέμποροι  από το έδαφος κάθε χρόνο.

Οι υποτιθέμενες ιδιότητες του φυτού, που φέρεται να προκαλεί ψευδαισθήσεις, το καθιστούν πολύτιμο, είπε ο Land, αλλά η ζήτηση είναι επίσης τεράστια από τους χομπίστες και τους ειδικούς καλλιεργητές, που συλλέγουν αυτά τα φυτά.

«Αυτοί οι άνθρωποι απειλούν το είδος με εξαφάνιση και καταστρέφουν το τοπικό οικοσύστημα», είπε.

Με μια τεράστια περιοχή για περιπολία, η σύλληψη λαθρεμπόρων κάκτων δεν είναι εύκολη, αλλά ο John F Bash, γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ του Τέξας, δεν πτοείται.

«Όταν τα βάζει κάποιος με τους προστατευμένους κάκτους του Τέξας, τα βάζει με το ίδιο το Τέξας», δήλωσε ο Bash μετά τις τελευταίες συλλήψεις.

Ο Land είπε ότι η ομάδα του στην Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ εκπαιδεύεται συνεχώς για τη σύλληψη των λαθρεμπόρων.

Εάν οι πράκτορες λάβουν πληροφορίες σχετικά με ύποπτη δραστηριότητα, πηγαίνουν ως μυστικοί, συνήθως ως τουρίστες, για να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στους λαθρέμπορους, μερικές φορές τοποθετώντας ακόμα και  συσκευές παρακολούθησης στα οχήματά τους.

Αλλά οι συμμορίες κατέχουν επίσης τεχνολογικές γνώσεις, γνωρίζοντας συχνά την ακριβή τοποθεσία των κάκτων.

Μερικοί αγοράζουν ακόμη και εκτάσεις, όπου ξέρουν ότι οι κάκτοι μεγαλώνουν, είπε ο Land. Οι λαθροθήρες καταστρέφουν τη γη, σκάβοντας ολόκληρες «αποικίες» κάκτων.

Στη συνέχεια συλλέγουν το φυτό και το πωλούν στο Διαδίκτυο, συσκευάζοντάς το σε κουτιά, που φαίνονται σαν να περιέχουν παιχνίδια.

Οι κάκτοι είναι ένα απίθανο είδος πολυτελείας, λέει η Little, καθώς κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης περιόδου του έτους δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο.

«Είναι κοντόχοντροι και γκρι και φαίνονται χαμένοι στο πράσινο τοπίο», λέει.

«Αλλά τότε, το φθινόπωρο, ανθίζουν με τα πιο απίστευτα όμορφα ροζ λουλούδια. Είναι η άσχημη ομορφιά τους, που τους κάνει ακόμα πιο επιθυμητούς».

Με την πάροδο των χρόνων η Little έχει παρατηρήσει ότι ο πληθυσμός αυτών των κάκτων εξαφανίζεται από το τοπίο της ερήμου Τσιουάουαν.

Ο κάκτος αυτός δεν είναι μόνος. Υπάρχουν 1.480 είδη κάκτων, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς απειλούνται πλέον, σύμφωνα με τη βοτανολόγο.

Αιτία για αυτό, είναι τόσο η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, όσο και η πώλησή τους στη μαύρη αγορά.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ