Κοροναϊός - Κίνα: Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας - Οι χάρτες της NASA

Κοροναϊός - Κίνα: Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας - Οι χάρτες της NASA Facebook Twitter
1

Δορυφορικές εικόνες της NASA καταγράφουν δραματική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, εν μέρει λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που προκάλεσε η επιδημία του κοροναϊού.

Όπως αποτυπώνεται στους χάρτες της NASA, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί φέτος, σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Η αλλαγή αυτή αποδίδεται στο «πάγωμα» της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα, σε μία προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσης του φονικού ιού που μόνο στην Κίνα μετρά περί τα 80.000 κρούσματα.

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, όμως, η συντριπτική πλειονότητα θανάτων και κρουσμάτων καταγράφονται στην Κίνα - απ'όπου και ξεκίνησε η μετάδοσή του.

Οι επιστήμονες της NASA σημειώνουν πως η μείωση στα ποσοστά διοξειδίου του αζώτου -τοξικού αερίου που εκπέμπεται από οχήματα και βιομηχανίες- έγινε αρχικά ορατή κοντά στο επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Γουχάν κι έπειτα καταγράφηκε και στην υπόλοιπη χώρα.

Κοροναϊός - Κίνα: Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας - Οι χάρτες της NASA Facebook Twitter

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρατηρεί πως η ελάττωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνέπσε με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις συγκοινωνίες, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια δραματική πτώση σε μία τόσο αχανή περιοχή λόγω ενός συγκεκριμένου παράγοντα» σημείωσε η Φέι Λιου, ερευνήτρια ποιότητα αέρα του Κέντρου διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, προσθέτοντας πως είχε παρατηρηθεί ανάλογη πτώση, αν και πολύ πιο σταδιακή, στις τιμές διοξειδίου του αζώτου κατά την οικονομική ύφεση του 2008.

«Φέτος, ο ρυθμός μείωσης είναι πολύ μεγαλύτερος και με μεγαλύτερη διάρκεια. Που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των μέτρων που έχουν λάβει πολλές πόλεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κοροναϊού» καταλήγει η ίδια.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια