«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου

«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου Facebook Twitter
24

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου έχει εκτιναχθεί στα ύψη και, μόνο στις ΗΠΑ, λίγο πριν την πανδημία η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 250%, σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen. 

Με λιγότερες θερμίδες, η εναλλακτική, vegan πρόταση απέναντι στο ζωικό γάλα γεμίζει τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και είναι διαθέσιμη στα μενού των καφετεριών. Όμως συνοδεύεται από ένα ένα βαρύ, θανάσιμο κόστος για τις μέλισσες, που παίζουν τόσο κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με μελέτη που είχε παρουσιάσει ο Guardian, οι παραγγελίες τεράστιων ποσοτήτων αμυγδάλου για την παραγωγή του ροφήματος που κατ' ευφημισμόν αποκαλείται γάλα, θέτουν σε τεράστια πίεση τους πληθυσμούς των μελισσών που επικονιάζουν τις αμυγδαλιές, με αποτέλεσμα τον θάνατο δισεκατομμυρίων εντόμων μέσα σε μόνο λίγους μήνες. 

Η μεγάλη θνησιμότητα μεταξύ των μελισσών που επικονιάζουν αμύγδαλα οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές. Ένα από τα πιο διαδομένα είναι η γλυφοσάτη του περίφημου Round Up, που έχει αποδειχθεί θανατηφόρα για τις μέλισσες και καρκινογόνα για τους ανθρώπους. Η Bayer, που εξαγόρασε την Monsanto, αρνείται την σύνδεση του Round Up με το λέμφωμα, αλλά έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις, για τις οποίες η εταιρεία ετοιμάζεται να έρθει σε συμβιβασμό δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους ασθενείς και τις οικογένειες των νεκρών.

«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου Facebook Twitter
«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου Facebook Twitter

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μέλισσες εντοπίζεται στην Καλιφόρνια, στην Κεντρική Κοιλάδα, που αποδίδει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου. Η αγορά γνωρίζει ανάπτυξη και ο τζίρος αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2000, αμυγδαλιές κάλυπταν 500.000 εκτάρια στην περιοχή, αλλά ως το 2018 η έκταση αυτή είχε διπλασιαστεί, αποδίδοντας ένα εκατομμύριο τόνους αμυγδάλων σε ετήσια βάση. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 900 γραμμάρια αμυγδάλων κάθε χρόνο - περισσότερα από τον μέσο πολίτη οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Η επικονίαση των δέντρων αυτών είναι εξαιρετικά απαιτητική για τις μέλισσες, καθώς αναγκάζονται να βγουν από τα μελίσσια τους μέσα στον χειμώνα, έως και δύο μήνες νωρίτερα από ότι συνηθίζουν υπό άλλες συνθήκες. Αυτή την εποχή, οι περισσότερες μέλισσες παραμένουν συσπειρωμένες στις κυψέλες τους, καταναλώνοντας τροφή και κάνοντας ελαφρές κινήσεις, εξασφαλίζοντας θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου, που κρατά ζεστή τη βασίλισσά τους.

Στις αμυγδαλιές, πάρα πολλές μέλισσες συγκεντρώνονται σε σχετικά μικρές περιοχές, κάνοντας πιο πιθανή και την μετάδοση ασθενειών. «Οι μέλισσες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό» σε αυτές τις καλλιέργειες, λέει ο μελισσοκόμος Πάτρικ Πάινς στον Guardian.

«Η αυλή μου είναι γεμάτη με άδεια μελίσσια, που κάποτε φιλοξενούσαν υγιείς πληθυσμούς μελισσών, λέει ο Ντένις Αρπ, ένας μελισσοκόμος που, όπως και πολύ συνάδελφοί του, εξασφαλίζουν σχεδόν το μισό εισόδημά τους από την ενοικίαση των μελισσών τους για την επικονίαση αμυγδαλιών.

«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου Facebook Twitter
«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου Facebook Twitter

Στη δεκαετία του 1980, ο Αρπ πουλούσε απλώς μέλι και έχανε το πολύ το 5% των μελισσών του σε ετήσια βάση, εξαιτίας ασθενειών ή ακραίων καιρικών συνθηκών. Στις αρχές του 2000, ο Αρπ άρχισε να χάνει μέλισσες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και τώρα πεθαίνει περίπου το 30% κάθε χρόνο. Όμως η πώληση μελιού έχει πολύ μικρότερο περιθώριο κέρδους, από την ενοικίαση των αποικιών του στις μεγα-φάρμες της Καλιφόρνιας. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι μέλισσες του αρχίζουν να αρρωσταίνουν.

Μόνο τον χειμώνα του 2018-2019, εκτιμάται πως στην περιοχή πέθαναν περίπου 50 δισεκατομμύρια μέλισσες. Αυτό είναι πάνω από το ένα τρίτο των ελεγχόμενων αποικιών στις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις.


Οι μέλισσες ευημερούν σε οικοσυστήματα μεγάλης βιοποικιλότητας, αλλά η παραγωγή αμυγδάλου στην Καλιφόρνια τους επιβάλει ένα επικίνδυνο καθεστώς μονο-καλλιέργειας. «Το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας δημιουργεί ένα θλιβερό μοντέλο εργασίας για τους μελισσοκόμους», λέει ο Νέιτ Ντόουνλι, επιστήμονας του κέντρο Βιολογική Ποικιλομορφίας. «Είναι σα να στέλνουμε τις μέλισσες στον πόλεμο. Πολλές δεν επιστρέφουν πίσω».

Για να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία, ομάδες υπέρ της προστασίας των μελισσών δημιουργούν λίστες με προϊόντα που έχουν παραχθεί με φιλικές προς τα έντομα μεθόδους. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Bee Better για παράδειγμα, συνεργάζεται με παραγωγούς αμυγδάλων που αυξάνουν την βιοποικιλότητα στις εκτάσεις τους, φυτεύοντας αγριολούλουδα και τριφύλλια ανάμεσα στις αμυγδαλιές. 

Πέρα όμως από το κόστος για τις μέλισσες, οι αμυγδαλιές απαιτούν και τεράστιες ποσότητες νερού, που για κάποιες Πολιτείες αποτελεί πρόβλημα. Όπως παρατηρούσαν πριν μερικά χρόνια οι επιστημονική συνεργάτες του οικολογικού περιοδικού Mother Jones, για την δημιουργία ενός και μόνο αμυγδάλου απαιτούνται περίπου 3,87 λίτρα νερού. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Οι ιδεολογίες ή ιδεοληψίες δεν έχουν καμία σημασία. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το οικολογικό αποτύπωμα μιας vegan διατροφής είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο μιας διατροφής βασισμένης στην κτηνοτροφία. Δεν είναι θέμα γνώμης, δεν έχει σημασία η αποψάρα του καθενός. Στον 21ο αιώνα ζούμε, έχουμε ευτυχώς ενημέρωση. Το επιχείρημα “έτσι έκαναν οι προγονοί μας στα σπήλαια γιατί τώρα να ξεβολευτούμε;” δεν στέκει, πώς να το κάνουμε.
Δεν είμαι σίγουρος, νομίζω ότι στο "αποτύπωμα" μετράνε ήδη και το μεθάνιο.Πάντως, αν προσμετρήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μεθάνιου στην κλιματική καταστροφή και αν τυχαίνει να είσαι κρεατοφάγος, την πάτησες πάρα πολύ άσχημα ;-)Τι νομίζεις ότι κλάνουν τα δισεκατομμύρια των ζώων που (θέλεις να) αποτελούν την τροφή σου;
Συμφωνώ μαζί σου.Ισως κάποιος θεωρήσει αυτό το "... δεν στέκει, πως να το κάνουμε..." που γράφεις, σαν αυθαίρετο.Δίνω λοιπόν ένα λογικό επιχείρημα, πάνω στο γιατί έχεις δίκιο.Η μεγαλύτερη ίσως διαφορά ανάμεσα σε έναν βήγκαν και έναν κρεατοφάγο ΔΕΝ είναι η διατροφική επιλογή του καθενός.Η θεμελιώδης διαφορά είναι στο πόσες ώρες μελέτης και ενημέρωσης έχει αφιερώσει ο καθένας γύρω από την ίδια του την διατροφή.Ο τυπικός κρεατοφάγος, ζήτημα είναι να έχει αφιερώσει 30 δευτερόλεπτα για να αναρωτηθεί ΤΙ ακριβώς είναι αυτό που τρώει και ΠΩΣ ακριβώς φτάνει στο πιάτο του.Βασικά βαριέται ή φοβάται να σκεφτεί, μήπως και τυχόν ξεβολευτεί. Αλλωστε τα όποια στοιχεία και νούμερα είναι πάντα "κουραστικά".Είναι πολύ πιο βολικό να υιοθετήσεις μερικά (βλακώδη) κλισεδάκια και ατάκες και να τα ξαμολάς σε κάθε ευκαιρία.Κάποιος που συγκρίνει την σημερινή παγκοσμιοποιημένη και 100% βιομηχανοποιημένη παραγωγή τροφής με τον προπάππο του που κυνήγαγε γυμνός με ένα ακόντιο γαζέλλες στην στέππα, είναι επειικώς ανόητος.Οι γνώσεις ενός τυπικού κρεατοφάγου γύρω από την κρεατοφαγία φτάνουν μέχρι τον λύκο και τα εφτά κατσικάκια, όχι παραπάνω.Κάθε φορά που αντέχω να συζητήσω γύρω από θέματα διατροφής, με πιάνει απελπισία με την τερατώδη άγνοια που συναντάω.Πλήρης άγνοια στοιχείων και ΑΡΝΗΣΗ μάθησης. Που στο κάτω κάτω, θα έπρεπε να θέλεις να μάθεις τι βάζεις στο ίδιο σου το σώμα βρε αδερφέ. Για το δικό σου συμφέρον.Μια στοιχειοθετημένη διαφωνία μπορώ να την καταλάβω 100%.Αλλά αντιπαράθεση με ατάκες από την Κοκκινοσκουφίτσα δεν την αντέχω.Το παρόν άρθρο είναι ένα ακόμα τυπικότατο παράδειγμα. Εχουμε αποψιλώσει τον μισό Αμαζόνιο για να τον κάνουμε ζωοτροφές, έχουμε τιγκάρει όλα τα οικοσυστήματα με ζιζανιοκτόνα (όλες οι μονοκαλλιέργειες είναι μη-βιώσιμες χωρίς δηλητήρια), αλλά επειδή μερικοί στο όνομα του κέρδους κοπανάνε roundup στις αμυγδαλιές .... άρα η βηγκαν διατροφή είναι λάθος.Και τα μυαλά στα κάγκελα.
Για εμένα που δεν είμαι ψαγμένος και τρώω ότι μου αρέσει- τόσο απλά- χωρίς τύψεις για τους τα θηλαστικά ή ψάρια που σκέφτονται για να φάω εγώ και για τα έντομα που σκοτώνουν οι βίγκαν η μόνη διατροφή που είναι λάθος είναι αυτή που σε κάνει ή παχύσαρκο ή ελλιποβαρή.Ή ζωή είναι μικρή για τύψεις ενοχές που σου προκαλεί η παραπληροφόρηση.Λες και όλα τα προϊόντα διατροφής των βίγκαν είναι με οργανική κοπριά γίδας.Ξέρω τι κάνουν οι αγελάδες και όλα τα χορτοφάγα θηλαστικά γι αυτό το έγραψα.Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει και από την σόγια και από τις αγελάδες.Τέλος και να εξαντλήσω το προσδόκιμο ζωής μου δεν ξέρω αν θα σώσω τους μελλοντικούς σάπιενς.Η Γη δεν έχει ανάγκη και ίσως χωρίς εμάς να βρει το δρόμο της καλύτερα.Όχι ίσως.Σίγουρα.
Και σκέψου τι θα έγραφες αν διάβαζες."Οι γνώσεις ενός βίγκαν για την βίγκαν γύρω από την βίγκαν φτάνουν μέχρι τη Σούλα τη μέλισσα άντε και το η καλή μας αγελάδα βόσκει κάτω στη λιακάδα, όχι παραπάνω."
Πρέπει να είναι κάποιος απελπιστικά προκατειλημμένος και πρέπει να έχει το μυαλό του στο off για να διαβάζει την είδηση "οι μέλισσες πεθαίνουν από το roundup στις αμυγδαλιές" και να συμπεραίνει ότι φταίει η vegan διατροφή γι' αυτό.Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα (ή θα ήθελα) να συζητήσω πάνω σ' αυτό.Επί προσωπικού: Είμαι βήγκαν χωρίς να χρησιμοποιώ ούτε μια σταγόνα γάλακτος αμυγδάλου. Μαγικό, έ;Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από βήγκαν συνταγές, με μη επεξεργαμένα, φρέσκα υλικά.Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που θα ήθελα να βάλω γάλα αμυγδάλου στο πιάτο μου, θα αγόραζα βιολογικό (όπως και οτιδήποτε άλλο). Αρα καθόλου roundup, άρα δεν βλάπτω τις μελισσούλες, άρα όλη αυτή η υστερία σας εναντίον των βήγκαν είναι εντελώς στον βρόντο (για να μην πώ τπτ χειρότερο).Μήπως να ασχολιόσασταν λίγο με το πόσο roundup περιέχει η δική σας τροφή;Μήπως να μαθαίνατε πως ακριβώς παρασκευάζεται αυτό που τρώτε; Ποια δηλητήρια περιέχει και σε τι ποσότητες;Αφήστε τις μέλισσες, είναι πολύ προχώ υπόθεση για ανθρώπους που έχουν απενεργοποιήσει το μυαλό τους. Βρείτε πρώτα την δόση του (άκρως καρκινογόνου) roundup που οικειοθελώς καταπίνετε και μετά ελάτε να συζητήσουμε για ανθισμένες μυγδαλιές, μελισσούλες και άλλα τέτοια ρομαντικούλικα.
Σε νεώτερο από αυτό το άρθρο, o Guardian ξεκαθαρίζει πως:{Ένα πράγμα είναι σαφές. Όλες οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις γάλακτος είναι πολύ καλύτερες για τον πλανήτη από ό, τι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια μελέτη του 2018 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η παραγωγή ενός ποτηριού ζωικού γάλακτος έχει ως αποτέλεσμα περίπου τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από οποιοδήποτε φυτικό γάλα και καταναλώνει εννέα φορές περισσότερη γη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση γάλακτος.}Έτσι λοιπόν, στο νεώτερο άρθρο του Guardian, επειδή έτσι και αλλιώς οποιαδήποτε παραγωγή, ιδιαίτερα σε μεγάλη κλίμακα, έχει αποτύπωμα, παρουσιάζεται ένα συγκριτικό των φυτικών γάλακτων, γιατί οι vegan ήδη έμπρακτα τους ενδιαφέρει ένας οικολογικότερος τρόπος ζωής και για αυτό αναζητούν καλύτερες εναλλακτικές.Αντίθετα απομονωμένο το άρθρο που παρουσιάζει εδώ η Lifo, χωρίς να το λέει, αφήνει μια ευκαιρία σε όσους τρώνε ζωικά προιόντα να νιώσουν καλύτερα, γιατί αφού και τα αμύγδαλα είναι πρόβλημα, τότε μπορούν να συνεχίσουν τα ζωικά... και αυτό αποδυκνύεται από τα σχόλια των αναγνωστών παρακάτω.Το νεώτερο συγκριτικό άρθρο του Guardian:www.theguardian.com/environment/2020/jan/28/what-plant-milk-should-i-drink-almond-killing-bees-aoeκαι μεταφορά στα ελληνικά:https://veganworld.gr/fytika-galata-viosimotita-kai-fair-trade-poia-einai-telika-i-kalyteri-epilogi-galaktos/
Αν ο πληθυσμός της γης διπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες, και αναπτυχθούν οι αγορές του τρίτου κοσμου το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και χειρότερο με σήμερα σε εκπομπές και απόβλητα, απλά τότε θα πινουμε όλοι μόνο γάλα αμυγδάλου και θα τρώμε μπέργκερ κατσαρίδας αγναντεύοντας τα απέραντα βιομηχανικά τοπία με τις ανεμογεννήτριες που θα έχουν αντικαταστήσει τη φυσική ομορφιά.
@SKYHOOK47Όχι, προτιμάμε να αναθεωρήσουμε τι ακριβώς θεωρούμε ανάπτυξη, όλοι μας και να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας.Ανάπτυξη δεν είναι η υπερκατανάλωση. Οι εξισώσεις δεν βγαίνουν. Ή θα γίνουμε πολύ λιγότεροι όλοι, ή θα αναπροσαρμοστούμε όλοι στον τρόπο ζωής του τρίτου κόσμου. Το σενάριο που θέλει την επιβίωση του υπερκαταναλωτικού μοντέλου, με υπερπληθυσμό σε έναν πλανήτη όπου δεν θα έχει μείνει ίχνος φύσης λόγω της αναγκαίας βιομηχανοποίησης των πάντων, ακόμα και εάν αυτή δεν επιβαρύνει άμεσα το κλίμα, είναι εφιαλτικό. Ο βιγκανισμός κινείται σε αυτό το πλαίσιο, δίνει χώρο στους αριθμούς έτσι ώστε να αφήνουν περιθώρια σε άλλες δραστηριότητες. Πίνοντας γάλα αμυγδάλου δεν σώζετε τον πλανήτη, δίνετε απλά περιθώρια μειώνοντας τις ατομικές εκπομπές σας σε περαιτέρω ανάπτυξη και εκμετάλλευση της φύσης από άλλες πολύ ρυπογόνες δραστηριότητες.
@SKYHOOK47Εξηγήσετε λίγο στο κόσμο που θα πρέπει να καταβάλει κόπο χρήμα και προσπάθεια και να μειώσει τη γευστική του απόλαυση και ικανοποίηση γιατί θα πρέπει να μην τρώει γάλα και γαλακτοκομικά ενώ παράλληλα θα πρέπει για παράδειγμα να προχωρούν οι επενδύσεις στο Ελληνικό, τα ορυχεία στις σκουριές, τα ξενοδοχεία στην Αταλάντη... μήπως γιατί η απόλαυση και ικανοποίηση των “εχοντων” μετράει παραπάνω; Μήπως γιατί σε έναν πλανήτη στα όρια της οικολογικής κατάρρευσης το βάρος θα πρέπει να το υποστούν οι πολλοί για να αφήσουν το περιθώριο στην τρέλα της διαρκούς εκμετάλλευσης της φύσης και της ανάπτυξης των κερδών κάποιων;
Γάλα βάζω στο καφέ μου μόνο αφού μου αρέσει και το αντέχει το στομάχι μου. Όμως τρώω ατελείωτες ποσότητες τυρί- από πρόβατα κυρίως- και γιαούρτι αγελαδινό. Φυσικά και όχι υποκατάστατα. Το άρθρο αυτό λέει για τις μέλισσες και το γάλα αμυγδάλου.Όχι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το νεότερο είναι αυτόνομο. Εσάς το πρόβλημα είναι ότι σκοτώνουμε χωρίς τύψεις τα ζώα ή ότι σκοτώνουμε θηλαστικά. Γιατί έντομα μάλλον σκοτώνετε περισσότερα εσείς οι vigan χωρίς τύψεις υποθέτω.
κάνεις δεν μπορει να ζήσει κάνοντας μηδενικό οικολογικο αποτύπωμα για οτι αγαθό έχουμε και ειδικά την τροφή καποιος θα έχει πεθανει αλλα καμία σχέση η καταστροφή στο περιβάλλον και γενικα το οικολογικο αποτύπωμα ενός βιγκαν και ενος μη
@terzO 12.2.2020 | 16:03 Προσωπικά, το άρθρο δεν μου άφησε την ευκαιρία να νιώσω καλύτερα που καταναλώνω κρεάς, γιατί ποτέ μου δεν αισθάνθηκα άσχημα:1. Δεν βλέπω τίποτα κακό στην κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, που υπάρχουν στη διατροφή του ανθρώπου χιλιάδες χρόνια.2. Δεν έχω πειστεί από τα επιχειρήματα των vegans, που με φανατισμό προσήλυτου σε σέκτα προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Αυτό που έγραψα στο σχόλιό μου, δεν είναι συμπέρασμα που προκύπτει από το άρθρο, αν και το άρθρο το στηρίζει. Είναι κοινή γνώση ότι όλες μα όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου, από τότε που ήμασταν στα σπήλαια μέχρι σήμερα που συζητάμε για αποικίες στο διάστημα, έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον και οικονομική διάσταση.Το άρθρο που αναδημοσιεύεται εδώ είναι αυτόνομο. Εξετάζει ένα συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι υποχρεωτικό να διαβάσουμε και το δεύτερο άρθρο, για να κατανοήσουμε αυτό εδώ. Το δεύτερο άρθρο του Guardian, που παραθέτετε, ξεκινάει με μια δήλωση, που επαναλαμβάνει και στο τέλος και ουσιαστικά έρχεται να στηρίξει μια ήδη ειλημμένη απόφαση. Τα όσα γράφει το άρθρο (παρουσιάζει τα αρνητικά όλων των φυτικών προϊόντων) δεν στηρίζουν απαραίτητα αυτή τη δήλωση και δεν τα βρίσκω καθόλου ασήμαντα. Η σύγκριση που κάνουν με τις συνέπειες της παραγωγής ζωϊκών προϊόντων αφορά μόνο έναν παράγοντα και επικαλούνται μία έρευνα (άραγε δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να έχει κάποιο άλλο εύρημα;). Οι δε σχολιαστές του άρθρου, που μας παροτρύνουν στην κατανάλωση φυτικού γάλατος, γιατί με όλα του τα αρνητικά είναι καλύτερο από το ζωικό, δεν είναι και οι πλέον αντικοιμενικοί. Η μία, η Liz Specht, είναι Associate Director of science of technology στο Good Food Institute. Seriously; Τι διαφορετικό θα μπορούσε να πει;
Ευτυχώς που η vegan διατροφή σέβεται τα ζώα και το περιβάλλον, συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και δεν υποστηρίζει οικονομικά συμφέροντα εταιρειών. Ελπίζω να μην ξέχασα τίποτα.
Αναρωτιεμαι αν οι vegan που μαθαινουν αυτες τις πληροφοριες συνεχιζουν να καταναλωνουν γαλα αμυγδαλου, που περα απο την ζημια στις μελισσες χρειαζεται και τεραστιες ποσοτητες νερου. Η ερωτηση εχει να κανει πιο πολυ για την διαπιστωση αν ειναι vegan για οικολογικους ή trendy λογους...