Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης» Facebook Twitter
«Κυρίως, αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά θα οδηγήσει τελικά σε μαζική εξαφάνιση», δήλωσε η Westwood.
3

H βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood υποστηρίζει πως «δεν έχουμε χρόνο να μιλήσουμε για μόδα» υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης και ξεκίνησε καμπάνια κατά της ιδιοκτησίας της γης με τίτλο "One World Rent".

Σε μια ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο V & A κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Design του Λονδίνου, η Westwood μίλησε για την "επανάσταση της βιωσιμότητας". Δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη μόδα και προτίμησε να μιλήσει υπέρ της πρότασης ενός ριζοσπαστικού οικονομικού μοντέλου.

«Δεν έχουμε χρόνο να μιλήσουμε για τη μόδα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Westwood καθώς άνοιξε τη συζήτηση. «Υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούμε σε μια νέα οικονομία, γιατί αυτή που έχουμε, μας σκοτώνει.»

Η Westwood προτείνει ένα οικονομικό μοντέλο στο οποίο κανείς δεν θα μπορεί να κατέχει γη. «Υπάρχει πραγματικά μόνο ένας τρόπος για να σωθεί ο κόσμος, και αυτός είναι η ενοικίαση της γης», δήλωσε η Westwood. «Αυτό το αποκαλούμε "One World Rent"».

Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης» Facebook Twitter
Η Westwood έχει σχεδιάσει ένα πακέτο καρτών ώστε να απεικονίσει την εκστρατεία της για το κλίμα.
Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης» Facebook Twitter
Στο πίσω μέρος κάθε κάρτας υπάρχει μια φωτογραφία της Westwood ως παιδί.

Στο προτεινόμενο σύστημα, η γη θα κρατείται και θα νοικιάζεται από μια «υπεύθυνη κυβέρνηση που θα τη διαχειρίζεται για λογαριασμό της φύσης και της ανθρωπότητας».

«Πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή όπου η γη δεν ανήκε σε κανέναν. Ότι η φύση μας δίνει ελεύθερα δεν μπορεί να έχει ιδιόκτητη», είπε. «Όταν λέω γη, το σημειώνω με έναν αστερίσκο επειδή αυτό περιλαμβάνει τη βιόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και της νοημοσύνης τους, καθώς και τους ωκεανούς, τον αέρα και τους θησαυρούς στο υπέδαφος», εξήγησε.

Η Westwood δημιούργησε ένα σύστημα συμβόλων που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το μανιφέστο της, το οποίο χρησιμοποιείται για ορισμένες λέξεις-κλειδιά. Για παράδειγμα, το σύνθημά της "One World Rent" απεικονίζεται με τον αριθμό 1, μια σπείρα για τον κόσμο και έναν αστερίσκο για τη λέξη ενοικίαση (με τον αστερίσκο να συμβολίζει επίσης την ελπίδα, σύμφωνα με την σχεδιάστρια).

Για να δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία αυτή έχει μεταφέρει αυτό το γραφικό σύστημα σε ένα πακέτο καρτών, που ενεργούν ως οπτική αναπαράσταση της εκστρατείας της. Στο πίσω μέρος κάθε κάρτας υπάρχει μια φωτογραφία της Westwood σε ηλικία τεσσάρων ετών, που περιβάλλεται από τις λέξεις "BUY LESS", "One World Rent", "HOPE" και "TERROR", καθώς και σκίτσα μιας καρδιάς, ενός πέους και το σήμα του δολαρίου.

Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης» Facebook Twitter
H Westwood έχει φτιάξει επίσης ένα πανό για να συγκεντρώσει χρήματα για τον σκοπό.

Η Westwood σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτές τις κάρτες ως βάση για μια έκθεση τέχνης, την οποία είπε ότι οργανώνει σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει £ 100 εκατομμύρια για να βοηθήσει το τροπικό δάσος. Δημιούργησε επίσης ένα πανό που συνοδεύει τις κάρτες, το οποίο ισχυρίζεται ότι θα πωληθεί για £ 1 εκατομμύριο. Στο κέντρο του πανό είναι ένα σχέδιο δύο φιδιών που τρώει το ένα την ουρά του άλλου, σχηματίζοντας έτσι ένα κύκλο ή βρόχο που αντιπροσωπεύει την οικονομία και το κλίμα.

«Κυρίως, αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά θα οδηγήσει τελικά σε μαζική εξαφάνιση», δήλωσε η Westwood. «Η μαζική εξαφάνιση θα είναι αναπόφευκτη. Και όταν λέω μαζική εννοώ πως δε θα μείνει κανείς πάνω στον πλανήτη.»

Αυτή είναι μια άποψη που μοιράζεται μαζί της η επιμελήτρια του MoMA Paola Antonelli, η οποία είπε ότι ενώ δεν έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την εξαφάνισή μας, έχουμε τη δύναμη να αφήσουμε μια κληρονομιά, ώστε το επόμενο κυρίαρχο είδος να θυμάται την ανθρωπότητα με σεβασμό.

Εκτός από τη μετάβαση σε μια νέα οικονομία, η "λύση" της Westwood στην κλιματική κρίση περιλαμβάνει επίσης πιο άμεσα επιτεύξιμες δράσεις, όπως η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση - με αυτή τη σειρά προτεραιότητας. «Δεν είναι αρκετό να ανακυκλώνουμε αλλά να συνεχίζουμε να ζούμε με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να σοβαρευτούμε», είπε.

Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης» Facebook Twitter
Η τελευταία συλλογή της Westwood βασίζεται στην καμπάνια της με σύνθημα "One World Rent".
Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης» Facebook Twitter
Η συλλογή προτρέπει τους ανθρώπους να αγοράσουν λιγότερα ρούχα καλύτερης ποιότητας.

 

Οι θεωρίες της Westwood σχετικά με την ιδιοκτησία της γης και την οικονομία αποτυπώνονται στη συλλογή της για την Άνοιξη-Καλοκαίρι του 2020, που ονομάζεται No Man's Land.

Με τις χαρακτηριστικές γραφικές εκτυπώσεις της σχεδιάστριας και τα τολμηρά χρώματα, η συλλογή προτρέπει τους ανθρώπους να αγοράσουν λιγότερα ρούχα καλύτερης ποιότητας. «Η μόδα και ο ακτιβισμός λειτουργούν μαζί για μένα. Το μέλλον είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα».

Εκτός από τη μείωση των συλλογών της κατά το ήμισυ, η νέα σειρά της Westwood θα παραχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα, επαναχρησιμοποιώντας το ύφασμα που απομένει και υλικά που απορρίφθηκαν.

 

VW SS20 Digital Presentation Hero Video

 

Με πληροφορίες από το Dezeen

 

Περιβάλλον
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η περίεργη ιστορία της Jordan, της εμβληματικής φυσιογνωμίας του αγγλικού πανκ

Μορφές του πανκ / Η περίεργη ιστορία της Jordan, της εμβληματικής φυσιογνωμίας του αγγλικού πανκ

Η βιογραφία της που μόλις κυκλοφόρησε μοιάζει με «σαπουνόπερα που σχεδιάστηκε από τον Ιερώνυμο Μπος με ήρωες μια παρέα που έμενε σε διαμερίσματα με θέα το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και τρεφόταν με αποφάγια του Στρατού Σωτηρίας»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Η μόνη σωτηρία για την Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι να καταργήσει τα χρήματα αν αύριο καταργούσαν τα χρήματα τα προβλήματα που θα είχαμε θα ήταν σαφώς λιγότερα από αυτά που έχουμε με χρήματα...