Πολύ λίπος, μασέλες και οστά - Αυτά έκρυβε ο γιγαντιαίος όγκος που βρέθηκε σε υπόνομο του Ντέβον

Πολύ λίπος, μασέλες και οστά - Αυτά έκρυβε ο γιγαντιαίος όγκος που βρέθηκε σε υπόνομο του Ντέβον Facebook Twitter
0

Τα βρώμικα μυστικά ενός τεράστιου όγκου που έγινε γνωστός ως «βουνό λίπους» και εντοπίστηκε κάτω από παραθαλάσσιο δήμο του Ντέβον, αποκαλύφθηκαν με αυτοψία που έκαναν οι επιστήμονες.

Λιπαρά από μαγειρικά σκεύη, υγρά μαντηλάκια και άλλα προϊόντα υγιεινής αποτελούσαν τα βασικά συστατικά του τεράστιου όγκου μήκους 64 μέτρων, αλλά βρέθηκαν επίσης και μασέλες, κομμάτια οστών και κλαδιά. Ευτύχημα για τους επιστήμονες θεωρείται πως δεν περιείχε κανένα ανιχνεύσιμο επίπεδο τοξικών χημικών ουσιών.

Το «fatberg» ανακαλύφθηκε κάτω από το Sidmouth, λίγα μέτρα από τη θάλασσα, πέρυσι τα Χριστούγεννα και έγινε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Πολύ λίπος, μασέλες και οστά - Αυτά έκρυβε ο γιγαντιαίος όγκος που βρέθηκε σε υπόνομο του Ντέβον Facebook Twitter


Τον Φεβρουάριο μια ομάδα εργαζομένων ξεκίνησε την δύσκολη διαδικασία διάσπασης και απομάκρυνσής του από τον αποχετευτικό αγωγό. Χρειάστηκαν οκτώ εβδομάδες και 36 δεξαμενόπλοια για την μεταφορά του. Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Exeter κλήθηκε να κάνει την αυτοψία για να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε ο συμπαγής όγκος και αν έθετε περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Οι επιστήμονες έλαβαν τέσσερα δείγματα των 10 κιλών τα οποία έλιωσαν  και στη συνέχεια ξεχώρισαν με το χέρι τα ευρήματα για να αναλυθούν. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα δείγματα που έλαβαν προέρχονταν κυρίως από ζωικά λίπη συμβατά με εγχώρια παρασκευή τροφίμων σε συνδυασμό με προϊόντα οικιακής υγιεινής όπως υγρά μαντηλάκια και προϊόντα υγιεινής, καθώς και φυσικές και τεχνητές ίνες από χαρτοπετσέτες και ρούχα.

Ο καθηγητής John Love, ειδικός της συνθετικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: «Ανησυχούσαμε ότι το fatberg θα μπορούσε να συγκεντρώσει λιποδιαλυτές χημικές ουσίες όπως εκείνες που βρέθηκαν σε αντισυλληπτικά, μικροπλαστικά από καλλυντικά και να δυνητικά παθογόνα μικρόβια, αλλά δεν βρήκαμε κανένα ίχνος αυτών των πιθανών κινδύνων».

«Είμαστε όλοι έκπληκτοι που διαπιστώσαμε ότι ήταν απλά ένα κομμάτι λίπους με υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες και άλλα οικιακά προϊόντα που πραγματικά πρέπει να πετιούνται στον κάδο και όχι στην τουαλέτα», πρόσθεσε. Τα ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα με την ελπίδα ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι μπορεί να προκαλέσει η λάθος χρήση μιας τουαλέτας.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM