Η φύση στην Ευρώπη απειλείται - Πάνω από το 40% των ειδών δένδρων κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Η φύση στην Ευρώπη απειλείται - Πάνω από το 40% των ειδών δένδρων κινδυνεύουν με εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Πάνω από το 40% των ειδών δένδρων που ευδοκιμούν στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση, προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), επισημαίνοντας πως ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η εισαγωγή χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Είναι η πρώτη φορά που η IUCN, που έχει την έδρα της στο Γκλαντ της Ελβετίας, δημοσιεύει μια «Κόκκινη Λίστα» των ευρωπαϊκών δένδρων. Με την ευκαιρία αυτή, ο οργανισμός εξέτασε την τύχη 454 ειδών δένδρων που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ορισμένα απ' αυτά φύονται στην Ευρώπη, αλλά και αλλού στον κόσμο. Μεταξύ των ειδών αυτών, 42% θεωρούνται απειλούμενα και παρουσιάζουν συνεπώς «αυξημένο κίνδυνο εξάλειψης», αναφέρεται στην έκθεση της IUCN.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ενδημικά είδη --που δεν φυτρώνουν παρά μόνο στην Ευρώπη--, 58% απειλούνται και 15% βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο. Η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών, η μη βιώσιμη εκμετάλλευση των δασών και η ανάπτυξη των πόλεων είναι οι κύριες απειλές στις οποίες οφείλεται η μείωση των ειδών δένδρων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι ασθένειες, η αποψίλωση, η κτηνοτροφία και οι αλλαγές στα οικοσυστήματα, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τις πυρκαγιές, αποτελούν άλλους κινδύνους που απειλούν τα δένδρα στην Ευρώπη.

«Είναι ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς πως περισσότερα από τα μισά ενδημικά είδη δένδρων της Ευρώπης απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση», δήλωσε ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση της «Κόκκινης Λίστας».

«Τα δένδρα έχουν ουσιαστική σημασία για τη ζωή στη γη και τα ευρωπαϊκά δένδρα με όλη την ποικιλομορφία τους είναι μια πηγή τροφής και καταφύγιο για αναρίθμητα ζωικά είδη όπως τα πουλιά και οι σκίουροι και διαδραματίζουν σημαντικό οικονομικό ρόλο», πρόσθεσε καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργασθεί για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την IUCN, η σουρβιά (σόρβος) κινδυνεύει ιδιαίτερα, καθώς τα τρία τέταρτα των 170 ευρωπαϊκών ειδών της θεωρούνται απειλούμενα. Η κοινή αγριοκαστανιά, η οποία δέχεται επίθεση από το έντομο cameraria ohridella που ήρθε από τα Βαλκάνια, θεωρείται πλέον «ευάλωτη».

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM