Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά

Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά Facebook Twitter
Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου, έχει υπολογίσει ότι πάνω από 3.500 φώκιες ζουν πλέον στις εκβολές του Τάμεση. Φωτο: Zoological Society of London
1

Το οικοσύστημα του ποταμού Τάμεση φαίνεται πως έχει ανακάμψει, καθώς φώκιες, δελφίνια και φάλαινες ζουν πλέον στην καρδιά του Λονδίνου.

Ο Τάμεσης διασχίζει την καρδιά του Λονδίνου και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης εδώ και 2.000 χρόνια. Έχει εμπνεύσει ζωγράφους, συγγραφείς και μουσικούς. Όμως τη δεκαετία του 1950, το κατεστραμμένο αποχετευτικό σύστημα και τα απόβλητα από τις βιομηχανίες μόλυναν τον ποταμό σε σημείο που ανακηρύχθηκε βιολογικά νεκρός.

Πλέον όμως ο Τάμεσης ανέκαμψε. Χάρη στους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, τα αναβαθμισμένα συστήματα αποβλήτων και πολλά έργα υποδομών, εκατοντάδες είδη κατοικούν σε αυτόν.

Μια έρευνα που διεξήχθη από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, έχει υπολογίσει ότι πάνω από 3.500 φώκιες ζουν πλέον στις εκβολές του Τάμεση. Η ζωή στο ποτάμι είναι τόσο καλή που οι φώκιες αναπαράγονται. Η ZSL μέτρησε 138 νεογνά φώκιας στον ποταμό το 2018.

Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά Facebook Twitter
Φωτο: Zoological Society of London

«Ενθουσιαστήκαμε με τον αριθμό νεογνών μέσα σε μια μόνο εποχή», λέει η Thea Cox, βιολόγος στη ZSL. «Οι φώκιες δε θα μπορούσαν να αναπαραχθούν χωρίς επαρκή τροφή άρα αυτό δείχνει πως το οικοσύστημα του Τάμεση αναπτύσσεται και ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την εποχή που ανακηρύχθηκε βιολογικά νεκρός το '50». 

Στον Τάμεση κατοικούν επίσης περισσότερο από 100 είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων δύο είδη καρχαρία, ιππόκαμποι, γουρουνόψαρα (είδος δελφινιού) αλλά και το Ευρωπαϊκό χέλι που απειλείται με εξαφάνιση. Το ποτάμι επίσης επισκέπτονται συχνά δελφίνια και φάλαινες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Economic Forum (@worldeconomicforum) στις

Περιβάλλον
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αντιστοιχα στο νοτο της Ευρώπης συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με ενα ποτάμι που λέγεται Κηφισός. Τελικά το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται ξεκάθαρα απο το πώς ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες χειρίζονται το περιβάλλον και τον αστικό δημόσιο χώρο.