Κάθε εβδομάδα και μια καταστροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Κάθε εβδομάδα και μια καταστροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
EPA
1

Κάθε εβδομάδα συμβαίνει κάποιο καταστροφικό φαινόμενο που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ.

«Δεν αφορά το μέλλον αλλά το σήμερα», προειδοποίησε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές, Μάμι Μιζουτόρι. Ενδεικτικές είναι οι μεγάλης κλίμακας καταστροφές όπως οι κυκλώνες «Ιντάι» και «Κένεθ» στη Μοζαμβίκη αλλά και η ξηρασία στην Ινδία.

Καταστροφές που προξενούν υλικές ζημιές ή ακόμα και θανάτους, συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα από το παρελθόν. Σε κάποιες περιπτώσεις, χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται. Όπως εξήγησε η Μιζουτόρι, πολλές από αυτές τις «μίνι» καταστροφές μπορούν να μετριαστούν σε ένταση, αν οι χώρες επενδύσουν σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα, σε καλύτερα αντιπλημμυρικά έργα και σε μελέτες προσδιορισμού των πιο ευάλωτων ζωνών.

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα είναι η προστασία των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις και οικισμούς εκτός σχεδίου πόλεως, αποκομμένοι από τις βασικές παροχές υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Φαινόμενα όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις είναι συχνά στις περιοχές αυτές. 

Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν θα πρέπει πια να θεωρείται σαν κάποιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα αλλά ως ένα ζήτημα που χρειάζεται άμεσες επενδύσεις, λέει η Μιζουτόρι. «Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την προσαρμογή». Εκτιμήσεις ειδικών, ανεβάζουν το ετήσιο κόστος από τις καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στα 520 δισεκατομμύρια δολάρια και σε βάθος 20ετίας θα αγγίξει τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Η σταδιακή αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας επιβάλει την δημιουργία υποδομών που θα μπορούν να αντέξουν στα ακραία φαινόμενο που επισύρει η κλιματική αλλαγή. «Τα χρήματα που απαιτούνται δεν είναι πολλά, αλλά οι επενδυτές δεν το κάνουν προς το παρόν», συνεχίζει η Μιζουτόρι που υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγές στα πρότυπα των οικιστικών ζωνών και των σπιτιών, στα οδικά δίκτυα και στην παροχή ενέργειας και πόσιμου νερού. Με αυτόν τον τρόπο οι πόλεις θα είναι λιγότερο ευάλωτες σε πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις ειδήσεις πλέον.Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιταχύνει την γεωλογική. Και αν υπάρχουν περίοδοι που το κλίμα και οι θερμοκρασίες φαίνονται φυσιολογικες αυτό είναι λόγο του feedback. Οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, απορροφούν και τη ζέστη.Αυτό προφανώς δε μπορεί να γίνει χωρίς όριο.Και εκεί που είχαμε πάγους στους πόλους να αντανακλούν τις ακτινες, πλέον έχουμε το βαθύ χρώμα του ωκεανού που τις απορροφά, και ανεβαίνει οι θερμοκρασία.Πλέον μπήκαμε στα τελευταία μέτρα πριν το οριστικό τέλος και την αρχή μιας νέας εποχής άγνωστης για το ανθρώπινο είδος.Προσωπικά δεν έχω θετική ιδέα για την εξέλιξη. Προβλέπω πολλά προβληματα, παγκόσμιες μετατοπίσεις πληθυσμών λόγω κλίματος, τείχη, πολέμους, λοιμούς κτλπ.Ότι ήταν να κάνουμε έπρεπε να είχε γίνει 30-40 χρόνια πριν.Τα παιδιά και εγγόνια σας να σκέφτεστε..