Χαρτί υγείας: Κόβονται «δάση» για ρολά πολυτελείας και αυτό δεν είναι βιώσιμο οικολογικά

Χαρτί υγείας: Κόβονται «δάση» για ρολά πολυτελείας και αυτό δεν είναι βιώσιμο οικολογικά Facebook Twitter
0

Η καθημερινή χρήση χαρτιού υγείας στις τουαλέτες γίνεται ολοένα και λιγότερο οικολογικά βιώσιμη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ανάλυση του περιοδικού Ethical Consumer κατέδειξε ότι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον σε μικρότερο ποσοστό ανακυκλώσιμο ή ανακυκλωμένο χαρτί - σε σχέση με το 2011 - εντείνοντας έτσι εμμέσως την καταστροφική αποψίλωση των δασών. Όπως μεταδίδει ο Guardian, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία ο μέσος καταναλωτής υπολογίζεται πως χρησιμοποιεί περίπου 127 ρολά τον χρόνο, ενώ το πρόβλημα χειροτερεύει με το τετράφυλλο χαρτί υγείας «πολυτελείας», που αυξάνει τη ζήτηση για καινούργιο πολτό χαρτιού ώστε το τελικό προϊόν να είναι όσο το δυνατόν πιο απαλό. 

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κόβουμε δάση για να φτιάχνουμε ρολά χαρτιού υγείας, ωστόσο συμβαίνει ακριβώς αυτό», λέει ο Άλεξ Κράμπι, ερευνητής του Ethical Consumer. «Με την προσοχή των καταναλωτών στραμμένη στα πλαστικά, κάποιες μεγάλες εταιρείες προχωρούν ακόμα και σε μείωση της χρήσης ανακυκλωμένου χαρτιού στα ρολά τουαλέτας», προσθέτει. Σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χαρτιού τουαλέτας παγκοσμίως, η αναλογία ανακυκλωμένου πολτού στα προϊόντα έχει μειωθεί από 30% το 2011 στο 23,5% το 2017, σημειώνει η ίδια έρευνα. 

Σε έκθεσή της το 2017, η Greenpeace προειδοποιούσε ότι σημαντικά τμήματα του Μεγάλου Βόρειου Δάσους της Σουηδίας, καθώς και η βιοποικιλότητα που αυτό υποστηρίζει, κινδυνεύουν από την ανάγκη της βιομηχανίας για περισσότερο «παρθένο» ξύλο. Η νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού είναι πολύ λιγότερο τοξικά από τις ουσίες που εισάγονται στον «παρθένο» πολτό. 

Όμως πέρα από το ανακυκλωμένο ή μη χαρτί, μόνο το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί ρολά υγείας, «οπότε γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές σε αυτό το ζήτημα υγιεινής», παρατηρεί ο Κράμπι, που καλεί τους καταναλωτές να αναλογιστούν με τι επιλέγουν να σκουπίζουν και να σκουπίζονται ενώ ο πλανήτης κινδυνεύει. 

Με πληροφορίες από Guardian και Ethical Consumer

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ