Εκλογές 2019: Πόσες χιλιάδες δέντρα χρειάζονται για τα ψηφοδέλτια

Εκλογές 2019: Πόσες χιλιάδες δέντρα χρειάζονται για τα ψηφοδέλτια Facebook Twitter
EUROKINISSI
12

Εκτός από κρίσιμες για το παρόν και μέλλον της Ευρώπης, οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στο περιβάλλον, αφού για τα ψηφοδέλτια απαιτούνται τόνοι χαρτιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη. 

Μόνο στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εργασίας είχε παραγγείλει 77 εκατομμύρια φακέλους και 53,85 εκατομμύρια φύλλα χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, για τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές. Τώρα η μεγάλη πρόκληση είναι η ανακύκλωση όλων αυτών των ψηφοδελτίων, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ενιαία πολιτική και οι προσπάθειες των πιο «πράσινων» δήμων είναι μεμονωμένες. 

150.000 δέντρα


«Το ανακυκλωμένο χαρτί θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες», λέει ο κ. Γεράνης «Το κέρδος από αυτή τη διαδικασία είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κάποιος ότι για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ευρώπη χρειάστηκε να κοπούν 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια», υποστηρίζει ο κ. Γεράνης. Ωστόσο δεν βρήκαμε ακριβή αριθμό για τον ισχυρισμό αυτό, αν και είναι βέβαιο πως οι ποσότητες χαρτιού που απαιτούνται είναι μεγάλες.

Στη χώρα μας, το βάρος των ψηφοδελτίων εκτιμάται ότι ξεπέρασε τους 5.000 τόνους και το συνολικό κόστος ανήλθε στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γιώργος Μήλιος, διευθυντής ενός μεγάλου τυπογραφείου στη συμπρωτεύουσα εκτιμά πως, μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 500 με 1.000 τόνοι χαρτιού. «Αν μιλήσουμε για τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια ενός συνδυασμού, για τους περίπου 400.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για περίπου δύο με τρεις τόνους χαρτιού ανά τυπογραφείο». Εκατό περίπου τόνοι χαρτιού είναι αναγκαίοι μόνο για τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσει ένα τυπογραφείο, ανέφερε ο κ. Μηλιός.

Μέχρι στιγμής, οι δήμοι Πυλαίας -Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, έχουν συγκεντρώσει είκοσι τόνους χαρτί από τα ψηφοδέλτια των εκλογών, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Γεράνης λέει ότι και οι υπόλοιποι δήμοι με δική τους ευθύνη συλλέγουν για ανακύκλωση τόσο τα ψηφοδέλτια όσο και το προεκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε.

Ο Σταύρος Αργυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στη Σπάρτη, διαβεβαιώνει ότι η ανακύκλωση τόνων χαρτιού από τον αυξημένο αριθμό ψηφοδελτίων που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές άρχισε ήδη. Στη Χίο, έξι φορτηγά των τεσσάρων τόνων, χρειάστηκαν έξι ημέρες για τη μεταφορά των ψηφοδελτίων που κατέληξαν στην ανακύκλωση.

Η περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών προμήθευσε τα εκλογικά κέντρα της με κάδους ανακύκλωσης και «χαρτοφάγους». Αυτές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει γνωστές. Εντούτοις, παραμένει άγνωστο πόσους από αυτούς τους χιλιάδες τόνους χαρτιού ανά την επικράτεια θα ανακυκλωθεί τελικά.

Με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους Δήμους, το δίκτυο Φίλων της Φύσης είχε απευθύνει έκκληση προεκλογικά για την ανακύκλωση των  ψηφοδελτίων στις Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. 

80 κιλά χαρτιού ανά δέντρο

 

Στις Σκανδιναβικές χώρες για την παραγωγή χαρτιού χρησιμοποιείται κυρίως το έλατο. Η ποσότητα που λαμβάνεται έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του δέντρου και τη μάζα του κορμού του. Συνήθως ένα μέσο δέντρο δίνει 40 κιλά γραφικής ύλης (8.000 φύλλα Α4) και 80 κιλά περίπου αν μιλάμε για χαρτί εφημερίδας, που αντιστοιχεί σε αυτό των ψηφοδελτίων.

«Το ίδιο μήνυμα, της ανακύκλωσης, θέλουμε να δώσουμε και ενόψει των εθνικών εκλογών» σημείωσε ο κ. Γεράνης, διευκρινίζοντας: «δεν χρειάζεται να γίνονται εκλογές για να κάνουμε ανακύκλωση. Όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνουμε τόσο περισσότερο βοηθάμε το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του τόπου».

Περιβάλλον
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Προσωπική εμπειρία: Δημοτικές Εκλογές Βελγιου 2018 (από τις πιο απαρχαιωμένες διαδικασίες εντός ΕΕ): πίσω από το παραβάν touch screen. Αγγίζεις τον επιθυμητό συνδυασμό, τα ονόματα των υποψηφίων της επιλογής σου για το Δημοτικό Συμβούλιο, πατάς ΤΕΛΟΣ, βγαίνει εκτύπωση bar code μεγέθους απόδειξης περιπτέρου. Το βάζεις στο φάκελο. Στο τέλος της ημέρας, ανοίγονται τα φακελάκια, σκανάρονται τα χαρτάκια με μηχανάκι σαν σούπερ μάρκετ, και το αποτέλεσμα πάει κατευθείαν στο ΥΠΕΣ για τα τελικά αποτελέσματα...Και σκέψου οτι η Εσθονια ειναι πιο μπροστά ακόμη. Ψηφίζουν σπίτι τους...
Είναι αξιοπερίεργο πως η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται για κάτι αξιόλογο παρά μόνο για ανοησίες αν δεν υπάρχει το κίνητρο του κέρδους στη μεση.Δηλαδή είναι δύσκολο να φτιάξουν ένα εσωτερικό δίκτυο που να συνδέεται με τη singular logic και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα δημαρχεία η ακομα και στις αίθουσες Πληροφορικής των σχολείων να έχουν αντι για κάλπες pcs που με ένα εύκολο λογισμικό να ψηφίζεις σε πέντε λεπτά και το 100% των αποτελεσμάτων να βγαίνει 7 η ώρα ακριβώς το απόγευμα των εκλογών.Ούτε δύσκολο είναι Ούτε μακροπρόθεσμα πιο δαπανηρό.
Κι εγώ είμαι υπέρ μιας λύσης ψηφιακών εκλογών μέσω ηλεκτρονικής ψήφου, αντί να κουβαλάει ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος σάκους με ψηφοδέλτια και 40 συνδυασμούς. Βρες άκρη όμως μετά με την τρίτη ηλικία.
Ειναι πολυ δυσκολο να εξασφαλισεις το αδιαβλητο της διαδικασιας καθως και οτι θα παιξουν 100% σωστα ολα την ημερα των εκλογων. Καλως ή κακως το χαρτι παιζει ακομα και οταν δεν υπαρχει ιντερνετ ή ρευμα...
Και ποια εφορευτικη επιτροπη αποτελουμενη απο τυχαιους πολιτες θα μπορουν να επιβλεψουν την διαδικασια;Δυστυχως η ηλεκτρονικη λυση προυποθετει ότι είτε το κρατος/κυβερνηση θα διασφαλιζει το αδιαβλητο ή ιδιωτικες επιχειρησεις, σιγουρα όχι τυχαιοι πολιτες.Απο το να ελεγχονται οι εκλογες απο κυβερνηση ή ιδιωτικες επιχειρησεις καλυτερα 150.000 δεντρα απο δαση που ανανεονονται για υλοτομικους λογους. Εαν η ξυλεια για τα ψηφοδελτια δεν προηλθε απο τετοια δαση πολυ ευχαριστως να το συζητησουμε αλλα όχι να αλλαξουμε το εκλογικο συστημα και να παρουμε τον εποπτικο ρολο απο τους πολιτες και να την δωσουμε σε εταιριες του μεγαλου Κεφαλαιου.Υπαρχει λογος που οι εφορευτικες επιτροπες αποτελουνται απο τυχαιους πολιτες και όχι επαγγελματιες.Οπως πολυ καλα αναρωτηθηκε ο/η Ramon Ramone τα φυλλαδια, αφισες κτλ κατα τις εκλογες είναι πολυ περισσοτερα, σπανια ανακυκλωνονται και δεν εχουμε τον ελεγχο απο πια δαση προερχονται και ολα αυτα την στιγμη που δεν είναι αναγκαια για την διασφαλιση του αποτελεσματος. Για να διασφαληστει ότι δεν θα γινει νοθεια το εκλογικο συστημα εχει, δικηγορο με βοηθους, εφορευτικη επιτροπη απο τυχαιους πολιτες, κομματικους αντιπροσωπους και αστυνομικους οπου οι μονες γνωσιακες ικανοτητες που χρειαζονται να εχουν ολοι είναι γραφη και αναγνωση, με το ηλεκτρονικο συστημα δεν εχεις τιποτα απο τα παραπανω, μονο το Υπ. Εσωτερικων, Υπ. Προστασιας του Πολιτη και την εταιρια της οποιας χρησιμοποιεις το λογισμικο χωρις οι πολιτες να εχουν την γνωσιακη ικανοτητα να διαπιστωσουν εαν εχει υπαρξει νοθεια, δηλαδη δυο κυβερνητικες θεσεις και μια ιδιωτικη εταιρια....πουθενα Πολιτες, Αντιπολιτευση, Υποψηφιοι κτλ και δεν αγγιξαμε καν το θεμα κυβερνοεπιθεσεις.Η ΕΕΑΑ πολυ ευχαριστως θα ανακυκλωσει ολους τους τονους που εχουνε οι δημοι.
Πολύ απλά δεν θα τις κάνει το υπ.Εσωτερικών αλλά μια ανεξάρτητη αρχή που θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα και οι θεσμοί με εξειδικευμένο προσωπικό και στη βάση δεδομένων της θα καταφθάνουν τα αποτελέσματα από κάθε σημείο της χώρας αυτόματα.Εξάλλου δεν μίλησα για ΔιαΔίκτυο αλλά εσωτερικό κρατικό Δίκτυο που δεν θα Υπάρχει η δυνατότητα κυβερνοεπιθεσης.
@Κυκλοδίωκτος πως ακριβως το φανταζεσαι αυτο το "εσωτερικό κρατικό Δίκτυο" να λειτουργει; Με τι υποδομη και τι καλωδια; Πως θα πηγαινει μεχρι το τελευταιο εκλογικο κεντρο αν δεν χρησιμοποιει την υπαρχουσα υποδομη; Το κοστος συντήρησης αυτου του δικτυου το υπολογιζεις;
Απο το να αλλαξεις το εκλογικο συστημα γιατι δεν κανεις εναν δημοσιο διαγωνισμο για εταιριες υλοτομιας και να τις πληρωσεις για την δεντροφυτευσης των δεντρων που κοπηκανε; εχω περισσοτερη εμπιστοσυνη στις εταιριες υλοτομιας παρα στις εταιριες πληροφορικης. Στο συστημα που προτεινεις απο τρεις ελεκτικες ομαδες τις εκανες δυο, με τους Πολιτες να περνουν ποδι, τις συνεπειες αυτης της "απλοποιησης" τις εχεις αναλογιστει;Σχετικα με το "οχι διαδικτυο αλλα εσωτερικο δικτυο", αν εννοεις LAN, ξεχασε το...Εν συνεχεια...ο αριθμος των δεντρων οταν στεκεται μοναχος του φανταζει τραγικος, αν τον βαλουμε διπλα στον αριθμο των δεντρων που κοπηκανε την τελευταια τετραετια για τις αναγκες των Ευρωπαιων (βιβλια, αποδειξεις, χαρτοπετσετες, οριγκαμι κτλ) βαζω στοιχημα ότι δεν είναι ουτε το 0,000000000000000001% των δεντρων, και μαλιστα στρογγυλοποιημενο προς τα πανω ετσι γιατι ειμαι large.Το παρον συστημα ειναι δομιμενο, σε τρεις ομαδες εντος ενος εκλογικου τμηματος απο τα δεκαδες ενος εκλογικου κεντρου απο τα εκατονταδες εκλογικα κεντρα ανα την επικρατεια για να διασφαλιστει η ασφαλεια εναντι νοθειας, δεκαδες χιλιαδες αγνωστοι ανθρωποι τυχαια επιλεγμενοι σε συνδοιασμο με κομματικους αντιπροσωπους και δικαστικους κανει οποιαδηποτε "συνεννοηση" αδυνατη, η συγκεντρωση της διαδικασιας σε ΜΙΑ Αρχη, Μια εταιρια και Πολιτικα κομματα όχι και τοσο δυσκολη, ιδιως όταν η γλωσσα είναι αυτη της πληροφορικης και όχι της Δημοτικης. Ενας οικοδομος μπορει να ελεγξει την διαδικασια ως μελος εφορευτικης επιτροπης, την ψηφιακη διαδικασια δεν μπορει. Αυτο θα δημιουργησει προσθετη, στην ηδη γενικευμενη δυσφορια στο Πολιτικο Συστημα, αμφιβολια και στην εκλογικη διαδικασια (λαικιστες θα φροντισουν γι αυτο).Εχουμε δικηγορους επειδη δεν εχουμε εμπιστοσυνη σε πολιτες και κομματικους αντιπροσωπουςΕχουμε κομματικους αντιπροσωπους γιατι δεν εχουμε εμπιστοσυνη σε πολιτες και δικηγορουςΕχουμε πολιτες γιατί δεν εχουμε εμπιστοσυνη σε δικηγορους και κομματικους αντιπροσωπουςΕχουμε συστημα οπου ολοι ελεγχουν ολους. Και εσυ λες "τοσο απλα" εμπιστοσυνη σε Αρχη, εταιρια και κομματα.Ακομα και το ψηφιακο τραπεζικο συστημα δινει στον καταθετη πληρη ελεγκτικη εξουσια...αλλα σε εκλογες οι Πολιτες δεν χρειαζονται τετοια εξουσια.Βλεπεις το προβλημα ως logistics και όχι Πολιτικα. Εχουμε 40% αποχη και εσυ προτεινεις ενα συστημα που θα απομακρυνει με μεγαλυτερη δυσπιστια κι αλλους. Η εμπιστοσυνη των Πολιτων στην διαδικασια είναι μεγαλυτερη και απο το ποιος/α θα νικησει, ποσο μαλλον 150.000 δεντρων που μπορει η ΕΕ να δεντροφυτεψει εαν δεν προηλθαν απο δαση ειδικα σχεδιασμενα για οργανωμενη υλοτομια.Υ.Γ. Ειχα γρψει ενα πολυ μεγαλυτερο και αναλυτικοτερο σχολιο αλλα κρασαρε το διαδικτυο μου, ειστε τυχεροι:P
Προσωπικα την κατασταση με τις ευρωεκλογες οπου ειχαμε 40 κομματα την βρηκα τραγικη. Τα 30 ζητημα αν επιασαν ολα μαζι 1-2% ομως σπαταληθηκαν τοσα χρηματα και ποροι ασκοπα - θα μπορουσαν σιγουρα να αξιοποιηθουν καπου αλλου καλυτερα. Και εννοειται πως ολοι αυτοι δε συζητανε για συνεργασιες, αφου ειναι οι μονοι που διακατεχουν την πραγματικη αληθεια, τρομαρα τους...
Άσε τα ψηφοδέλτια. Ας πούμε ότι αυτά έχουν μια κάποια χρήση - απαραίτητη. Και μέτρα αφίσες, διαφημιστικά φυλλάδια, δελτία, flyers και τα ρέστα. Και σκέψου τι συμφέρει να καταργηθεί δια νόμου. Φορ έβερ. Και μετά φαντάσου εκλογές χωρίς όλα αυτά. Χωρίς ρύπανση, χωρίς ηχορύπανση, χωρίς μπαλκόνια, σημαιάκια, καραμούζες και κραυγές. Δεν σ' αρέσει, ε; Ξενέρωσες...