Ένας Αμερικανός δύτης κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ για την βαθύτερη υποβρύχια κατάδυση. Παράλληλα, στον βυθό της θάλασσας όπου έσπασε το ρεκόρ βρήκε όμως πλαστικά απορρίμματα.

 

Ο Victor Vescovo κατάφερε να κατέβει στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών στη Γη, την Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος σχεδόν 11 χιλιομέτρων. Πέρασε ώρες εξερευνώντας το χαμηλότερο σημείο της τάφρου, προστατευμένος από μια υποβρύχια κατασκευή που τον βοήθησε να αντέξει την πίεση που δημιουργείται από το τεράστιο βάθος. Στην εξερεύνηση του συνάντησε πλάσματα της θάλασσας αλλά και μία πλαστική σακούλα όπως και πλαστικό περιτύλιγμα για συσκευασίες γλυκών.  

 

 

 

 

 

Πρόκειται για την τρίτη φορά που άνθρωποι επιχείρησαν να φτάσουν στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Η πρώτη φορά ήταν το 1960 από τον Αμερικάνο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού Don Walsh και τον Ελβετό μηχανικό Jaxcques Piccard οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο σκάφος ονόματι Trieste. 

 

Το 2012 το εγχείρημα επαναλήφθηκε από τον διάσημο σκηνοθέτη James Cameron. Η κατάδυση του Vescovo στην Τάφρο των Μαριανών έσπασε τα προηγμένα ρεκόρ κατά 11 μέτρα. Ο Vescovo έφθασε σε βάθος 10.927 μέτρων και έχει πια το παγκόσμιο ρεκόρ. 

 

Εκτός όμως από το νέο ρεκόρ ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η απόδειξη για την ανθρώπινη επιρροή στην μόλυνση του περιβάλλοντος, με τα πλαστικά απορρίμματα που βρήκε ο Vescovo. Kαι άλλες ανάλογες αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί από επιστήμονες με τη χρήση ακάτων έχουν αναδείξει το φαινόμενο. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να κάνουν τεστ πάνω στα υποβρύχια πλάσματα που έχουν συλλέξει από τέτοια βάθη ώστε να δουν αν περιέχουν μικροπλαστικά. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το πρόβλημα είναι εκτεταμένο ακόμα και για ζώα που ζουν σε μεγάλα βάθη. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr