Φορολογία στο διοξείδιο του άνθρακα; Μια καλή ιδέα για την ατμόσφαιρα

Φορολογία στο διοξείδιο του άνθρακα; Μια καλή ιδέα για την ατμόσφαιρα Facebook Twitter
EPA
1

Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα προκαλεί τεράστιες ζημιές στον πλανήτη: αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία και πλημύρες. Θα μπορούσε η φορολόγηση των ρύπων να φέρει τη λύση; 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι ρύποι από την καύση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν ζημίες κόστους 640 ευρώ στο περιβάλλον. Ένα αυτοκίνητο εκπέμπει αντίστοιχους ρύπους από την κατανάλωση 325 λίτρων ντίζελ, έχοντας διανύσει περίπου 4.600 χιλιόμετρα. 


Επιστήμονες ζητούν εδώ και χρόνια την υιοθέτηση ενός λεγόμενου φόρου CO2.Η ιδέα πίσω από αυτό συνοψίζεται στο σκεπτικό ότι «όποιος ρυπαίνει, πληρώνει». Στη Γερμανία η συζήτηση έχει ανάψει: «Το τίμημα για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο και να είναι τόσο υψηλό, όσο το κόστος που προκαλεί στο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές», είναι η απαίτηση του κινήματος νεολαίας 'Fridays for Future'. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ισχύει μόνο σε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, αεροπορικές μετακινήσεις ή μετακινήσεις με αυτοκίνητο από ιδιώτες.


Φορολογικές ελαφρύνσεις ως αντίτιμο

Πολλοί πολιτικοί συμφωνούν με τους επιστήμονες και τους ακτιβιστές, ότι επιβολή φόρου στην εκπομπή CO2 μπορεί να είναι ένα σημαντικό λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος. «Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο απασχολεί όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία την περίοδο αυτή», ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου στην Deutsche Welle. Παρόλα αυτά, μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 62% της γερμανικής κοινής γνώμης που είναι ευαισθητοποημένο σε θέματα περιβάλλοντος, διαφωνεί με την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου. Για τους ειδικούς είναι μία απόφαση που πρέπει να φέρει σε ισορροπία με τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες με την μείωση άλλων φόρων.


Φόροι στην κατανάλωση ρύπων υπάρχουν ήδη σε αρκετές χώρες. Στην Ελβετία το τίμημα ανά τόνο υπολογίζεται σε 100 ευρώ. Τα 2/3 αυτών επιστρέφονται άμεσα τελικά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, το 1/3 έμμεσα, μέσω προγραμμάτων και επιχορηγήσεων. Την κορυφή στη φορολόγηση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατέχει η Σουηδία, με 140 ευρώ ανά τόνο. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση μειώθηκαν σταδιακά άλλοι φόροι και επήλθαν έτσι ελαφρύνσεις στους πολίτες.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μοιάζει να φαίνεται καλό το μέτρο αλλά δεν είναι:Α) από ΗΘΙΚΗ σκοπιά: το «με τον παρά μου γ..ώ και την κυρά μου» δεν είναι κάτι σωστό, ακόμη περισσότερο όσο αφορά σε κάτι που δεν είναι κανενός, αλλά όλων μας.Β) από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ σκοπιά: Β1) ο ήδη πλούσιος θα μπορεί να πληρώσει: Οι αναπτυγμένες οικονομίες/ εταιρίες έχουν το χρήμα να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο που επιπλέον πιθανόν στα σιωπηλά να εκπέσει από κάποια εμπνευσμένη φορολογική ελάφρυνση μέσω διαπλοκής, ενώ οι μικρότερες εταιρίες/ οικονομίες δεν μπορούν να πληρώσουν όχι μόνο το πρόστιμο, αλλά ούτε και την υποδομή που θα τις επέτρεπε να παραγάγουν δίχως να μολύνουν.Β2) το μέτρο θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη, υιοθέτηση και εφαρμογή αντιρυπαντικής τεχνολογίας σε επίπεδο παραγωγής: Καλύτερο να αναγκαστεί να εφαρμόσει αντιρυπαντικές τεχνολογίες/ πρακτικές κάθε επιχείρηση μέσα σε συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα, παρά να ξεκινήσει κάποιος ατέρμων δικαστικός αγώνας για το αν μόλυνε ή όχι και πόσο, αν πρέπει ή όχι να καταβληθεί ένα πρόστιμο, πόσο πρέπει να είναι αυτό κ.λπ., κ.λπ.;Γ) από ΠΟΛΙΤΙΚΗ σκοπιά:Το πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια από τα πρόστιμα που θα (αν) συγκεντρωθούν, κανένας δεν εξασφαλίζει πως θα έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος που είναι κι ο τελικός στόχος.Είναι κακό το μέτρο;Όχι καθαυτό, αλλά είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, το ζήτημα δεν είναι πώς θα τιμωρήσουμε, αλλά το πώς θα αναγκαστεί ο δυνάμει παραβάτης, να εφαρμόσει αντί να παραβιάσει τον νόμο.