Τα μυρμήγκια που «διακοσμούν» τις φωλιές τους με τα κεφάλια των εχθρών τους

Τα μυρμήγκια που «διακοσμούν» τις φωλιές τους με τα κεφάλια των εχθρών τους Facebook Twitter
ADRIAN SMITH
0

Κοντά στο να εξιχνιάσει ένα αίνιγμα  με μυρμήγκια που αποκεφαλίζουν τους εχθρούς και διακοσμούν με τα τρόπαια τις φωλιές τους βρίσκεται Αμερικανός ερευνητής. 

Πρόκειται για ένα είδος μυρμηγκιών, που εντοπίζεται στη Φλόριντα και στις κοντινές πολιτείες, το οποίο «διακοσμεί» τις φωλιές του με κρανία των αντιπάλων του. 

Η επιστημονική ονομασία αυτού του είδους των μικρών μυρμηγκιών στο χρώμα της σκουριάς είναι «Formica archboldi».

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Insectes Sociaux, έδειξε πως τα «Formica archboldi» υποτάσσουν τα θήραματά τους με γρήγορους και εξαιρετικά αποτελεσματικούς ψεκασμούς τοξικού οξέος.

Πρόκειται για έκπληξη καθώς το είδος αυτό δεν φημίζεται για την παγίδευση άλλων ειδών, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση θύματά τους είναι τα μερμήγκια «οδοντομάχοι». 

Όπως υπονοεί και η ονομασία τους, οι «οδοντομάχοι» έχουν ισχυρά στόμια που μπορούν να κλείσουν σαν παγίδα, αλλά και ένα δυνατό κεντρί. Αυτά τα τεράστια στόμια επιτρέπουν στα μυρμήγκια του είδους να απελευθερώνονται όταν αντιμετωπίζουν επίθεση.

Οι φωλιές των «Formica archboldi» είναι γεμάτες με κεφάλια των «οδοντομάχων» κάτι που είναι γνωστό από όταν το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά, το 1958. 

Οι επιστήμονες υποστήριζαν ως σήμερα πως το είδος, είτε πρόκειται για κάποιον πολύ εξειδικευμένο θηρευτή, είτε απλά κατοικεί σε φωλιές των «οδοντομάχων». Κανείς δεν ήξερε περισσότερα για τις βιολογικές του λειτουργίες. 

Ο Άντριαν Σμιθ από το Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνα, πραγματοποίησε μια σειρά συμπεριφοριστικών μελετών και χρησιμοποίησε μαγνητοσκοπήσεις υψηλής ταχύτητας ώστε να παρακολουθήσει τα «Formica archboldi» σε εργαστηριακές φωλιές. 

Η έρευνα έδειξε πως τα «Formica archboldi» ψέκαζαν με φορμικό οξύ τους αντιπάλους τους, τους ακινητοποιούσαν και στη συνέχεια τους έσερναν στις φωλιές τους όπου και τους διαμέλιζαν. 

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας του Άντριαν Σμιθ είναι πως το υπό μελέτη είδος έχει την ικανότητα να ταιριάζει με τους επιδερμικούς υδρογονάνθρακες (μια κηρώδης ουσία με την οποία είναι καλυμμένα τα έντομα) οποιουδήποτε είδους «οδοντομάχων» βρίσκεται στην περιοχή του.

Πρόκειται για μια ουσία πολλαπλών στρωμάτων που εντοπίζεται στα μυρμήγκια και χρησιμοποιείται ώστε να αναγνωρίζονται μεταξύ τους όσα μπορούν να ταιριάξουν στις ίδιες φωλιές. 

«Είναι πραγματικά ασυνήθιστο για τα μυρμήγκια να παρουσιάσουν τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στην χημική τους υπογραφή», δήλωσε ο Σμιθ.

«Επίσης, ο χημικός μιμιτισμός είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται από τα παράσιτα αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το συγκεκριμένο είδος είναι παρασιτικό.» 

Η μελέτη, έδειξε επίσης πως τα «Formica archboldi» εντοπίζονται μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη «οδοντομάχων». 

Παρότι η μελέτη του Σμιθ δεν διευκρινίζει αν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον χημικό μιμητισμό και την επιθετική συμπεριφορά, υπονοεί πως υπάρχει μια μακρά εξελικτική ιστορία μεταξύ αυτών των ειδών μυρμηγκιών.

«Τώρα, τα 'Formica archboldi' είναι το πιο χημικά διαφοροποιημένο είδος μυρμηγκιών που γνωρίζουμε», λέει.

«Πριν από αυτή τη μελέτη, ήταν απλά ένα είδος με μια περίεργη συνήθεια συλλογής κεφαλιών. Τώρα έχουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα είδος μοντέλο για την κατανόηση της εξέλιξης της χημικής διαφοροποίησης και του μιμητισμού.»

Με πληροφορίες από National Geographic, Cosmos Magazine

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM