Ο Τραμπ δίνει έγκριση για τεράστιες εκρήξεις στους ωκεανούς ακόμη και αν βλάψουν χιλιάδες φάλαινες και δελφίνια

Ο Τραμπ δίνει έγκριση για τεράστιες εκρήξεις στους ωκεανούς ακόμη και αν βλάψουν χιλιάδες φάλαινες και δελφίνια Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να επιτρέψει επικίνδυνες δραστηριότητες για θαλάσσια πλάσματα όπως φάλαινες και δελφίνια, καθώς δίνει έγκριση σε εταιρίες να διεξάγουν δοκιμές για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός των ακτών του Ατλαντικού.

Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) έχει χορηγήσει στους πέντε φορείς εκμετάλλευσης την άδεια να παρενοχλούν κατά λάθος, αλλά όχι σκόπιμα, τα θαλάσσια θηλαστικά, ενώ διεξάγουν έρευνες για ορυκτά καύσιμα στον βυθό της θάλασσας.

Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν τη χρήση σεισμικών όπλων που πυροδοτούν συνεχείς εκρήξεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δοκιμές  θα μπορούσαν να βλάψουν εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η ακραία διαταραχή που προκαλείται από τέτοιες δοκιμές μπορεί να βλάψει ένα ευρύ φάσμα  ζωών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών, των ψαριών και του ζωοπλαγκτόν, οικοσυστήματα κρίσιμα για τον θαλάσσιο τροφικό ιστό.

Σύμφωνα με τις άδειες που εκδίδει η Noaa, οι χειριστές θα πρέπει να ακούν και να παρακολουθούν τη θαλάσσια ζωή και να διακόπτουν τη δραστηριότητα εάν παρατηρηθούν ομάδες ευαίσθητων ειδών. Όμως η βλάβη που θεωρείται ακούσια δεν θα σημαίνει κυρώσεις και αυτό είναι που έχει εξοργίσει τις οικολογικές οργανώσεις.

Ο θόρυβος από τις εκρήξεις μπορεί να φτάσει σε απόσταση 2.500 μιλίων σύμφωνα με μερικές μελέτες και να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε ορισμένα ζώα όταν προσπαθούν να πλοηγηθούν ή να αναπαραχθούν.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες συνεργάστηκαν επιτυχώς κατά το παρελθόν με τις τοπικές κοινότητες για να αποφύγουν τα σχέδια για εξορύξεις σε περιοχές του Ατλαντικού, δήλωσαν ότι θα καταπολεμήσουν και αυτά τα νέα σχέδια.

Ο Steve Mashuda, δικηγόρος του φορέα διαχείρισης EarthJustice προειδοποιεί για καταστροφή όπως αναφέρει ο Guardian. «Οι συνεχείς εκρήξεις μπορούν να τραυματίσουν και να προκαλέσουν κώφωση στις φάλαινες, τα δελφίνια και άλλα πλάσματα».

Ο σεισμικός έλεγχος με τον τρόπο αυτό περιλαμβάνει εκρήξεις εξαιρετικά δυνατού θορύβου κάθε 10 με 12 δευτερόλεπτα, χωρίς διακοπή για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. 

Ο Douglas Nowacek, εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου του Ντιουκ κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι ήχοι, οι οποίοι μπορούν να φθάσουν τα 260 ντεσιμπέλ, είναι παρόμοιοι με την ένταση έκρηξη μιας χειροβομβίδας και κάνει λόγο για τεράστια διαταραχή στη ζωή των πλασμάτων που ζουν στους ωκεανούς.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ δίνει ουσιαστικά στις εταιρείες την άδεια να παρενοχλούν, να βλάψουν και ίσως να σκοτώσουν θαλάσσια πλάσματα, όλα για χάρη της αναζήτησης πετρελαίου» δήλωσε η Diane Hoskins, μέλος ομάδας διατήρησης των ωκεανών.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM