Η ανθρωπότητα σάρωσε την άγρια ζωή - Εξαφανίσαμε το 60% των άλλων πλασμάτων μέσα σε λίγες δεκαετίες

Η ανθρωπότητα σάρωσε την άγρια ζωή - Εξαφανίσαμε το 60% των άλλων πλασμάτων μέσα σε λίγες δεκαετίες Facebook Twitter
4

Η ανθρωπότητα έχει εξαλείψει το 60% των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών και των ερπετών από το 1970, οδηγώντας τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες του κόσμου να προειδοποιήσουν ότι η εξόντωση της άγριας ζωής είναι πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τον πολιτισμό.

Η νέα εκτίμηση για την δεινή κατάσταση της άγριας ζωής αποτυπώνεται σε μια σημαντική έκθεση του WWF και περιλαμβάνει συμπεράσματα από 59 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Διαπιστώνει ότι η τεράστια και αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων και πόρων από τον παγκόσμιο πληθυσμό καταστρέφει τον ιστό της ζωής, ο οποίος δημιουργήθηκε σε διάστημα δισεκατομμυρίων ετών.

«Υπνοβατούμε στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε ο Mike Barrett, επιστήμης στο WWF. «Εάν υπήρχε μείωση κατά 60% στον ανθρώπινο πληθυσμό, αυτό θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση των ανθρώπων της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ωκεανίας. Αυτή είναι η κλίμακα αυτού που κάναμε».

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει αρχίσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση, η πρώτη που προκαλείται από ένα είδος, τον Homo sapiens. Άλλες πρόσφατες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει το 83% όλων των θηλαστικών και των μισών φυτών από την αυγή του πολιτισμού και ότι ακόμα και αν η καταστροφή τερματιστεί τώρα, θα χρειαστούν 5-7 εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει ο φυσικός κόσμος.

Ο δείκτης Living Planet, που παράγεται για το WWF από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, χρησιμοποιεί δεδομένα για 16.704 πληθυσμούς θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 είδη, για την παρακολούθηση της μείωσης της άγριας πανίδας.

Μεταξύ του 1970 και του 2014, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 60%.«Η συγκλονιστική αλήθεια είναι ότι η συντριβή της άγριας ζωής συνεχίζεται αμείωτη», λένε οι επιστήμονες.

Η άγρια φύση και τα οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή, δήλωσε ο καθηγητής Bob Watson, ένας από τους κορυφαίους περιβαλλοντικούς επιστήμονες του κόσμου και σήμερα πρόεδρος μιας διακυβερνητικής επιτροπής για τη βιοποικιλότητα που δήλωσε τον Μάρτιο ότι η καταστροφή της φύσης είναι εξίσου επικίνδυνη με την κλιματική αλλαγή.

«Η φύση συμβάλλει στην ανθρώπινη ευημερία τόσο πολιτιστικά όσο και πνευματικά, καθώς και μέσω της κρίσιμης παραγωγής τροφίμων, καθαρού νερού και ενέργειας και μέσω της ρύθμισης του κλίματος της Γης, της ρύπανσης, της επικονίασης και των πλημμυρών», δήλωσε. 

«Η έκθεση του Living Planet καταδεικνύει σαφώς ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν τη φύση με απαράδεκτο ρυθμό, απειλώντας την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών», προσθέτει.

Η μεγαλύτερη αιτία απώλειας άγριας πανίδας είναι η καταστροφή φυσικών οικοτόπων που γίνεται κυρίως για τη δημιουργία γεωργικών εκτάσεων. Τα τρία τέταρτα όλων των περιοχών στη Γη επηρεάζονται πλέον σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η θανάτωση για φαγητό είναι η επόμενη μεγαλύτερη αιτία. 300 είδη θηλαστικών οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση, ενώ οι ωκεανοί απειλούνται από την μαζική αλιεία.

Η χειρότερη πληγείσα περιοχή είναι η Νότια και Κεντρική Αμερική, η οποία έχει καταγράψει μείωση κατά 89% στους πληθυσμούς των σπονδυλωτών, οδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη σε περιοχές πλούσιες σε άγρια ζώα δάση. «Στην τροπική σαβάνα της Βραζιλίας που ονομάζεται cerrado, μια περιοχή μεγέθους του Μεγάλου Λονδίνου καταστρέφεται κάθε δύο μήνες», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι βιότοποι που υποφέρουν από τη μεγαλύτερη ζημιά είναι τα ποτάμια και οι λίμνες, όπου οι πληθυσμοί άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 83% .

Ο δείκτης Living Planet έχει επικριθεί ως υπερβολικά διευρυμένη μέτρηση απώλειας άγριας πανίδας. Ωστόσο, όλοι οι δείκτες, από τα ποσοστά εξαφάνισης έως την ανέγερση των οικοσυστημάτων, δείχνουν κολοσσιαίες απώλειες. «Όλοι σας λένε την ίδια ιστορία», δήλωσε ο Barrett. Τονίζει ότι «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία. Πρέπει να το κάνουμε σωστά αυτή τη φορά».

Η Tanya Steele, διευθύνουσα σύμβουλος του WWF, δήλωσε: «Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζουμε ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό».

Mε πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
1) Ανοιξε έναν οποιονδήποτε χάρτη2) Βρες την Γαλλία3) Τριπλασίασε με την φαντασία σου το μέγεθος της Γαλλίας. Εναλλακτικά, πάρε Γαλλία - Γερμανία - Ισπανία - Β. Ιταλία σαν σύνολο.4) Αυτή η έκταση που βλέπεις (δηλαδή 3Χ η Γαλλία) είναι η έκταση των σκουπιδιών που επιπλέουν σε ΕΝΑ από τα Great Garbage Patch, στον Βόρειο Ατλαντικό. Υπάρχουν συνολικά 6 τέτοια GGPs, τα υπόλοιπα βρίσκονται στον Ειρηνικό. Αλλά επειδή δεν τα βλέπουμε από την αυλή μας, "δεν υπάρχουν".Σε 15-20 χρόνια θα υπάρχουν στις θάλασσες περισσότερα σκουπίδια παρά ψάρια. Η συνολική μάζα των σκουπιδιών θα έχει ξεπεράσει την συνολική μάζα όλων των θαλάσσιων οργανισμών.Ποιός τα λέει αυτά; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου - που δεν τον λες και γιάφκα οικολόγων. Κατά τα άλλα, τρώτε ψαράκι, επειδή- αυτό έκανε και ο παππούς σας,- είναι φυσική τροφή,- έλα μωρέ, αφού έτσι έχω συνηθίσει- έχει ο Θεός- και σιγά μη μας επιβάλλουν οι οικολόγοι το τι θα τρώμε.Δεν θυμάμαι που το έχω διαβάσει, αλλά ένας πανεπιστημιακός κάποτε έγραψε "Δεν με ενδιαφέρει ένα ζωικό είδος που εξαφανίζεται επειδή το λυπάμαι. Με ενδιαφέρει επειδή η εξαφάνιση του είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο οικοσύστημα. Πότε θα αρχίσουμε να ανησυχούμε; Όταν αρχίσουν να εξαφανίζονται τα παιδιά μας; "
Σκέφτομαι το μέγεθος της παρέμβασης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον τρομάζω απο τη κλίματα. Αρκεί κανείς να δει τα νταμάρια.Να σκεφτεί πόσους τόνους σκουπίδια παράγει και καταναλώνει μια οικογένεια ή να αναλογιστεί που βρίσκεται όλο αυτό το υλικό για να κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα οι αυτοκινητόδρομοι και οι πινακίδες σήμανσης που με τόση ευκολία καταστρέφουμε.
Έλα μωρέ χαζομάρες. Όλα φυσικά είναι, αφού πάντα εξαφανίζονταν τα είδη. Η Φύση πάνω απ' όλα, η Φύση ξέρει.Αυτά που λέει το άρθρο είναι υστερικές κραυγές των οικολόγων που κινδυνολογούν για να μας επιβάλλουν την θέληση τους. Αλλά εμείς λέμε το περήφανο ΟΧΙ.Δεν θα μας επιβάλλετε εσείς την θέληση σας, δεν θα μας επιβάλλετε εσείς το πως θα ζήσουμε. Σιγά μη σας ακούσουμε τώρα.Το σημαντικό είναι να βγάζουμε φράγκα κύριος. Λεφτά, πως το λένε;ΚΕΡΔΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΛΕΦΤΑ.Πως είναι δυνατόν να πηγαίνεις κόντρα στην Ανάπτυξη; Αφού αυτή είναι το Απόλυτο Κριτήριο Ευτυχίας. Όποιος δεν προσκυνάει το Κέρδος, την Ανάπτυξη και τα Λεφτά είναι αντιδραστικός, οπισθοδρομικός, ίσως και οικολόγος (ξορκισμένος).Σίγουρα πάντως είναι ασόβαρο και παλαβό / γελοίο άτομο. Που ακούστηκε να βγαίνουν με πανώ στους δρόμους και να μας ζητάνε να κόψουμε την βιομηχανική σφαγή;Το ζητούμενο είναι να ανεβαίνει ο τουρισμός μας και να τρώμε τα σουβλάκια μας και τις μπριζόλες μας ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ. Γιατί εμείς είμαστε ατίθασα άτομα, ελεύθερα. Σιγά μη μας πουν τώρα οι μουρλοί οικολόγοι το πως θα ζήσουμε και τι θα φάμε.Y.Γ. Τα έγραψε πρώτη η Rachel Carson το 1962 (Σιωπηλή Άνοιξη). Τα έχουν γράψει και τα έχουν ξαναγράψει χιλιάδες άλλοι από τότε. Τα λέει το WWF σήμερα. Και λοιπόν τι έγινε;Ένας τοίχος μπετόν αρμέ ηλιθίων, 60 χρόνια μετά, ακόμα σκούζει για το "δικαίωμα" του να τρώει μπριζόλες και να παράγει σκουπίδια χωρίς να του λέει κανένας τίποτα.Δεν ξέρω ποιός το έγραψε πρώτος, αλλά είναι και το δικό μου μύνημα προς αυτόν τον μπετον αρμέ τοίχο: "Όταν το Αιγαίο γεμίσει σκατά, όταν πεθάνει το τελευταίο δελφίνι, η τελευταία μέλισσα, η τελευταία πεταλούδα, τότε θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται".