Κήδεψε τον γιο του πριν από μία εβδομάδα - Τώρα ο Τζέιμι Ράσκιν ηγείται της αποπομπής Τραμπ

Κήδεψε τον γιο του πριν από μία εβδομάδα - Τώρα ο Τζέιμι Ράσκιν ηγείται της αποπομπής Τραμπ Facebook Twitter
Κήδεψε τον γιο του πριν από μία εβδομάδα. Τώρα ο Τζέιμι Ράσκιν ηγείται της αποπομπής Τραμπ
0

Επέστρεψε στο σπίτι κάπου μετά τις 4 π.μ. την περασμένη Πέμπτη, αφού το Κογκρέσο ολοκλήρωσε την πιστοποίηση της νίκης Μπάιντεν, στην σκιά της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζέιμι Ράσκιν, προσπάθησε να ξεκουραστεί μετά από μία σκληρή μέρα, αναφέρει η Washington Post. «Δεν κοιμάμαι πολύ από τότε που είμαστε χωρίς τον Τόμι», ομολογεί, μιλώντας ανοιχτά για την απώλεια του γιου του.

Πέρασε μόλις μια εβδομάδα από τότε που ο 25χρονος γιος του, ο Τόμας Μπλουμ Ράσκιν, αυτοκτόνησε. Λιγότερο από δύο ημέρες από τότε που έγινε η κηδεία του και κάτι περισσότερο από 12 ώρες από τότε που ο Ράσκιν μαζί με την κόρη και τον γαμπρό του βρέθηκαν μέσα σε ένα διαφορετικό Καπιτώλιο, που δεχόταν επίθεση από έναν όχλο, έπειτα από παρότρυνση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά ο Ράσκιν είχε ακόμα δουλειά να κάνει.

Ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου πέρασε την περασμένη εβδομάδα συντάσσοντας ένα άρθρο κατηγορίας εναντίον του Προέδρου Τραμπ, καθώς και ένα ψήφισμα που ζητούσε από τον Αντιπρόεδρο Πενς να θέσει σε ισχύ την 25η Τροπολογία για την ανικανότητα του προέδρου, την οποία το Σώμα πλέον εξετάζει.

Η πηγή της δύναμής του, είπε σε μια συνέντευξη, που παραχώρησε  τη Δευτέρα, είναι ο γιος του. «Τον ένιωσα στην καρδιά και στο στήθος μου», είπε ο Ράσκιν. «καθ' όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων και μετά, στον εφιάλτη της ένοπλης επίθεσης στο Καπιτώλιο».

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων λένε ότι απαιτείται δραματική δράση για να παραμεριστεί ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες της θητείας του, δεδομένης της αδιάκοπης προσπάθειας του απερχόμενου προέδρου να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών και να υποκινήσει τα πλήθη, που παραβίασαν και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Ο Ράσκιν, έχει παίξει ξανά αυτόν τον ρόλο στο παρελθόν. Όχι όμως σε μία εποχή τέτοιας προσωπικής απώλειας και εθνικής τραγωδίας. 

Πέρυσι, ως μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Δικαιοσύνης, ήταν μεταξύ των Δημοκρατικών που παρουσίαζε επί ώρες μαρτυρίες, προκειμένου να καταθέσει την προηγούμενη πρόταση παραπομπής.

Πέρασε τέσσερα χρόνια πιέζοντας το Κογκρέσο να ακονίσει τα αχρησιμοποίητα εργαλεία που περιλαμβάνονται στην 25η Τροπολογία - συγκεκριμένα τη δυνατότητα των γερουσιαστών να ορίσουν ένα ανεξάρτητο όργανο για να συζητήσουν την καταλληλότητα ενός προέδρου. Ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που είχε υποβάλλει ποτέ.

Τώρα, με την οικογένειά του να θρηνεί και τους δημοκρατικούς θεσμούς του έθνους του να βρίσκονται υπό πολιορκία, έχει γράψει ένα νέο ψήφισμα, ζητώντας από τον Πενς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «να δηλώσουν αυτό που είναι προφανές σε ένα τρομοκρατημένο Έθνος: Ότι (δηλαδή) ο Πρόεδρος δεν μπορεί να εκπληρώσει επιτυχώς τα καθήκοντα και τις εξουσίες του».

Εάν το Κογκρέσο προωθήσει το ψήφισμα των Δημοκρατικών, το Σώμα θα δώσει στον Πενς διορία 24 ώρες για να αποφασίσει εάν θα θέσει σε ισχύ την 25η Τροπολογία με το Υπουργικό Συμβούλιο. Εάν ο Πενς το απορρίψει, οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να προσπαθήσουν να κάνουν τον Τραμπ τον μοναδικό πρόεδρο στην ιστορία που θα τεθεί υπό διωγμό δύο φορές.

Το νομικό επιχείρημα στρέφεται σε μια νομική αρχή την οποία ο Ράσκιν είπε ότι είχε συζητήσει πριν από πολύ καιρό με τον Τόμι, ο οποίος, όπως είχαν κάνει και οι δύο γονείς του, σπούδαζε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Ήταν στο δεύτερο έτος. Κατά την Πρώτη Τροποποίηση, ο νεότερος Ρασκίν μελετούσε την «παρότρυνση για επικείμενη παράνομη δράση», την οποία ο Ράσκιν περιέγραψε ως «τη γραμμή όπου ξεκινά η ομιλία και αρχίζει η συμπεριφορά».

Ο Ράσκιν θυμάται ότι ο Τόμι τον ρώτησε αν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος θα μπορούσε να τεθεί σε υψηλότερο επίπεδο από έναν ιδιώτη.

«Το ειρωνικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι εμείς ασκούμε κριτική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ», είπε. «Μερικοί άνθρωποι λένε, «Λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ απλά ασκούσε την ελευθερία του λόγου του». Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορεί να ενθαρρύνει, να συμβουλεύει και να υποκινεί όχλους που πηγαίνουν και επιτίθενται στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του στο Κογκρέσο, ο Ράσκιν αποτέλεσε ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς εξαιτίας της ικανότητας του, την οποία ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Στένι Χ. Χόιερ χαρακτήρισε ως «απαράμιλλη γνώση του Συντάγματός μας».

Η ίδια νομική ικανότητα, σε συνδυασμό με το πνεύμα ενός ακτιβιστή, ενίσχυσε τη φήμη του από τότε που μπήκε στην πολιτική του Μέριλαντ, πριν από περίπου 15 χρόνια.


Ο Ράσκιν, ο οποίος ζει στο διάσημο φιλελεύθερο Πάρκο Takoma, προσχώρησε στη Σύγκλητο του Μέριλαντ το 2007, εδραιώνοντας τον εαυτό του ως διανοητική δύναμη με μια τεράστια σειρά ενδιαφερόντων και δημοφιλή προσωπικότητα των ομάδων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος - αξίες που έχει υπερασπιστεί δυναμικά.

«Έχει ένα πολύ προικισμένο μυαλό, πνευματικό», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Μέριλαντ Μπράιαν Φρος, ο οποίος υπηρέτησε στη Γερουσία με τον Ράσκιν. «Μπορεί να είναι εύγλωττος σε σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Και το πιο ελκυστικό, ή εντυπωσιακό, είναι ότι δεν είναι αλαζόνας». «Είναι πολύ φιλικός. Αλλά θα σε σκοτώσει σε μία αντιπαράθεση» δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας.

Όταν λοιπόν, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το γραφείο του Ράσκιν αποκάλυψε ότι ο γιος του Τόμι είχε πεθάνει, οι γερουσιαστές σε όλο το πολιτικό τοπίο έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην οικογένεια Ράσκιν.

Αυτός και η σύζυγός του, η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δημοσίευσαν ένα αφιέρωμα στον γιο τους λίγες μέρες αργότερα. Εκεί αποκάλυπτε τον αγώνα του με την κατάθλιψη.

Το αφιέρωμα περιλάμβανε τις τελευταίες επιθυμίες του Τόμι: «Παρακαλώ φροντίστε ο ένας τον άλλον, τα ζώα και τους φτωχούς σε όλον τον κόσμο, για μένα» - μια έκκληση που έκτοτε οδήγησε εκατοντάδες αγνώστους να τιμήσουν την κληρονομιά του με δικές τους πράξεις καλοσύνης. Στις 5 Ιανουαρίου η οικογένεια κήδευσε τον Τόμι σε μια κλειστή, ιδιωτική τελετή λόγω της πανδημίας.

Και στη συνέχεια ήρθε η Τετάρτη, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έθεταν επί τάπητος τις εκκλήσεις Τραμπ για αμφισβήτηση - χωρίς αποδεικτικά στοιχεία - της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Η κόρη του Ράσκιν, Ταμπίθα, του ζήτησε να μείνει σπίτι εκείνη την ημέρα. Αλλά ο Ράσκιν της είπε ότι ως επικεφαλής - θέση που του δόθηκε από την Νάνσι Πελόζι - δεν μπορούσε να το κάνει. «Είπα, "Γιατί δεν έρχεστε μαζί μου;». Συμφώνησε, ελπίζοντας να δει τον πατέρα της σε δράση. Ο γαμπρός του Ράσκιν, Χανκ Κρόνικ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την άλλη κόρη του, Χάνα, τους συνόδευσε.

Καθώς ο Ράσκιν ανέβηκε στο βάθρο για να μιλήσει κατά των αντιρρήσεων των Ρεπουμπλικανών στην ψηφοφορία των εκλεκτόρων, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την υποστήριξή τους. Εκείνοι του χάρισαν ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, ο όχλος εισέβαλε το κτίριο του Καπιτωλίου.

Στην αναταραχή, ο Ράσκιν και η οικογένειά του χωρίστηκαν. Εκείνος μαζί με άλλους βουλευτές, που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, μεταφέρθηκαν σε μια άγνωστη τοποθεσία. Η κόρη και ο γαμπρός του, που κάθονταν αλλού, κατέληξαν στο γραφείο του Χόιερ, με τον προσωπάρχη του Ράσκιν.


«Κλειδώθηκαν μέσα και έβαλαν οδοφράγματα στην πόρτα», είπε ο Ράσκιν, «Η Ταμπίθα και ο Χανκ κρύβονταν κάτω από το γραφείο καθώς αυτός ο όχλος χτυπούσε τις πόρτες.»

Ξαναβρέθηκαν μια ώρα αργότερα σε μια αίθουσα της επιτροπής, όπου έμειναν για ώρες, είπε ο Ράσκιν. Εκεί αγκάλιασε την Ταμπίθα σφιχτά και της είπε ότι λυπάται, ότι αισθάνεται υπεύθυνος, τρομοκρατημένος από αυτό που εκείνοι αλλά και όλος ο κόσμος είχε δει. «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό», είπε σχολιάζοντας την επιτακτική ανάγκη για να λογοδοτήσει ο Τραμπ.

Τις επόμενες ημέρες, ο Ράσκιν μαζί με τους Δημοκρατικούς Αντιπροσώπους, Τεντ Λίου και Ντέιβιντ Ν. Σικιλίνι για τη σύνταξη του άρθρου της κατηγορίας, ετοιμάστηκε να κάνει την αγόρευσή του εναντίον του προέδρου Τραμπ στο Σώμα. Τότε σκέφτηκε τον γιο του ξανά και ξανά.

Αν ήταν εδώ, ο φοιτητής νομικής και ο ταγμένος οπαδός της ηθικής φιλοσοφίας θα θεωρούσε ότι η βία στο Καπιτώλιο ήταν «η απόλυτα χειρότερη μορφή εγκλήματος κατά της δημοκρατίας», δήλωσε ο Ράσκιν. «Ήταν αλήθεια, ο Tόμι Ράσκιν, η αγάπη, οι αξίες του και το πάθος του, ήταν αυτά που με κράτησαν.»

Με πληροφορίες της Washington Post

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM