Albert Roux: Πέθανε ο σεφ που έφερε «επανάσταση» στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου

Albert Roux: Πέθανε ο σεφ που έφερε «επανάσταση» στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου Facebook Twitter
O Albert Roux με τον γιο του, Michel (Πηγή φωτό Instagram)
0

Πέθανε στα 85 του χρόνια ο Albert Roux, ο Γάλλος σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίων που θεωρείται ότι έφερε την «επανάσταση» στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε τη Δευτέρα, έπειτα από μακρά ασθένεια. «Στον Albert και τον αδελφό του, Michel, αποδίδεται η έναρξη της γαστρονομικής επανάστασης του Λονδίνου, με την ίδρυση του Le Gavroche το 1967», σημειώνει στην ανακοίνωση η οικογένεια Roux.

Ο Albert και ο Michel Roux- ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάρτιο- άνοιξαν το 1967 το Le Gavroche, στο Τσέλσι του Λονδίνου. Το κεφάλαιό τους είναι 3.000 λίρες, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα τα δανείστηκαν από φίλους.

Το εστιατόριο αυτό έγινε το πρώτο της Βρετανίας που κατέκτησε αστέρι Michelin- βραβεύθηκε με τρία συνολικά- κάτι που πέτυχε και το Waterside Inn, το οποίο άνοιξαν οι Roux το 1972. «Ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, δεν έχω καμία άλλη φιλοδοξία», είχε πει ο Albert Roux μετά τη βράβευση με τον μέγιστο αριθμό αστεριών Michelin.

Ο Albert Roux γεννήθηκε το 1935 στη Γαλλία και έγινε μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης στα 14 του και στη συνέχεια δούλεψε σε αρκετά πόστα στην κουζίνα. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στην Αλγερία, εργάστηκε ως sous chef στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι για δύο χρόνια.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Βρετανία και τον Απρίλιο του 1967 άνοιξε το Le Gavroche. Στην κουζίνα του εν λόγω εστιατορίου έχουν εργαστεί μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ της Βρετανίας, ανάμεσά τους ο Γκόρντον Ράμσεϊ και ο Μάρκο Πιερ Γουάιτ.

Ο θρυλικός σεφ ήταν γνωστός και για την υποτροφία Roux. Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό σεφ που γίνεται από τη δεκαετία του '80, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά των σεφ της Βρετανίας να εκπαιδευτούν σε μερικά από τα μεγαλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

«Ήταν μέντορας για τόσο πολλούς ανθρώπους στη βιομηχανία της εστίασης και μια αληθινή έμπνευση για εκκολαπτόμενους σεφ, ανάμεσά τους κι εγώ», δήλωσε ο γιος του Roux, σεφ και ο ίδιος, Michel Roux Jr.

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ «αποχαιρέτισε» τον Roux στο Instagram, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους. Τον χαρακτήρισε θρύλο και τον «άνδρα που εγκατέστησε τη γαστρονομία στη Βρετανία». «Μοιραζόμασταν το ίδιο γραφείο την τελευταία δεκαετία και το να ανέβω αυτές τις σκάλες σήμερα θα είναι πραγματικά δύσκολο. Σε ευχαριστώ Albert για όλα όσα μου έδωσες», έγραψε ακόμη.


Ο επίσης σεφ Τζέιμς Μάρτιν περιέγραψε τον εκλιπόντα ως «έναν πραγματικό τιτάνα της γαστρονομικής σκηνής σε αυτή τη χώρα», ο οποίος «ενέπνευσε και εκπαίδευσε μερικούς από τους καλύτερους και τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας».

Με πληροφορίες από CNN, Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM