Οι 6 γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν στη δίκη- Τι είπαν

Οι 6 γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν στη δίκη- Τι είπαν Facebook Twitter
Τρεις από τις γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν. Από αριστερά οι Τάραλι Γουλφ, Ντον Ντάνινγκ και Αναμπέλα Σιόρα (Πηγή φωτό Guardian)
0

Έξι γυναίκες με τις καταθέσεις τους, οδήγησαν στην καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Ο πρώην παραγωγός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 23 ετών

Οι δύο από τις γυναίκες ήταν βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης, καθώς στις καταγγελίες τους βασίζονταν οι πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Γουάινστιν: δύο για βιασμό, μία για στοματικό σεξ διά της βίας και δύο για σεξουαλική επίθεση. Η μαρτυρία μιας τρίτης γυναίκας, της ηθοποιού Αναμπέλα Σιόρα, στήριξε αυτές τις κατηγορίες.

Τρεις άλλες γυναίκες δεν είχαν σχέση με τις συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά κλήθηκαν να καταθέσουν προκειμένου να αποδειχθεί το μοτίβο των επιθέσεων του Γουάιστιν. Αυτές οι έξι γυναίκες αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των πάνω από 100 που έχουν κατηγορήσει δημόσια τον πρώην παραγωγό, αλλά οι εισαγγελείς τις κάλεσαν για να καταθέσουν, για να αποδείξουν τη βίαιη συμπεριφορά του πρώην παραγωγού.

Αναμπέλα Σιόρα

Η ηθοποιός Αναμπέλα Σιόρα, που έχει εμφανιστεί στη σειρά Sopranos, περιέγραψε πώς ο Γουάιστιν τη βίασε στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη, τον χειμώνα του 1993-1994.

Η 59χρονη είχε γνωρίσει τον Γουάιστιν σε ένα πάρτι στο Λος Άντζελες, όπου αυτός της είπε να επικοινωνήσει μαζί του, αν έβρισκε κανένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό σενάριο. Αργότερα, έπειτα από δείπνο με τον Γουάιστιν και άλλους- ανάμεσά τους και την Ούμα Θέρμαν- η Σκιόρα δέχθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του ο παραγωγός.

Αφού την άφησε στο διαμέρισμά της, εκείνη ετοιμάστηκε να κοιμηθεί, όταν της χτύπησαν την πόρτα. Ήταν ο Γουάινστιν, που έσπρωξε και άνοιξε την πόρτα. Εκείνος- περιέγραψε η Σιόρα- την άρπαξε, την οδήγησε στο υπνοδωμάτιο και την έριξε στο κρεβάτι.

«Έριχνα μπουνιές, τον κλωτσούσα, προσπαθούσα να τον απομακρύνω. Έπιασε τα χέρια μου και τα έβαλε πάνω από το κεφάλι μου», είπε στο δικαστήριο. «Με βίασε. Προσπαθούσα να παλέψω, αλλά δεν μπορούσα επειδή μου κρατούσε τα χέρια». Τα χρόνια που ακολούθησαν, κατέθεσε, έπαθε κατάθλιψη, αυτοτραυματιζόταν συχνά και στράφηκε στο αλκοόλ.

Η φίλη της Σιόρα, η ηθοποιός Ρόζι Πέρεζ, κατέθεσε ότι η Σιόρα της τηλεφώνησε και της είπε ότι τη βίασαν, την εποχή που έγινε η επίθεση. Λίγους μήνες αργότερα, η Πέρεζ έμαθε ότι επρόκειτο για τον Γουάινστιν. Είπε στο δικαστήριο ότι δεν πήγε στην αστυνομία, επειδή η Σιόρα την όρκισε να το κρατήσει μυστικό.

Οι 6 γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν στη δίκη- Τι είπαν Facebook Twitter
Η Αναμπέλα Σιόρα (Πηγή φωτό EPA)

Μίριαμ Χάλεϊ

Η Μίριαμ Χάλεϊ, μία από τις δύο βασικές μάρτυρες της υπόθεσης, κατέθεσε ότι ο Γουάινστιν της έκανε διά της βίας στοματικό σεξ, στο διαμέρισμά του το 2006.

Η 42χρονη είπε στο δικαστήριο ότι ο Γουάινστιν την έσπρωξε στην κρεβατοκάμαρα και την κράτησε στο κρεβάτι. «Κάθε φορά που προσπαθούσα να σηκωθώ, με έσπρωχνε και με κρατούσε κάτω», είπε περιγράφοντας κλαίγοντας το περιστατικό. «Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τι συνέβαινε. Με βιάζει».

Εκείνη την εποχή, η Χάλεϊ- που είναι Βρετανίδα- φοβήθηκε να καταγγείλει το συμβάν στην αστυνομία, επειδή εργαζόταν ως βοηθός παραγωγής στο Project Runway, το σόου που παραγωγός του ήταν ο Γουάινστιν και δεν είχε βίζα εργασίας για τις ΗΠΑ.

Το 2004 ο Βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Γουάιτ- του οποίου ήταν βοηθός τότε η Χάλεϊ- τη σύστησε με τον Γουάιστιν. Λίγους μήνες μετά το περιστατικό, η Χάλεϊ συμφώνησε να συναντήσει ξανά τον Γουάιστιν σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

«Ήταν επίμονος και με έπεισε να τον συναντήσω ξανά», είπε. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, η Χάλεί δεν αντιστάθηκε στην προσπάθεια του Γουάιστιν για σεξουαλική επαφή. «Απλά ξάπλωσα εκεί», είπε. «Ένιωθα μουδιασμένη. Ένιωθα ηλίθια και ένιωθα μουδιασμένη», είπε.

Οι 6 γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν στη δίκη- Τι είπαν Facebook Twitter
Η Ντον Ντάνινγκ (στο κέντρο) (Πηγή φωτό EPA)

Ντον Ντάνινγκ

Η Ντον Ντάνινγκ κατέθεσε ότι συμφώνησε να συναντήσει τον Γουάινστιν το 2004 σε ένα ξενοδοχείο στο Μανχάταν, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για επαγγελματική συνάντηση.

Ο Γουάινστιν εμφανίστηκε στην πόρτα του δωματίου του φορώντας άσπρη ρόμπα και φαινόταν σαν να μην φοράει τίποτα από κάτω. Σε ένα τραπεζάκι υπήρχαν τρία πακέτα εγγράφων. «Αυτά είναι τα συμβόλαια για τις επόμενες τρεις ταινίες μου. Θα τα υπογράψω σήμερα, αν κάνεις τρίο με εμένα και τη βοηθό μου», της είπε ο παραγωγός, σύμφωνα με την ίδια.

Εκείνη γέλασε, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για αστείο και γύρισε να φύγει, αλλά ο Γουάινστιν θύμωσε και της είπε: «Δεν θα μπεις ποτέ σε αυτή τη βιομηχανία. Έτσι λειτουργεί. Έτσι έφτασαν οι ηθοποιοί εκεί που είναι».

Η Ντάνινγκ εργαζόταν ως σερβιτόρα σε κλαμπ όταν γνώρισε τον Γουάινστιν. Εκείνος της είπε ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να μπει στη βιομηχανία του θεάματος.

Τάραλι Γουλφ

Το μοντέλο Τάραλι Γουλφ, 43 χρονών σήμερα, είπε στο δικαστήριο ότι γνώρισε τον Γουάινστιν όταν ήταν σερβιτόρα, το 2005. Ο παραγωγός ήταν φίλος του ιδιοκτήτη του εστιατορίου και είχε ιδιαίτερο τραπέζι.

Όταν η Γουλφ του πήγε το ποτό του, εκείνος τη ρώτησε τι δουλειά κάνει και εκείνη του είπε ότι είναι ηθοποιός. «Είπε "έχεις ωραία εμφάνιση, πρέπει να έρθεις να μιλήσεις με τους ανθρώπους μου"«, περιέγραψε.

Αργότερα την ίδια νύχτα, η Γουλφ στεκόταν στο μπαρ, όταν ο Γουάινστιν άρπαξε τα χέρια της. Την οδήγησε σε ένα πέρασμα που συνήθως πήγαιναν άνθρωποι για ιδιωτικές συζητήσεις. Την οδήγησε στον πάνω όροφο. Όταν εκείνη στάθηκε μπροστά του, αυτός άρχισε να αυτοϊκανοποιείται.

«Πάγωσα για ένα δευτερόλεπτο, μετά πέταξα την πετσέτα και πέρασα δίπλα του», είπε. Αργότερα, συνεργάτης του Γουάινστιν επικοινώνησε μαζί της και της ζήτησε να διαβάσει ένα σενάριο, στα γραφεία της εταιρείες του. Όταν έφτασε εκεί, της είπαν «Ο Χάρβεϊ θέλει να σε δει» και την οδήγησαν σε ένα αυτοκίνητο. Πίστευε ότι την πήγαιναν σε καφετέρια, αλλά αντί για αυτό την πήγαν στο διαμέρισμα του Γουάινστιν.

Εκεί, άκουσε τη φωνή του παραγωγού από ένα δωμάτιο. Μπήκε μέσα και εκείνος την έπιασε από τα χέρια και την έβαλε στο κρεβάτι. Όταν εκείνη συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, είπε «Δεν μπορώ» και ο Γουάινστιν απάντησε: «Μην ανησυχείς, έχω κάνει αγγειεκτομή». Η Γουλφ είπε ότι πάγωσε και μούδιασε. Πίστεψε ότι θα ήταν ευκολότερο να το υπομείνει.

Οι 6 γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν στη δίκη- Τι είπαν Facebook Twitter
Η Τάραλι Γουλφ (Πηγή φωτό EPA)

Η απαρηγόρητη μάρτυρας

Μία από τις μάρτυρες, που ο Guardian δεν την κατονομάζει γιατί δεν το ήθελε η ίδια, κατέθετε επί τρεις ημέρες και συνολικά πάνω από 12 ώρες. Μία ημέρα ήταν τόσο απαρηγόρητη, που διακόπηκε η συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Στην κατάθεσή της περιέγραψε την περίπλοκη, συναισθηματικά έντονη σχέση που είχε με τον πρώην παραγωγό. Είπε ότι κατά διαστήματα η σχέση ήταν συναινετική, αν και ο Γουάινστιν τη χειραγωγούσε συναισθηματικά, αλλάζοντας προσωπικότητα ως «Τζέκιλ και Χάιντ».

Η μάρτυρας γνώρισε τον Γουάινστιν σε πάρτι το 2012 και αυτή άρχισε να τον βλέπει ως μέντορα που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να εκπληρώσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός. Συχνά κλαίγοντας, περιέγραψε πώς της επέβαλε διάφορες σωματικές επαφές. Σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, το 2013, ο Γουάινστιν την πήγε σε ένα δωμάτιό όπου είπε ότι τη βίασε, αφού την εμπόδισε να φύγει από το δωμάτιο πολλές φορές.

Τρεις από τις φορές που ήταν μαζί του, ο πρώην παραγωγός τηλεφώνησε μπροστά της στον Μπιλ Κλίντον, για την καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον. «Ήταν τρομακτικό για εμένα... βγάζεις τόσα πολλά λεφτά, είσαι τόσο ισχυρός που τους τηλεφωνείς απλά», είπε και ανέφερε πως το ότι ήξερε πόση δύναμη είχε ο Γουάινστιν την αποθάρρυνε να κάνει καταγγελία στην αστυνομία.

Η επικεφαλής δικηγόρος της νομικής ομάδας του Γουάινστιν, η Ντόνα Ροτούνο, κατηγόρησε πολλές φορές τη μάρτυρα ότι έλεγε ψέματα και ότι εκμεταλλεύτηκε τον Γουάινστιν δίνοντάς του την εντύπωσε ότι την ενδιέφερε σεξουαλικά. «Έμεινες εκεί το 2013, το 2014, το 2015, το 2016», της είπε.

Κάποια στιγμή, η μάρτυρας στράφηκε στους ενόρκους για να εξηγήσει τη σχέση. «Δεν ντρέπομαι και για αυτό είμαι ακόμη εδώ. Ξέρω ότι είναι περίπλοκο και δύσκολο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι με βίασε», είπε.

Οι 6 γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν στη δίκη- Τι είπαν Facebook Twitter
Η Λορέν Γιανγκ (Πηγή φωτό EPA)

Λορέν Γιανγκ

Η τρίτη μάρτυρας που δεν είχε σχέση με τις κατηγορίες για τις οποίες δικαζόταν ο Γουάινστιν στη Νέα Υόρκη ήταν η 30χρονη Λορέν Γιανγκ.

Είπε στο δικαστήριο ότι ο παραγωγός τη «χούφτωσε» σε μπάνιο ξενοδοχείου του Λος Άντζελες, το 2013. Μία γνωστή την κάλεσε στο ξενοδοχείο και πήγε με την ελπίδα να δείξει στον Γουάινστιν ένα σενάριο που είχε γράψει, βασισμένο στη ζωή της.

Ο παραγωγός εμφανίστηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου και αφού συζήτησε με τις δύο γυναίκες, τις οδήγησε στο δωμάτιό του. Εκεί, διέσχισε με τον Γουάινστιν το σαλόνι, τον διάδρομο και μπήκαν στο μπάνιο. Ξαφνικά, η γνωστή της, έκλεισε την πόρτα, αφήνοντάς την με τον παραγωγό. Η Γιανγκ κατέθεσε ότι ο Γουάινστιν άνοιξε το ντους και άρχισε να γδύνεται.

Η Γιανγκ περιέγραψε ότι ο παραγωγός την έσπρωξε προς τον νιπτήρα, ξεκούμπωσε το φόρεμά της, άρχισε να πιάνει το στήθος της και αυτοϊκανοποιούνταν. «Έλεγα "όχι, όχι, όχι" διαρκώς. Ότι είχα σύντροφο. Ότι δεν με ενδιέφερε», κατέθεσε. «Συνέχισε λέγοντας "Αυτό κάνουν όλες οι ηθοποιοί για να τα καταφέρουν"».

Με πληροφορίες από τον Guardian

 

 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM
Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο Civil War του Άλεξ Γκάρλαντ, η νέα πρόκληση της Κατρίν Μπρεγιά και η βαμπιρομπαλαρίνα Abigail ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ