Οι ξανθιές θα μπορούσαν να είναι το τέλος μου: Στο «σφυρί» χειρόγραφα του Τζον Κένεντι

Οι ξανθιές θα μπορούσαν να είναι το τέλος μου: Στο «σφυρί» χειρόγραφα του Τζον Κένεντι Facebook Twitter
Σημειώματα του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πωλούνται σε δημοπρασία (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι φοβόταν ότι θα έπρεπε να πάψει να είναι γυναικάς, για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 1960, σύμφωνα με χειρόγραφα σημειώματά του που βγαίνουν στο σφυρί.

Τα χειρόγραφα αυτά, γράφηκαν όταν ο τότε υποψήφιος των προεδρικών εκλογών είχε «χάσει» προσωρινά τη φωνή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας και, μεταξύ άλλων, ο Κένεντι ανησυχούσε ότι τελείωσαν για εκείνον οι ημέρες με τις γυναίκες αν εκλεγεί. Φόβοι που τελικά δεν επαληθεύτηκαν, αφού εξακολούθησε να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις μετά την εκλογή του.

Σε ένα σημείωμα, ο Κένεντι έγραφε ότι η αγάπη του για τις ξανθιές μπορεί να τον στοιχειώσει, αν γίνει γνωστή πριν από τις εκλογές. Σε ένα άλλο σημείωμα, του Οκτωβρίου του 1960, όταν ρωτήθηκε για τα πιθανά σχέδια για διακοπές μετά τις εκλογές, έγραψε: «Αν κερδίσω, μπορεί στη Φλόριντα ή το Πουέρτο Ρίκο. Αν χάσω, ο γύρος του κόσμου σε 180 ημέρες. Υποθέτω αν κερδίσω οι ημέρες των γυναικών τελείωσαν για εμένα».

Μετά, εκφράζει τον φόβο του σε περίπτωση που αυτό δημοσιοποιηθεί. «Υποθέτω ότι θα με χτυπήσουν με κάτι προτού τελειώσουμε». Στο πίσω μέρος ο Κένεντι- που είχε παντρευτεί την (μελαχρινή) Τζάκι το 1953- σημείωσε «Με ελκύουν οι ξανθιές».

Τα σημειώματα των 98 σελίδων είναι από την εποχή που ο Κένεντι, το 1960, έπαθε λαρυγγίτιδα και ο γιατρός του συνέστησε να μην μιλά όσο ταξίδευε για τις ανάγκες της καμπάνιας του. Η Τζάνετ Ντε Ροσιέρ, γραμματέας του στα αεροπορικά ταξίδια της καμπάνιας, είχε το καθήκον να φροντίζει να μην μιλά και του πήγαινε κίτρινα σημειωματάρια, μέσω των οποίων επικοινωνούσε με τα στελέχη της ομάδας του.

Η γραμματέας, που για καιρό υπήρξε ερωμένη του πατέρα του Κένεντι, πούλησε αργότερα τα σημειωματάρια, τα οποία κατείχε για χρόνια ένας συλλέκτης. Τώρα, πωλούνται σε δημοπρασία στο Ντάλας και αναμένεται να πιάσουν 20.000 δολάρια.

Πέρα από τις αναφορές στις γυναίκες, τα σημειώματα δείχνουν ότι συχνά χρησιμοποιούσε προσβολές για τους αντιπάλους του, αλλά και δημοσιογράφους, αποκαλώντας για παράδειγμα κάποιον από αυτούς «μπάσταρδο».

Αυτές οι σημειώσεις δίνουν μια συναρπαστική εικόνα για τον τρόπο σκέψης του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής καμπάνιας, επισημαίνει ο Κέρτις Λίντερ, του Heritage Auctions. «Η γλώσσα σε κάποια από αυτά σίγουρα θα σόκαραν κάποιους ψηφοφόρους εκείνης της εποχής. Σίγουρα δεν θα ήθελε να δημοσιοποιηθεί το σημείωμα για τις ξανθιές. Υπήρχε πάντα μια συζήτηση για το αν είχε σχέσεις με την Μέριλιν Μονρόε αλλά και ασκούμενες στον Λευκό Οίκο», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM