Μπλεγμένος σε σκάνδαλο με πλαστά έργα τέχνης ο πρίγκιπας Κάρολος

Μπλεγμένος σε σκάνδαλο με πλαστά έργα τέχνης ο πρίγκιπας Κάρολος Facebook Twitter
0

Μπλεγμένος σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της τέχνης έχει βρεθεί ο πρίγκιπας Κάρολος μετά την αποκάλυψη πως πίνακες στο Dumfries House της Σκωτίας είναι έργα Αμερικανού πλαστογράφου.

Το σκάνδαλο πλαστών έργων τέχνης αφορά το Dumfries House, όπου από το 2007 στεγάζονται τα κεντρικά του ιδρύματος The Prince's Foundation.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης -και καταδικασμένος πλαστογράφος- Tony Tetro αποκάλυψε στην κυριακάτικη Daily Mail πως είχε πλαστογραφήσει έναν πίνακα του Μονέ, έναν του Πικάσο και έναν του Νταλί, που είχε δανειστεί ο οίκος έναντι 134 εκατ. δολαρίων.

Από τότε που ήρθαν στο φως οι κατηγορίες, τα συγκεκριμένα έργα τέχνης δεν εκτίθενται πλέον στο Dumfries House.

«Το Dumfries House δανείζεται κατά καιρούς έργα τέχνης από ιδιώτες και οργανισμούς όπως το Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός πως η αυθεντικότητα αυτών των συγκεκριμένων έργων, τα οποία δεν εκτίθενται πια, φαίνεται τώρα να είναι αμφίβολη», ανέφερε εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Όπως έγινε γνωστό, το Dumfries House δέχτηκε τα έργα τέχνης καλή τη πίστει και δεν ασχολήθηκε με το να εξακριβώσει την αυθεντικότητά τους. Ο πρίγκιπας Κάρολος, που είναι ερασιτέχνης ζωγράφος, επίσης δεν αναμίχθηκε στην επιλογή των έργων.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι τρεις πίνακες ανήκουν σε μια ευρύτερη συλλογή 17 έργων που δανείστηκε το Dumfries House από τον πρώην έμπορο τέχνης, James Stunt. 

«Κανείς από τους πίνακες αυτούς δεν μου επιστράφηκε, παραμένουν όλοι εκεί», είπε ο Stunt όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σκάνδαλο πλαστογραφίας. «Ούτε ο Μονέ μου επιστράφηκε επειδή δεν είναι αληθινός», πρόσθεσε, τονίζοντας πως κανένα από τα έργα του δεν είναι ψεύτικο. 

Από την πλευρά του ο Tony Tetro, απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Ο James ήξερε πως ήταν δικά μου».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM