«Άλλος Morrissey μας βρήκε;»: Ο Nick Cave εξισώνει Antifa με Άκρα Δεξιά προκαλώντας αντιδράσεις

«Άλλος Morrissey μας βρήκε;»: Ο Nick Cave εξισώνει Antifa με Άκρα Δεξιά προκαλώντας αντιδράσεις Facebook Twitter
«Νιώθω αφόρητη πλήξη και πίεση υπό το βάρος της ύβρεως όσων εμφανίζονται τόσο δογματικοί στις θέσεις τους
60

«Η Antifa και η Άκρα Δεξιά αποτελούν τα δύο μέλη ενός αγρίως ερωτικού, βίαιου και αμοιβαίως αυτοσυντηρούμενου γαμήλιου δεσμού» δηλώνει ο Nick Cave σε κείμενό του, προκαλώντας ανησυχία σε μερίδα των οπαδών του.

«Νιώθω αφόρητη πλήξη και πίεση υπό το βάρος της ύβρεως όσων εμφανίζονται τόσο δογματικοί στις θέσεις τους», γράφει ο Nick Cave στην πιο πρόσφατη δημοσίευση του στην ιστοσελίδα The Red Hand Files όπου τακτικά απαντά σε ερωτήματα θαυμαστών του.

Η αφορμή για το κείμενο του Cave στο οποίο δηλώνει τον αποτροπιασμό του για τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία της σύγχρονης "woke" κουλτούρας [ο όρος "woke" έχει την καταγωγή του στην αφροαμερικανική αργκό και αναφέρεται σε μια διαρκή εγρήγορση σχετικά με ζητήματα κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης, αλλά εσχάτως έχει αποκτήσει και μια αρνητική έννοια εκ μέρους όσων τον συνδέουν με τις υπερβολές της πολιτικής ορθότητας] προήλθε από ερωτήσεις οπαδών σχετικά με τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τους λόγους που τον οδηγούν στο γράψιμο. Στο κείμενο του Cave αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το να ζω σε μια κατάσταση αναζήτησης, ουδετερότητας και αμφιβολίας, πέρα από δόγματα και βεβαιότητες, είναι καλό τόσο για τη δουλειά του τραγουδοποιού όσο και για τη ζωή μου γενικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνω να νιώθω άβολα γύρω από ιδεολογίες που αυτοπροσδιορίζονται ως 'η αλήθεια' ή 'ο δρόμος'».

«Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τις θρησκείες αλλά επίσης και τον αθεϊσμό και κάθε διχαστικό σύστημα πολιτικής σκέψης, όπως η κουλτούρα 'woke' που αντλεί ενέργεια από την καταπίεση κάθε αντίθετης θέσης... Ασχέτως των ενάρετων προθέσεων που μπορεί συνοδεύουν αυτή την αντίληψη, διακρίνεται από μια έλλειψη ταπεινοφροσύνης και από μια πατερναλιστική βεβαιότητα που με απωθεί».

«Η Antifa και η Άκρα Δεξιά, για παράδειγμα, με τις οδομαχίες και το παιχνίδι ρόλων που παίζουν μοιάζουν σα να αποτελούν τα δύο μέλη ενός αγρίως ερωτικού, βίαιου και αμοιβαίως αυτοσυντηρούμενου γαμήλιου δεσμού, που στηρίζεται στις τυφλές και άκαμπτες ιδεολογικές πεποιθήσεις τους... Οι Νέοι Αθεϊστές και οι θρησκόληπτοι αντίπαλοί τους είναι μπλεγμένοι σε μια παρόμοια δυναμική...».

Το κείμενο του Cave, και ειδικά η εξίσωση της Antifa με την Άκρα Δεξιά προκάλεσε ανησυχίες σε κάποιους οπαδούς του, ειδικά σε όσους δεν μπορούν με τίποτα να συγχωρήσουν στον Morrissey τις αντιδραστικές θέσεις που έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια και φοβούνται μήπως ξεφύγει και ο Nick Cave σε τέτοιες ατραπούς. Πριν από λίγο καιρό πάντως, στο ίδιο φόρουμ, ο Cave είχε τονίσει ότι παρότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις του Morrissey, θεωρεί ότι θα ήταν «πολύ επικίνδυνο» να μην του επιτρέπεται να τις εκφράζει ελεύθερα.

Πολιτισμός
60

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για τον «Δαβιδ» του Μιχαήλ Άγγελου: Η ελευθερία της έκφρασης ενάντια στην προστασία της αξιοπρέπειας

Πολιτισμός / Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου και η ελευθερία της έκφρασης κόντρα στην προστασία των καλλιτεχνικών θησαυρών

Στη Φλωρεντία, η Galleria dell'Accademia υπερασπίζεται τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα αριστούργημα του 1504, από απαξιωτικές και μη εξουσιοδοτημένες εμπορικές χρήσεις
NEWSROOM
Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Ο Ρίτσαρντ Σέρα ήταν ένας σύγχρονος μινιμαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα μνημειώδη ατσάλινα γλυπτά του. Τα συχνά τρομακτικά σε κλίμακα έργα του προκαλούν ζάλη και αποπροσανατολισμό, με τις αρχιτεκτονικές τους καμπύλες να στροβιλίζονται, καθώς οι θεατές περπατούν στα περάσματά τους.
NEWSROOM

σχόλια

19 σχόλια
Δεν είπε ότι είναι το ίδιο. Είπε κάτι πιο σύνθετο και πιο σωστό. Είπε ότι αυτά τα δύο και γενικώς τα διαμετρικά αντίθετα πράγματα συχνά δρουν ως μέλη ενός διπόλου και τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Η βία που προκύπτει κάποιες φορές από την άκρα αριστερά ωθεί κάποιος ανθρώπους πιο συντηρητικούς σε ακροδεξιές ατραπούς και αντίστροφα, η δράση των ακροδεξιών κάνει κάποιους antifa. Όταν το κλίμα γίνεται πολεμικό δεν μένει καθόλου χώρος στο κέντρο.
Εγώ θα εστιάσω στο δίπτυχο θρησκείας-αθεΐας που εξισώνει με τόση ευκολία ο Cave.Ε λοιπόν όχι δεν έχουνε σχέση και ούτε μπορούν να μπουν στην λογική των ίσων αποστάσεων αυτά τα δυο. Ας αναλογιστούμε μόνο τι έχει προκαλέσει στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες η πίστη σε διάφορους θεούς. Πόσα θύματα, πόσοι βασανισμένοι, πόση καταπίεση, πόσος σκοταδισμός μέχρι και τις μέρες μας.Δεν έχω ενοχλήσει ποτέ κανέναν για την πίστη του, αν και ενεργά άθεος. Δυστυχώς το αντίθετο δεν ισχύει, άπειρα τα παραδείγματα. Δεν ήμαστε όλοι ίσα κι όμοια κ. Cave, μη μας τσουβαλιάζεις έτσι απλά με τους θρησκόληπτους.Ούτε με το συμψηφισμό Άκρας Δεξιάς με Αντιφά συμφωνώ, αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη συζήτηση.
Ούτε εγώ έχω ενοχλήσει κανέναν για την αθεια του αν και πιστός. Ο Στάλιν πάλι, όχι. Οι δε μεγαλύτεροι πόλεμοι του πολιτισμένου άθεου τελευταίου αιώνα έδωσαν εκατομμύρια νεκρούς χωρίς κανένα (θρησκευτικό) δόγμα. Φαντάζομαι πάντως να μην ανήκετε στην ομώνυμη της ιδιότητος σας ένωση, που δεν είναι τόσο large όσο εσείς...
Καλέ εσύ έχεις μείνει στον 18αι; δεν έχεις πάρει είδηση ότι οι 2 ισμοι του 20αι προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αιματοχυσιες κ ακόμα ασχολείσαι με τους παπάδες; αύτα που λέει ο κειβ σήμερα τα είχε πει κ καμυ στα 50ς για τους σταλινες τις εποχής κ τα δήθεν μεγάλα τους ιδανικά. Αντιφα είναι και οι φιλελε κ ο Σαμαράς που τους έβαλε φυλακή αντιφα είναι και οι παρακρατικοι αυτών που δεν βρισκαν αίθουσα για τη δική επί 5 χρόνια
Μα τι συμπεράσματα είναι αυτά; Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τα εγκλήματα του Στάλιν, αλλά η αθεΐα δεν είναι μια από αυτές:https://en.wikipedia.org/wiki/Mass_killings_under_communist_regimes#Proposed_causesΚάποιοι μάλιστα βλέπουν τις ομοιότητες του κομμουνισμού με τη θρησκεία ως μια από τις αιτίες της εγκληματικής του φύσης!""In other words, communism was like a fanatical religion. It had its revealed text and its chief interpreters. It had its priests and their ritualistic prose with all the answers. It had a heaven, and the proper behavior to reach it. It had its appeal to faith…"Για τον άλλο ισμό δεν έχει καν νόημα να σχολιάσω. Άσχετη η σύνδεση εντελώς. Όσο για τον 18αι, μια ματιά προς Μέση Ανατολή αρκεί.
Μόνος σας λοιπόν λέτε πως ο σκοταδισμός δεν είναι θρησκευτικό φαινόμενο αλλά μάλλον ανθρώπινο. Αυτό λέει και ο Κέιβ, πάνω κάτω: ένας άθεος μπορεί άνετα να φέρεται θρησκοληπτικά. Κατά τα άλλα ο Στάλιν κυνήγησε, βασάνισε και σκότωσε χριστιανούς επειδή ήταν χριστιανοί (και το κόμμα του, ναι, πρέσβευε την αθεια). Αυτό λέω. Τέλος έχει υπολογιστεί πως μόνον το 7% των πολέμων διαχρονικά ήταν αμιγώς θρησκευτικοί και από αυτούς μόνο το 3% ήταν από χριστιανούς.
Ήμαστε εκτός θέματος.Ο Κέιβ δεν μίλησε για τον Στάλιν και τους οπαδούς του. Μίλησε για τους “New Atheists”, ανθρώπους σαν τους Richard Dawkins, Daniel Dennett και Christopher Hitchens. Φιλελεύθερους πολιτικά, που καμία σχέση δεν έχουν με Στάλιν, ολοκληρωτισμό, κτλ. Υγιείς σκεπτόμενοι άνθρωποι, σκεπτικιστές, που επιχειρηματολογούν ενάντια στο σκοταδισμό της θρησκείας. Αυτούς είχε στόχο ο Κέιβ. Εκεί με βρίσκει αντίθετο.Στο κάτω κάτω της γραφής οι θρήσκοι και οι κομμουνιστές έχουν τόσα πολλά κοινά σημεία, που δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους.
Συγνώμη, αλλά π.χ. η "περί Θεού αυταπάτη" είναι ένα μονολιθικό βιβλίο μεστό θρησκευτικών αφορισμών και συνθημάτων και δεν ανήκει σε κομμουνιστή ούτε σε θρησκόληπτο χριστιανό. Υπο αυτό το πρίσμα ο Κέιβ με βρίσκει προσωπικά σύμφωνο: Έλεος, εάν θέλω να κουβεντιάσω σοβαρά με άθεο θα πάω στον Νίτσε, όχι στον Ντόκινς.
Φαίνεται πως ο Νικ λησμόνησε ή απομυθοποίησε τα χρόνια του στις αυτόνομες καταλήψεις του Βερολίνου, όταν και συγχρωτιζόταν με αυτούς τους μιαρούς αντίφα.Βέβαια τα σχόλια του δεν είναι του ίδιου περιεχομένου με του Μόρισεϊ, ο οποίος έκανε απαίσια ρατσιστικά σχόλια για μαύρους, μετανάστες και ένδοξη αγγλική φυλή ενώ ο Νικ κάνει περισσότερο ένα σεβαστό σχολιασμό για τη βία των άκρων. Πάντως σχόλια Μόρισεϊ δεν είναι και δεν νομίζω ο Κέιβ να το πάει ποτέ στο φυλετικό. Το red hand files το διαβάζω και το απολαμβάνω τακτικότατα, συστήνω μόνιμη σελιδοδεικτοποίηση σε όλους/όλες.
Αλλο η μουσικη και η παρεα του Τζελο Μπιαφρα αλλο ο Τζελο Μπιαφρα για δικτακτορας. Μπορουμε να καταλαβουμε την διαφορα οτι αλλο αισθητικη αλλο πολιτικη, δεν εινια ολα ΛΑΙΦΣΤΑΙΛ
Αναφέρεστε στο τι έκανε ο Cave πριν από 40-45 χρόνια ή καταλαβαίνω κάτι λάθος;Αν δεν καταλαβαίνω κάτι λάθος από τότε ο κόσμος έχει αλλάξει πάρα πολύ από τότε. Στα πλαίσια αυτά δικαιούνται και τινές να αλλάζουν απόψεις.Όσο παράξενο είναι να αλλάζεις απόψεις συνέχεια άλλο τόσο είναι να μην αλλάζεις ποτέ.
Αγαπητή LiFo,Αφενος να σου θυμισω οτι σε προηγουμενο σχολιο μου με λογοκρινες και εκοψες ευγενεστατα σχολια για τον γράφοντα Κ. Παπαιωάννου (σα να μην ηθελες να φανει οτι είναι κομματικο προσωπο (βλ. Κ. Παπαιωάννου"Ο νεομητσοτακισμός ως new age θρησκεία"). Αφετερου να σου πω οτι ο τίτλος του αρθρου σου ειναι υποτιμητικος για εναν φτασμενο όπως ο Cave .Φαινεται να ρεπεις προς διχαστικη αρθρογραφια και θα ελεγα να το ξανασκεφτεις.R
Οργανωμένες ομάδες που, φορώντας κουκούλες, επιτίθενται σε ιδεολογικούς αντιπάλους που δεν κρύβουν το πρόσωπο και τις απόψεις τους. Έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη φωτιά και τα σύμβολα. Μπορεί κανείς να καταλάβει ποιους περιγράφω;
Οταν λεμε οτι προκαλει ανησυχια σε μεριδα των θαυμαστων του εννουμε 10 τουιτς και κανα κλικμπειτ αρθρακι σε Γκαρντιαν Χαφ-ποστ κτλ? Ναι τεχνικα ειναι μια (μικρη) μεριδα των θαυμαστων του αλλα γιατι αυτο ειναι ειδηση? Και γιατι το αναποδο σχεδον ποτε? Οταν πχ βγαινει τραγουδιαρα Χ να καταγγειλει τον πχ τον οποιονδηποτε ως ρατστη/ φασιστα/ ισλαμοφομπικ για λογους τρια πουλακια καθονται. Σιγουρα και τοτε "μεριδα" των θαυμαστων" της ανησυχει. Γιατι αυτο δεν γινεται αρθρο? (Φουντ φορ θοουτ)
Ε δεν μπορεί να πηγαίνουμε αντίθετα στην πραγματικότητα για πολύ. Κάποιοι σιγά-σιγά θα δουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Κάποιοι θα δουν καθαρά. Ένα ωραίο λήμμα στην Wikipedia είναι το "Freethought" η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ λοιπόν είναι αυτή που βασίζεται στην λογική, στην ορθή κρίση, στον εμπειρισμό. Απ'την άλλη η ΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ βασίζεται στις εξουσίες, στις παραδόσεις, στα δόγματα, στις προλήψεις και στην γνώση εξ αποκαλύψεως (βλέπε θρησκείες).Θα ήταν πολύ χρήσιμο στην πολιτική αλλά και γενικώς να αναρωτιόμαστε αν τελικά τα πιστεύω μας είναι προιόντα ελεύθερης σκέψης ή όχι. Στην εποχή της πολιτικής ορθότητας η ελεύθερη σκέψη δυστυχώς πάει περίπατο.
Ο Cave είναι σπουδαίος τραγουδοποιός, ήταν όμως πάντα κάποιος που ασχολείται μόνο με τον εσωτερικό του κόσμο. Τον αγαπάμε και του συγχωρούμε την πολιτική του ανωριμότητα.
Με άλλα λόγια: "οι εσωστρέφεις με τους οποίους διαφωνούμε, αξίζουν (στην καλύτερη) τον καλλιτεχνικό μας θαυμασμό και τον γενικότερο μας οίκτο".... τουλάχιστον είστε μεγαλόκαρδος!
Ανωριμοwhat??? Πες κανένα επιχείρημα για αυτό κ άσε το ταμπελιασμα από ψηλά. Αν διαβαζατε λίγο θα ξέρατε ότι αυτά είχαν γίνει κ στα 50ς μεταξύ καμυ κ σταλινα σατρ.ξερουμε ποιον δικαιωσε η ιστορία αλλά ο ολοκληρωτισμος Στάλινων η αντιφα ανάλογα με τι είναι στη μοδα προσελκύει όλους αυτούς που θέλουν καθοδηγήτες κ φοβούνται να σκεφτούν ελευθερα
Εξαιρετικός Cave, ελεύθερος από καθωσπρεπισμό αναφέρει το αυτονόητο. Ουσιαστικά μιλάει για τη σύγχρονη δουλεία. Αυτή όπου ο οπαδός είναι δούλος μιας ιδέας ανεξάρτητα του πόσο εκλεπτυσμένη και σημαντική είναι αυτή. Μάλιστα όσο πιο σημαντική και υψηλή είναι η ιδέα (κάποτε ήταν ο Χριστιανισμός, τώρα ο ανθρωπισμός και όλα του τα παράγωγα) τόσο μεγαλύτερη η δύναμη που "δικαιούται" να χρησιμοποιηθεί από τον "εκπρόσωπό της" στο όνομα αυτής ώστε να την επιβάλλει στους "κατώτερους" συνανθρώπους του. Ουσιαστικά ο εκπρόσωπος, μέσω των "ανώτερων" πράξεών του, το μόνο που κάνει είναι να "ξεδιψάει" τα κατώτερα εγωιστικά ένστικτά του. Εδώ μιλάμε για εκλεπτυσμένο φασισμό.Αυτό αναφέρει ο Cave. Τίποτα παραπάνω.
Δεν φταίει ούτε ο Μορισέυ ούτε ο Νίκ Κέιβ που δεν μπορείτε να αποδεχθείτε πως και και οι μεν και οι δε είναι τραμπούκοι.Οι μεν μάλιστα στη χώρα μας έχουν δολοφονήσει πολλαπλάσιους από τους δε.
@Απλά Μαθηματικά Η ιστορία σε καθε κουβέντα ξεκινάει αναλόγως το θέμα που υπάρχει στο τραπέζι.Εσενα σου φαίνεται λογικό καποιος να έχει επιχείρημα το τι έγινε στην νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους και μετά να σου λέει πως δεν τον ενδιαφέρει το έγινε το 1969?
Συμφωνώ αναφανδόν με την τοποθέτησή του. Το θέμα δεν είναι να είσαι αντιφασίστας, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν σε αυτό. Το θέμα είναι οι υπερβολές που κάνουν τον άλλο να σου κουνάει το δάχτυλο με ύφος ανωτερότητας και να αυτοδικεί στο όνομα μίας ανώτερης δήθεν βεβαιότητας. Δείτε πχ τους αναρχικούς μπαχαλάκηδες: δεν είναι εξίσου φασίστες με τους φασίστες;
«Άλλος Morrissey μας βρήκε;»: Ο Nick Cave εξισώνει Antifa με Άκρα Δεξιά προκαλώντας αντιδράσεις Πηγή: www.lifo.grΓια ενημερώστε μας;Δηλαδή οι antifa είναι τα καλά παιδιά αλλά ολίγον παρεξηγημένα;Θιασώτες της βίας είναι όλοι τους, που απλά κουκουλωνουν τα κόμπλεξ τους ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος.Θυμάμαι που είχα γνωρίσει έναν πληρωμένο χουλιγκάνο ομάδας. Έπαιρνε 50ευρα για να πάει να κάνει μπάχαλα σε εκτος έδρα ματς αντίπαλης ομάδας!!!Στη πορεία, το γύρισε σε antifa και νόμισε ότι έκανε και κανά σοβαρό upgrade ο στούρνος...
Η πολιτική ορθότητα είναι μια παγίδαΌσοι δεν το βλέπουνε λασκάρησε η βίδα.Δεν ξέρω στις ΗΠΑ, στο ΗΒ, στην Ολλανδία τι γίνεται. Στην Ελλάδα πάντως έχουμε περισσότερους νεκρούς, τραυματίες, υλικές ζημιές, διαφυγόντα κέρδη από ακροαριστερούς παρά από ακροδεξιους τον τελευταίο μισόν αιώνα...Αυτή η δαιμονοποίηση οποίου το λέει αυτό κούρασε.
Ο Σταλιν κατατασεται στην Ακρα Αριστερα, η Χουντα κατατασεται στον Φασισμο που η Δημοκρατια αντιπαλευει. Ξερεις κυβερνηση ποιανου κομματος εσυ κατελυσε η χουντα ή οχι;;;
Αγαπητέ Κώστα,φτάνει.Η χούντα έχει πέσει εδώ και 45 χρόνια.Ειρήσθω εν παρόδω24 οι νεκροί του Πολυτεχνείου23 μόνο της 17Νοέμβρη.Θέλετε να συνεχίσουμε το μέτρημα;
Χαιρετίζω ακόμα έναν λογαριασμό (6ο-7ο;) που ξεκινάει την εδώ σχολιαστική του καριέρα απευθυνόμενος αποκλειστικά σε εμένα.Επίσης τον λογαριασμό νο 4 ή 5 που τα μοναδικά του σχόλια είναι προς εμένα.Και πάντα αυτό συμβαίνει όταν δεικνύω ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακροαριστερά στην Ελλάδα.Με επιβεβαιώνετε περισσότερο από ότι με κολακεύετε.
"Διαφυγοντα κερδη απο ακροαριστερους..."! Χωρις να ειμαι "ακροαριστερος":Τα "διαφυγοντα κερδη" (κατι δισεκατομμυριακια ευρω) απο ολους αυτους που εχουν φοροδιαφυγει, κλεψει, υπερτιμολογησει, παρει/δωσει μιζες, αφησει απληρωτους εργαζομενους ενω εχουν εκατομμυρια σε offshore, χρεωκοπησει την οικονομια της χωρας, κλπ, κλπ, δε σε χαλασανε, ε;
θέλετε ευθέως να μετρήσουμε πόσες επιχειρήσεις έχουν φύγει/κλείσει εξαιτίας των εργατοπατέρων τις δεκαετίες '70-'80-'90;Από την Pirelli στο Ideal της Πανεπιστημίου;Και από τους κορμοράνους του Βοτανικού στον κινηματογράφο Απόλλων;Στον Κατράντζο, στο Μινιόν, στον Δραγώνα; Θέλετε πραγματικά να μετρήσουμε ποιοι κατέκαυσαν (κυριολεκτικά) την παραγωγή και το εμπόριο;
"Χωρίς να είσαι" μόλις συνέκρινες μιζαδόρους κάθε απόχρωσης (το "όλα τα λεφτα όλα τα κιλά" το ΚΚΕ δεν το έλεγε;) με συγκεκριμένη πολτική άποψη που είναι κατά του επιχειρείν εκ πεποιθήσεως.
@Γραφων Όσους η χούντα σκότωσε βασανίζοντας τους,έστειλε εξορία ή τους σκότωσαν τα παρακρατικά παρακλάδια που είχε τι ήταν ?Η χούντα ευθύνεται μόνο για όσους σκοτώθηκαν στο Πολυτεχνείο ,σοβαρά μιλάς;Για τα χρέη που άφησε,τον κόσμο που έδιωχνε στο εξωτερικό και τις μίζες που έπαιρνε απο άλλες χώρες?Μου αρεσει που λες και «φτάνει»…
Ναι κάποιε φτάνει.Συγκρίνουμε μια παρεκτροπή της δημοκρατίας με οσα συνεβαιναν σε καιρους ομαλοτητας. Το κατανοείς αυτό ή κάνεις ότι δεν καταλαβαινεις;Συγκρίνουμε τους χουνταιους, που ακόμα τους καταριέται στο σύμπαν, με την ΕΟ 17Ν της οποίας τα μέλη προσπάθησε να αποφυλακίσει και να αδειοδοτήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.Θες να μετρήσουμε πόσοι έχουν τραυματιστεί, σκοτωθεί, χάσει τις περιουσίες τους από ακροαριστερούς σε σχέση με το τι έγινε επί χούντας + ΧΑ;Ευχαρίστως.Αλλά δυστυχώς ΜΜΕ και πανεπιστήμια είναι ακροαριστερές παροικίες και ποτέ δεν θα κάνουν μια σαφή έρευνα.Εναπόκειται σε εμένα τον ερασιτέχνη να το λέω. Με όσα στοιχεία μπορώ να μαζέψω στον ελεύθερο χρόνο μου. Όχι για να αθώωσω τη χούντα μα για να δείξω πόσο ολέθρια έχει υπάρξει στη χώρα μας η ακροαριστερά.Εδώ ο Μαρατζίδης τόλμησε να μιλήσει για τον εμφύλιο με τρόπο που το ΚΚΕ διαφωνεί και ακόμα τον κυνηγάνε. Φτάνει.Φτάνει με όσους κατεβαίνουν σε καιρους δημοκρατιας σε πορείες με καδρόνια. Φτάνει με όσους οπότε συλλαμβάνονται λένε μαλακίες επιπέδου Shaggy (wasn't me) ή ακόμα βλακωδεστερα για ποινικοποίηση κοινωνικών σχέσεων. Φτάνει κάθε Δευτέρα στα Εξάρχεια να έχει καμενα αυτοκίνητα και ακόμα να μας φταίει το 1968. Τι δεν καταλαβαινεις;Εκτός εάν κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις διότι συμπαθείς το ακροαριστερο μπάχαλο όπως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων.
Σε γενικές γραμμές αποπειρώμαι να κρατώ την αστική ευγένεια μου εδώ μέσα άσχετα πόσο έντονα υποστηρίζω κάτι.Όμως πραγματικά το χάνω όταν αυτάρεσκα κάποιοι θυμούνται τι εγινε το 1969 αλλά όχι το 2019...Σε ποιους απαγορεύεται σήμερα να μιλήσουν ελεύθερα στα πανεπιστήμια, ποιοι δέρνουν τον Τέλλογλου, τον Οικονόμου και τόσους άλλους, ποιοι αρνούνται οιαδήποτε επιχειρηματικότητα στέλνοντας κόσμο μετανάστες, ποιοι χρέωσαν την Ελλάδα με ενα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, ποιοι καίνε την Αθήνα σε τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και 40 χρόνια, ποιοι δολοφόνησαν τον 15χρονο Αφγανό στα Κάτω Πατησια.Αλλά ελάτε να πούμε για τον Αλκιβιάδη, τον Ξιφιλινο, τον Κολοκοτρώνη. Οτιδήποτε άλλο εκτός απο το τι γινεται σημερα.Φτάνει το παραμύθι.
@ Κάποιος_19.10.2019 | 08:15Νομίζω ότι κάνεις ένα παράλογο άλμα στη λογική.Νομίζεις ότι υπερασπίζομαι ή σχετικοποιώ τα αποτελέσματα της δικτατορίας.Σε κάθε περίπτωση για τους νεκρούς και την κατοχή στην Κύπρο οπωσδήποτε έχει ευθύνες η χούντα της Αθήνας.Όμως η κύρια ευθύνη, διάολε, είναι των Τούρκων. Μην τρελαθούμε κι όλας...Όλοι οι έμμεσοι υποστηρικτές του μπαχάλου πάντα κάτι θα βρουν να πουν για να σχετικοποιησουν τον βάρβαρο ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.Για την Σμύρνη έφταιγε ο ελληνικός μεγαλοϊδεατισμός και για την Κύπρο ο Ιωαννίδης.Για το ντου των Τούρκων στη Συρία ποιος φταιει; Ο κούρδικος εθνικισμός;Αυτό λέω. Φτάνει.Το Πολυτεχνείο ποιος το έκαψε το 1993; Ποιος έκαψε τη Marfin; Ποιος δολοφόνησε δύο νεαρούς ΧΑίτες; Ποιος έχει δολοφονήσει παμπολλους αστυνομικους; Ποιος καίει την Αθήνα κάθε 17Ν και 6 Δεκεμβρη;Η χουντα φταίει για ολα; Για παντα;
@Γραφων «Συγκρίνουμε μια παρεκτροπή της δημοκρατίας με οσα συνεβαιναν σε καιρους ομαλοτητας»Συγκρίνουμε ανθρώπους που ειναι υπεύθυνοι για συγκεκριμένα γεγονότα.Οταν λες «μια παρεκτροπή» τι εννοείς;Πως έγινε απο μόνη της μωρε σαν να κόλλησε η δημοκρατία μας μια μικρή γριπούλα?Δεν κρύβονται οι πραξεις και η ιδεολογία καποιων απο πίσω ?Εσυ δεν καταλαβαίνεις το μέγεθος της ανοησίας που λες γιατι απλά μισείς τους ακροαριστερούς(που προσωπικά δεν τους συμπαθώ κιόλας).Μεσα στο τρικυμιώδες μυαλό σου όλοι οι αριστεροί ειναι ακροαριστεροί ?Ειναι όλοι το ίδιο ακριβώς πράγμα ?Και πας να συγκρίνεις με ποιους ?Τους υμνητές του Χιτλερ ?Ολα τα αλλά θέματα που ανοίγεις( περί κκκε κτλπ )δεν κολλάνε πουθενά στο προηγούμενο θέμα αλλά απλά πετάς μέσα στο θέμα ότι μισείς και σε εκνευρίζει ...Φυισκα και θεωρώ το ΚΚΕ ενα άθλιο κόμμα με φασιστικές πρακτικές αλλά αυτο που κολλάει με όσα λέγαμε στο προηγούμενο σχόλιο;Είδες πουθενά να υποστηρίζει κανεις πως πρέπει να υπάρχουν καμένα αυτοκίνητα στα Εξαρχεια και τύποι με καδρόνια;
@Γραφων «Όμως πραγματικά το χάνω όταν αυτάρεσκα κάποιοι θυμούνται τι εγινε το 1969 αλλά όχι το 2019»Για εσένα απο ποτε αρχίζει να μετράει η ιστορία;Πες μας για να το καταλάβουμε και εμείς...Μιλάς για όσα συνέβησαν στα τόσα χρόνια ομαλότητας και μετά λες να σταματήσουμε να μιλάμε για το 1969...Διάβασε και λίγο τι γράφεις όμως...
Το λέω σε απλά ελληνικά.Ως πότε τα σημερινά εγκλήματα των ανθρώπων που αυτοχαρακτηριζονται ως (ακρο)αριστεροί θα συγχωρούνται ή θα παραβλέπονται διότι πριν από μισό αιώνα έγινε πραξικόπημα στη χώρα μας;Πολύ γλυκά δεν εχεις απαντήσει σε κανένα ερώτημα.Ξεχνάς κάτω από ποιο άρθρο κουβεντιάζουμε. Συζητάμε κάτω από ένα άρθρο που ευθαρσώς λέει ότι η ακροαριστερά κάνει εξίσου κακό με την ακροδεξιά.Εγώ συμφωνώ και λέω ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρονια εχει κανει ακομα περισσοτερο. Εσύ επ αυτού έχεις άποψη ή θα ανατρέξεις στα Δεκεμβριανά, στο Γράμμο και στη γαλλική επανασταση;
@Γραφων Επειδή είσαι τόσο τυφλωμένος απο θυμό και δεν μπορείς να το καταλάβεις θα σου πω με 2 απλά λόγια τι πιστεύω:Εγκλήματα έχει κάνει και η δεξιά /Ακροδεξιά και η αριστερά /ακροαριστερά.Αυτο δεν σημαίνει πως φταίνε αυτομάτως όλοι οι δεξιοί ή όλοι οι αριστεροί για τα εγκλήματα αυτά.Θα πρέπει να καταδικάζονται και οι 2 πλευρές όταν έχουν κάνει κατι εγκληματικό και να μην βγάζουμε το νεκρόμετρο να μετρήσουμε ποιος σκότωσε τους περισσότερους ή ποιος ειναι ο χειρότερος.Ελπίζω να κατάλαβες.
Σοβαρα μιλας;Εδώ και δέκα χρόνια καίνε, βανδαλιζουν την πόλη μου, βαράνε όποιον και όποτε γουστάρουν, ενίοτε δολοφονούν και εγώ θα λέω στρογγυλές παπαριες ότι πριν από 50 χρόνια είχαν υποφέρει...Κακό πράγμα η χούντα.Κακο πράγμα σε καιρό δημοκρατιας να ανακαλύπτεις φασισμούς και γι'αυτό να καις, να σπας, να βαράς και ενίοτε να σκοτώνεις.Φτάνει πια!
Θα πρέπει να καταδικάζονται και οι 2 πλευρές όταν έχουν κάνει κατι εγκληματικό και να μην βγάζουμε το νεκρόμετρο να μετρήσουμε ποιος σκότωσε τους περισσότερους ή ποιος ειναι ο χειρότερος. Ελπίζω να κατάλαβες. Πηγή: www.lifo.grΕλπίζω να κατάλαβες ότι μόλις συμφώνησες με τον Nick και μόλις κατήγγειλες τον εαυτό σου που βγάζει νεκρόμετρα!και όλο αυτό μετά από 2μιση μέρες!!!why???
@Γράφων Η δικαιοσύνη απέναντι σε όλους είναι "στρόγγυλες παπαριές"?Όταν λες όλοι εννοείς πως όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς σκοτώνουν και καίνε τον τόπο?Προφανώς και δεν μπορεί να κάνει κανείς σοβαρή κουβέντα μαζί σου γιατί δεν έχεις αυτήν την ικανότητα...Καληνύχτα...
Τρελαίνομαι.Πόσες φορές σε έχουν κυνηγήσει με μολότοφ στο χέρι; Πόσες φορές σου έχουν κλείσει τον δρόμο γιατί έτσι; Πόσες φορές σου έχουν γράψει τον τοίχο με συνθήματα παπαριάς καμαρωτής και ουγκανισμού;Πόσες φορές έχει περπατήσει μέσα σε αποκαΐδια;Πόσες φορές έχει δει την πόλη σου βανδαλισμένη;Πάλι για τη χούντα θα πούμε; Τα είπαμε. Από το 1974 μέχρι σήμερα αυτά λέμε. Ξανά και ξανά.Να πούμε λίγο και για τα άλλα πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα;
@Γραφων Σου είπα 100 φορές πως όσοι καίνε και καταστρέφουν και κάνουν όσα έγραψες φυσικά θα πρέπει να τιμωρηθούν.Ξανά πες το άλλη μια φορά ,να σου ξανα απαντήσω και εγώ άλλη μια φορά ακριβώς το ίδιο να πάμε όλοι παρέα στον ψυχίατρο...