Αποκάλυψη Guardian για τους μισθούς στο Χόλιγουντ: Κακοπληρωμένες οι γυναίκες, ακόμη και οι πιο διάσημες

Αποκάλυψη Guardian για τους μισθούς στο Χόλιγουντ: Κακοπληρωμένες οι γυναίκες, ακόμη και οι πιο διάσημες Facebook Twitter
Η ταινία «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» είναι εξαιρετικά σπάνιο παράδειγμα στο Χόλιγουντ, όπου η Τζούλια Ρόμπερτς πήρε περισσότερα από τον Χιου Γκραντ.
1

Σε αποκαλύψεις για το μισθολογικό χάσμα στο Χόλιγουντ προχώρησε η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως οι άντρες ηθοποιοί αμείβονται κατά ένα εκατομμύριο δολάρια περισσότερο ανά ταινία από τις γυναίκες συναδέλφους τους. 

Στην ταινία «Notting Hill», η Τζούλια Ρόμπερτς υποδυόταν την διάσημη ηθοποιό Άννα Σκοτ. Σε κάποια σκηνή, την ρωτούν πόσα χρήματα πήρε για την τελευταία ταινία της και απαντά «15 εκατομμύρια», ποσό που στην πραγματικότητα είναι εκείνο που πήρε όντως ως αμοιβή η Τζούλια Ρόμπερτς για το «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ». Ο συμπρωταγωνιστής της, Χιου Γκραντ είχε πάρει πολύ λιγότερα. 

Ωστόσο το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι εξαιρετικά σπάνιο στο Χόλιγουντ, όπως εξηγούν οικονομολόγοι, οι οποίο προσδιόρισαν το εύρος από αυτό το μισθολογικό χάσμα: οι άντρες σταρ του Χόλιγουντ κερδίζουν 1,1 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τις εξίσου έμπειρες γυναίκες συναδέλφους τους.

Αποκάλυψη Guardian για τους μισθούς στο Χόλιγουντ: Κακοπληρωμένες οι γυναίκες, ακόμη και οι πιο διάσημες Facebook Twitter
«Μας έκανε έκπληξη που βρήκαμε τόσο μεγάλο μισθολογικό χάσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ηθοποιούς κορυφαίους, όπως η Μέριλ Στριπ», σχολίασε η Sofia Izquierdo Sanchez.

Οι Sofia Izquierdo Sanchez του Huddersfield University, John S Heywood του Wisconsin University και Maria Navarro Paniagua του Lancaster University ανέλυσαν τους μισθούς από άντρες και γυναίκες ηθοποιούς σε 1.343 ταινίες το διάστημα μεταξύ 1980 και 2015. «Το χάσμα είναι αρκετά επίμονο. Είναι σχεδόν το ίδιο το 2015 όπως ήταν το 1980. Δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης», λέει η Izquierdo Sanchez. 

Τα στοιχεία για τις ταινίες προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως τα IMDb και Box Office Mojo, ενώ οι οικονομολόγοι εξέτασαν διάφορες παραμέτρους, ανάμεσά τους την προηγούμενη επιτυχία ενός ηθοποιού με βάση τις εισπράξεις στο box-office, τα βραβεία και την δημοφιλία στο Twitter. Αυτό που προέκυψε είναι πως οι γυναίκες πληρώνονται 56% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, ποσοστό που ισούται με 2.2 εκατομμύρια λιγότερα ανά ταινία.

«Μας έκανε έκπληξη που βρήκαμε τόσο μεγάλο μισθολογικό χάσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ηθοποιούς κορυφαίους, όπως η Μέριλ Στριπ», σχολίασε η Sofia Izquierdo Sanchez. 

Επίσης διαπιστώθηκε πως το χάσμα μεγάλωνε ανάλογα με την ηλικία, από την παιδική ηλικία μέχρι την μέση παρέμενε στο 1 εκατο. δολάρια, αλλά όταν οι σταρ γίνονταν 50 ετών αυξανόταν κατά μέσο όρο στα 4 εκατ. δολάρια ανά ταινία.

Αποκάλυψη Guardian για τους μισθούς στο Χόλιγουντ: Κακοπληρωμένες οι γυναίκες, ακόμη και οι πιο διάσημες Facebook Twitter
Στην ταινία «American Hustle», οι Κρίστιαν Μπέιλ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Έιμι Άνταμς εργάστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά οι δυο άντρες πήραν 2,5 εκατ. δολάρια έκαστος ενώ η Άνταμς 1,25 εκατ. δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια πολλές διάσημες ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι Μέριλ Στριπ, Σαρλίζ Θερόν, Τζένιφερ Λόρενς και Νάταλι Πόρτμαν, έχουν απευθύνει δημόσια έκκληση «για ίσες αμοιβές» στον κινηματογράφο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ταινία «American Hustle», στην οποία όπως είχε αποκαλύψει το Vanity Fair, οι πρωταγωνιστές Κρίστιαν Μπέιλ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Έιμι Άνταμς είχαν εργαστεί το ίδιο χρονικό διάστημα, ήτοι 45 ημέρες γυρισμάτων. Ωστόσο, οι δυο άντρες πήραν 2,5 εκατ. δολάρια έκαστος και 9% από τις εισπράξεις ενώ η Άνταμς 1,25 εκατ. δολάρια και 7%. 

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την λίστα του Forbes με τους πιο καλοπληρωμένους ηθοποιούς, η Σκάρλετ Γιόχανσον βρίσκεται στις κορυφή από τις γυναίκες με 56 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο Dwayne "The Rock" Johnson, στην αντίστοιχη θέση, πληρώθηκε με 89,4 εκατ. δολάρια.

Οι τρεις οικονομολόγοι θεωρούν πως ένας τρόπος να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα είναι με το να δημοσιοποιούνται τα συμβόλαια των ηθοποιών. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια