Πέθανε ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς

Πέθανε ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς Facebook Twitter
EPA
2

Ο διάσημος Ελβετός ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς πέθανε σε ηλικία 77 ετών. 

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η Πατρίσια Μπάμπαουερ, ατζέντης του ηθοποιού.

Ο Γκαντς είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στο παχύ έντερο το περασμένο καλοκαίρι.

O ηθοποιός πέθανε χθες στο σπίτι του στη Ζυρίχη. 

Έγινε διεθνώς γνωστός από την παρουσία του στο φιλμ «Τα φτερά του Έρωτα», του Βιμ Βέντερς, το 1987, ενώ κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση στο ρόλο του Αδόλφο Χίτλερ στην ταινία «H Πτώση», το 2004. 

Πρωταγωνιστούσε επίσης στην ταινία «Μία αιωνιότητα και μία μέρα», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το 1998. 

Πέθανε ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς Facebook Twitter
Tα φτερά του έρωτα

Ο Γκαντς έχει κερδίσει το ιταλικό κινηματογραφικό βραβείο «Ντονατέλο» για τον ρόλο του στην ταινία «Ψωμί και τουλίπες», το 2000, όμως κυρίως έπαιξε σε γερμανόφωνες ταινίες και θεατρικά έργα.

Ο Γκαντς δραστηριοποιούνταν εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια στο γερμανόφωνο θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση και ήταν κάτοχος του Iffland-Ring, του σημαντικότερου βραβείου για γερμανόφωνους ηθοποιούς.

«Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του καιρού μας έφυγε, το λαμπρό έργο του παραμένει. Πενθούμε με την οικογένεια και τους φίλους του Μπρούνο Γκαντς», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Πέθανε ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την ταινία Μια αιωνιότητα και μια μέρα

Ο Μπρούνο Γκαντς είχε γεννηθεί στη Ζυρίχη το 1941. Ο πατέρας του ήταν ένας ελβετός μηχανικός και η μητέρα του καταγόταν από τη βόρεια Ιταλία. Μεγάλωσε στη Ζυρίχη και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους μεταπολεμικούς ηθοποιούς, τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στο σινεμά.

Ανάμεσα στους πιο αξιοσημείωτους ρόλους του ήταν αυτός του άγγελου Νταμιέλ στα «Φτερά του Έρωτα» που σκηνοθέτησε ο Βιμ Βέντερς το 1987. Η ταινία, τιμήθηκε στις Κάννες με το βραβείο σκηνοθεσίας.

Το 1998 είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα ενώ ο εκρηκτικός και σκοτεινός ρόλος του ως Αδόλφου Χίτλερ στην «Πτώση» τον καθιέρωσε οριστικά το 2004. Ήταν μια από τις πρώτες γερμανικές ταινίες αφιερωμένες στο πρόσωπο του «Φύρερ», σε μια χώρα ακόμη τραυματισμένη από την ανάμνηση της ναζιστικής βαρβαρότητας.

«Με βοήθησε το ότι δεν ήμουν Γερμανός, επειδή μπορούσα να βάλω το διαβατήριό μου ανάμεσα στον Χίτλερ και σε μένα», είχε δηλώσει ο Γκαντς το 2005.

Ο Μπρούνο Γκαντς εγκατέλειψε το σχολείο στην εφηβεία του και ήταν ένας αυτοδίδακτος ηθοποιός.

Η γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς (CDU) χαρακτήρισε τον Μπρούνο Γκαντς «εικόνισμα του γερμανόφωνου θεάτρου» και «εξαιρετικό μετρ της διεθνούς δραματικής τέχνης».

Ο διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, ενός από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη μαζί μ' αυτά των Καννών και της Βενετίας, ο Ντίτερ Κόσλικ, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον ελβετό ηθοποιό θυμίζοντας τον ρόλο του στην ταινία «Τα Φτερά του Έρωτα», ο πρωτότυπος γερμανικός τίτλος της οποίας σήμαινε «Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο».

«Έχω την εντύπωση ότι τίποτε δεν θα τον εμποδίσει τώρα να πάει στον ουρανό πάνω από το Βερολίνο», είπε.

Για τον ελβετό Ομοσπονδιακό Σύμβουλο Αλέν Μπερσέ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας μέχρι το τέλος του 2018, ο Μπρούνο Γκαντς «δεν έπαιζε έναν ρόλο, τον ζούσε».

 

Πολιτισμός
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Ο Ρίτσαρντ Σέρα ήταν ένας σύγχρονος μινιμαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα μνημειώδη ατσάλινα γλυπτά του. Τα συχνά τρομακτικά σε κλίμακα έργα του προκαλούν ζάλη και αποπροσανατολισμό, με τις αρχιτεκτονικές τους καμπύλες να στροβιλίζονται, καθώς οι θεατές περπατούν στα περάσματά τους.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
once in a century ερμηνεια στην Πτωση, η τρελα της απολυτης εξουσιας οταν οδευει προς το τελος της. κανενα ιχνος καρικατουρας μπορουσες να νιωσεις την μπαναλιτε του ολοκληρωτισμου.