Η τραγουδίστρια Mariah Carey  έχει επικριθεί από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών για τη συναυλία της στη Σαουδική Αραβία, αλλά αγνόησε την κριτική και χθες έδωσε το σόου της στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

 

Η Carey εμφανίστηκε με τον DJ Tiesto, τον Sean Paul και την τραγουδίστρια της Υεμένης Balqees Fathi, την Πέμπτη.

 

Οι ακτιβιστές δήλωσαν πως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιεί τη ψυχαγωγία για να αποσπά την προσοχή των ανθρώπων από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι μπορεί να αισθανθεί την οργή του λαού.

 

Η Omaima al-Najjar, πολιτική πρόσφυγας από τη Σαουδική Αραβία και ιδρύτρια της μκο «Women for Rights in Saudi Arabia» (WARSA), είπε ότι το βασίλειο χρησιμοποιεί συναυλίες ως αντιπερισπασμό από τον πόλεμο που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία στη γειτονική Υεμένη, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους κατασταλτικούς νόμους περί ανδρικής κηδεμονίας που περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών.

 

Η WARSA ξεκίνησε μια καμπάνια με την οποία καλούσε την Carey να μποϊκοτάρει τη χώρα και την καλούσε να δείξει συμπαράσταση στις γυναίκες.

 

Στην καμπάνια τόνιζαν ότι η συναυλία δεν ήταν άλλωστε για το λαό της χώρας, αλλά για την πλούσια ελίτ καθώς τα εισιτήρια ήταν πανάκριβα.

 

Οι μάνατζερ της Carey δήλωσαν στο Associated Press ότι όταν «δέχτηκε την προσφορά για μια εμφάνιση με διεθνές κοινό και των δύο φύλων το είδε ως θετικό βήμα προς τη διάλυση του διαχωρισμού των φύλων».

 

«Η πρώτη γυναίκα διεθνής καλλιτέχνης που θα εμφανιστεί στη Σαουδική Αραβία, η Mariah αναγνωρίζει την πολιτιστική σημασία αυτού του γεγονότος και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες για ισότητα για όλους».

 

Η δήλωση ανέφερε ότι η Carey «αναμένει να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει σε όλα τα ακροατήρια».