«Παρενόχληση» χαρακτήρισε την αποπομπή του Πολάνσκι από την Ακαδημία των 'Οσκαρ ο δικηγόρος του

«Παρενόχληση» χαρακτήρισε την αποπομπή του Πολάνσκι από την Ακαδημία των 'Οσκαρ ο δικηγόρος του Facebook Twitter
EPA/JULIEN WARNAND
1

Ο Πολωνός δικηγόρος του Ρομάν Πολάνσκι χαρακτήρισε σήμερα «παρενόχληση» την απόφαση της Αμερικανικής Ακαδημίας των Όσκαρ να αποπέμψει τον σκηνοθέτη.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, την αποπομπή του 84χρονου Πολάνσκι, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι είχε παράνομη σεξουαλική σχέση το 1977 με μια 13χρονη, όπως και του σταρ της αμερικανικής τηλεόρασης Μπιλ Κόσμπι, ο οποίος πρόσφατα κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση.

Η Ακαδημία εξήγησε ότι οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τους νέους «κανόνες καλής συμπεριφοράς» που υιοθέτησε μετά την υπόθεση Γουάινστιν.

«Αυτό που συνέβη προσομοιάζει με σωματική κακοποίηση σε βάρος του πελάτη μας, ενός ηλικιωμένου προσώπου. Το να μπαίνουν στο ίδιο επίπεδο ο Μπιλ Κόσμπι και ο Πολάνσκι συνιστά μια παντελή παρανόηση, μια παρενόχληση», δήλωσε ο Γιαν Ολσέφσκι που συνομίλησε με τον σκηνοθέτη.

«Ο Ρομάν Πολάνσκι δεν είχε παρά μόνο ένα τέτοιο περιστατικό στη ζωή του, για το οποίο κρίθηκε ένοχος, ανέλαβε την ευθύνη γι αυτό και το θύμα του τον συγχώρεσε», δήλωσε ο δικηγόρος Ολσέφσκι.

Χθες βράδυ στο μπλογκ της, η Σαμάνθα Γκάιμερ, το θύμα του Πολάνσκι, επέκρινε την απόφαση της Ακαδημίας θεωρώντάς την «ωμό και απεχθές μέτρο για να σωθούν τα προσχήματα».

Ο Ολσέφσκι επέμεινε στο γεγονός ότι ο σκηνοθέτης «ήταν μέλος της Ακαδημίας εδώ και χρόνια. Όλος ο κόσμος το γνώριζε γιατί η δίκη του ενώπιον της δικαιοσύνης ήταν διαφανής και γνωστή σε όλους... Εδώ υπάρχει μια ανείπωτη υποκρισία», τόνισε.

Εξάλλου, «οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας ενήργησαν πέραν του κανονισμού της οργάνωσής τους», εκτίμησε ο δικηγόρος μεταφέροντας την άποψη του πελάτη του και μην αποκλείοντας μια αντίδραση ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Ο Ρομάν είναι δυνατός ψυχικά. Έχει ζήσει πράγματα στη ζωή του αλλά σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένος... είναι αναστατωμένος» από την απόφαση της Ακαδημίας, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Πολάνσκι έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην Πολωνία χθες στο πλαίσιο της προβολής της τελευταίας του ταινίας «D' apres une histoire vraie» (Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία).

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην τοπική ιστοσελίδα Onet.pl, ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στο σύνολο των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο του κινήματος #BalanceTonPorc (το γαλλικό αντίστοιχο του αμερικανικού #MeToo) είπε ότι «ένα μέρος, ίσως ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών αληθεύει, αλλά σίγουρα όχι όλες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Πολιτισμός
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μια παρενόχληση...ναι όπως το να βιάσεις ένα ανήλικο κορίτσι. Μια απλή παρενόχληση. Αλλά αφού όπως είπε ο δικηγόρος του δεν είναι βιαστής, προφανώς αν έχεις βιάσει μια φορά (απ'όσο γνωρίζουμε) δεν είσαι αλλά μόνο αν το έχεις κάνει "επάγγελμα" όπως ο Κόσμπυ. Επίσης, αφού τον συγχώρεσε το θύμα του είναι σα να μην έγινε ποτέ. Τέλος, δε ξέρω τι να πω αλλά αν θυμάμαι καλά ο Πολάνσκι δεν έφυγε από τις ΗΠΑ για να μη συλληφθεί; Ένας άνθρωπος που παραδέχεται την ενοχή του φέρεται έτσι;