To «φαινόμενο» Sora Aoi: Η Γιαπωνέζα πορνοστάρ που λατρεύτηκε σαν θεά από εκατομμύρια Κινέζους

To «φαινόμενο» Sora Aoi: Η Γιαπωνέζα πορνοστάρ που λατρεύτηκε σαν θεά από εκατομμύρια Κινέζους Facebook Twitter
0

Όταν η Γιαπωνέζα ηθοποιός και πρώην πορνοστάρ Sora Aoi ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι παντρεύεται, προκάλεσε φρενίτιδα στα κινεζικά social media.

Κι αυτό γιατί, όπως αναλύει το BBC, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ζωές μιας ολόκληρης γενιάς Κινέζων χρηστών του διαδικτύου.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς (σ.σ. όπως γιορτάζεται στη Δύση), η κ. Aoi ανέβασε φωτογραφία με το δαχτυλίδι των αρραβώνων της στα social media και ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα στους φαν της σε' όλο τον κόσμο.

Μέσα σε 48 ώρες, η ανάρτησή της είχε πάνω από 170.000 σχόλια και 830.000 likes στο Weibo, το κινεζικό Twitter, μεταξύ των οποίων μηνύματα αποθέωσης όπως «θα είσαι για πάντα η θεά μου, σου εύχομαι κάθε ευτυχία» ή «μεγαλώσαμε με τις ταινίες σου και θα σε στηρίζουμε όπως κάναμε πάντα».

Η διάσημη Γιαπωνέζα πορνοστάρ ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές του 2000. Υπολογίζεται ότι έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 90 ταινίες ενηλίκων. Μάλιστα, από το 2003 έως το 2005, νέες ταινίες τις κυκλοφορούσαν κάθε μήνα.

Και μπορεί η πορνογραφία να είναι παράνομη στην Κίνα, αυτό, όμως, δεν εμπόδιζε τους Κινέζους να τρελαίνονται για την Αoi.

«Για πολλούς Κινέζους άντρες που δεν μπορούσαν να λάβουν κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην εφηβεία τους, η Sora Aoi έγινε η δασκάλα μας», δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο 27χρονος Liu Qiang (σ.σ. αυτό δεν είναι το πραγματικό του όνομα).

Η δημοφιλία της Aoi στην Κίνα εκτοξεύτηκε την εποχή που το κινεζικό ίντερνετ βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα και τα πρώτα sites διαδεχόταν το άλλο.

Ο Liu, όπως εξηγεί, συνήθιζε να παρακολουθεί ταινίες πορνό με την Aoi και να τις μοιράζεται με τους φίλους του στο σχολείο μέσω MP4 players.

Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, άπαντες στράφηκαν στις ιστοσελίδες για να παρακολουθήσουν πορνό καθώς ήταν «πιο εύκολο».

«Η Sora Aoi επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να εκτοξεύσει τη φήμη της στην Κίνα» λέει ο Wai-Ming Ng, καθηγητής στο τμήμα Ιαπωνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Την εποχή που έγινε διάσημη στη χώρα, η Κίνα εγκαινίαζε το άνοιγμά της προς τον έξω κόσμο με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της σεξουαλικότητας», προσθέτει.

«Με τόσο πορνογραφικό υλικό διαθέσιμο, τι ήταν αυτό, όμως, που έκανε την Sora Aoi να ξεχωρίζει;» αναρωτιέται ο συντάκτης του κειμένου.

Συνεχίζοντας, τονίζει πως «το σεξ παραμένει θέμα ταμπού στις ασιατικές κοινωνίες, αλλά η Aoi έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν αντιμετώπιζε τον εαυτό της υποτιμητικά λόγω της καριέρας της στην πορνογραφία».

Πάντα έλεγε ότι «απολαμβάνει τη δουλειά της» επειδή της έδινε την ευκαιρία να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και να έρθει σε επαφή με τους φαν της σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και τις φορές που ερχόταν αντιμέτωπη με εχθρικά ή υποτιμητικά σχόλια στο διαδίκτυο, η 34χρονη πορνοστάρ απαντούσε με ευγένεια. Η ειλικρίνειά της την βοήθησε να κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση των φαν της.

Η κ. Αοi άνοιξε τον λογαριασμό της στο Twitter στις 11 Απριλίου του 2010.

Τα νέα μεταδόθηκαν γρήγορα στην Κίνα και παρότι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι απαγορευμένο στη χώρα, χιλιάδες Κινέζοι ξεπέρασαν το εμπόδιο του «Μεγάλου Firewall» της Κίνας μέσω εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN's) και την ακολούθησαν.

Η νύχτα εκείνη ονομάστηκε αργότερα «Η νύχτα της Sora Aoi» από τους Κινέζους χρήστες.

Επτά μήνες αργότερα, ακολούθησε το Weibo. Μέσα σε 7 χρόνια έφτασε τους 18 εκατομμύρια followers - περισσότερους απ' όσους έχουν celebrities όπως η Taylor Swift και ο David Beckham.

Το 2011, η κ. Aoi αποσύρθηκε από τις ταινίες πορνό, ξεκινώντας μία νέα καριέρα σαν ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Κυκλοφόρησε μουσικά singles και κέρδισε ρόλους σε διαδικτυακά βίντεο και ταινίες. Η Κίνα αποτελεί μια τεράστια αγορά γι' αυτήν.

Φαίνεται, μάλιστα, πως έχει καταβάλει και μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εντρυφήσει στην κινεζική κουλτούρα. Κάθε ανάρτησή της στο Weibo γράφεται στα κινέζικα από την ίδια, σύμφωνα με τον μάνατζέρ της.

Εκτός από τη γλώσσα, έχει ξεκινήσει να μαθαίνει, επίσης, κινεζική καλλιγραφία. Το 2013, ένα μικρό κομμάτι της με κινεζικά καλλιγραφικά γράμματα πουλήθηκε έναντι 92.000 δολαρίων.

To «φαινόμενο» Sora Aoi: Η Γιαπωνέζα πορνοστάρ που λατρεύτηκε σαν θεά από εκατομμύρια Κινέζους Facebook Twitter

Είναι παράδοξο που η κ. Aoi λατρεύεται τόσο πολύ από τους Κινέζους άντρες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Κατά τον Wenwei Huang εντούτοις, έναν Κινέζο συγγραφέα που ζει μόνιμα στην Κίνα, η κ. Aoi έχει καταφέρει να εκτονώσει κάπως την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο καθηγητής Wai-Ming Ng, με τη σειρά του, λέει ότι το «φαινόμενο Aoi» αποτελεί δείγμα του πώς οι άνθρωποι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αυτοπροσδιορίζονται όχι μόνο από την εθνικότητά τους αλλά και από την κατανάλωση μιντιακού περιεχομένου.

«Οι φαν της Sora Aoi, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, νιώθουν πως ανήκουν στην ίδια ομάδα ανθρώπων», εξηγεί.

Ίσως, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC, η κ. Aoi λειτουργεί και ως μία υπενθύμιση για τους νεαρούς ανθρώπους στην Ασία - παρά τις διαφορετικές εθνικότητες ή πολιτικές απόψεις- ίσως έχουν περισσότερα κοινά απ' όσα συνειδητοποιούν.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Πολιτισμός / Το βιβλίο της Ανί Ερνό «Η εμμονή» είναι μια μικρή εποποιία της ζήλειας

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησαν από το Μεταίχμιο δύο βιβλία της πολυδιαβασμένης στην Ελλάδα και στη Γαλλία Ανί Ερνό (Anni Ernaux, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022), σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη
NEWSROOM