H Αμπράμοβιτς δεν επιστρέφει τα χρήματα στους δωρητές του Ινστιτούτου της στη Ν. Υόρκη

H Αμπράμοβιτς δεν επιστρέφει τα χρήματα στους δωρητές του Ινστιτούτου της στη Ν. Υόρκη Facebook Twitter
1

Το μεγάλο project της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η κατασκευή ενός Ινστιτούτου για τις τέχνες που θα έφερε το όνομά της και θα κατασκευαζόταν στο Χάντσον της Νέας Υόρκης, παραπέμφθηκε στις καλένδες. 

Το θέμα είναι, όμως, ότι οι άνθρωποι που είχαν δωρίσει χρήματα για τον σκοπό (μέσω της πλατφόρμας Kickstarter) δεν αναμένεται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Μέχρι τώρα είχαν μαζευτεί 661.452 δολάρια από ανώνυμους και επώνυμους δωρητές, οι οποίοι ήθελαν με τον τρόπο τους να συνδράμουν την καλλιτέχνιδα στην πραγματοποίηση του ονείρου της. 

Η εταιρεία που είχε συσταθεί για την υλοποίηση του σχεδίου είχε πραγματοποιήσει τμηματική ανάληψη μέρους των χρημάτων αυτών για να γίνουν τα σχέδια από το αρχιτεκτονικό γραφείο Rem Koolhaas και να εξοπλιστούν τα γραφεία. Αυτό ήταν, άλλωστε, το αρχικό πλάνο. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Kickstarter, η δωρεά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η Αμπράμοβιτς επισήμως έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος. 

H Αμπράμοβιτς δεν επιστρέφει τα χρήματα στους δωρητές του Ινστιτούτου της στη Ν. Υόρκη Facebook Twitter
Το Ινστιτούτο όπως θα γινόταν, αν... γινόταν

Ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου, Θάνος Αργυρόπουλος, δήλωσε ότι το Ινστιτούτο έβαλε τέλος σε αυτή τη δωρεά. Η απάντηση που έστειλε μέσω μέιλ στο σάιτ «artnet News», δεν έλυσε το μυστήριο, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να εξηγεί με ουδέτερο ύφος τους λόγους που η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θέλησε να μοιραστεί το κόστος με τους υποστηρικτές της. Mάλιστα, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το πόσα χρήματα έχουν δοθεί έως τώρα και πόσα έχουν τραβηχτεί από τον κορβανά της δωρεάς. 

H Αμπράμοβιτς δεν επιστρέφει τα χρήματα στους δωρητές του Ινστιτούτου της στη Ν. Υόρκη Facebook Twitter
Ενα δολάριο για μια αγκαλιά

Οι δωρεές δίδονταν με την προϋπόθεση η Αμπράμοβιτς θα πρόσφερε κάποιες ανταμοιβές στους δωρητές. Με ένα δολάριο υποσχόταν μια αγκαλιά. Με 100 δολάρια πρόσφερε ένα DVD από περφόρμανς της, με 5.000 υποσχόταν να περάσει ένα βράδυ με τον δωρητή βλέποντας ταινίες και με 10.000 να μαγειρέψει με τον «τυχερό» διάφορες σούπες υπό το πρίσμα της «πνευματικής μαγειρικής». 

Σύμφωνα πάντα με την Kickstarter, το έργο ολοκληρώνεται μόλις ο δημιουργός εκπληρώσει κάθε ανταμοιβή. Κάτι που έγινε στην περίπτωσή της με ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Βέβαια, μπορεί να κατηγορήσει κανείς την αμφιλεγόμενη Αμπράμοβιτς για πολλά πράγματα, αλλά όχι ότι καταχράστηκε τα χρήματα. Είναι γνωστό πως για την ανέγερση του Ινστιτούτου έχει εκταμιεύσει 1,5 εκατ. δολάρια από τον προσωπικό της λογαριασμό - περισσότερο από το διπλάσιο των χρημάτων που μάζεψε η Kickstarter. Eπομένως, ουδείς μπορεί να την ψέξει για κάτι. Πολλώ δε μάλλον να την κατηγορήσει για απιστία ή κατάχρηση. 

Mε πληροφορίες από artnet 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για τον «Δαβιδ» του Μιχαήλ Άγγελου: Η ελευθερία της έκφρασης ενάντια στην προστασία της αξιοπρέπειας

Πολιτισμός / Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου και η ελευθερία της έκφρασης κόντρα στην προστασία των καλλιτεχνικών θησαυρών

Στη Φλωρεντία, η Galleria dell'Accademia υπερασπίζεται τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα αριστούργημα του 1504, από απαξιωτικές και μη εξουσιοδοτημένες εμπορικές χρήσεις
NEWSROOM
Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Ο Ρίτσαρντ Σέρα ήταν ένας σύγχρονος μινιμαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα μνημειώδη ατσάλινα γλυπτά του. Τα συχνά τρομακτικά σε κλίμακα έργα του προκαλούν ζάλη και αποπροσανατολισμό, με τις αρχιτεκτονικές τους καμπύλες να στροβιλίζονται, καθώς οι θεατές περπατούν στα περάσματά τους.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια