Ο Χιθ Λέτζερ είχε τόση εμμονή με τον Joker που μεταμόρφωσε το διαμέρισμά του σε μαυσωλείο για τον διάσημο κακό

Ο Χιθ Λέτζερ είχε τόση εμμονή με τον Joker που μεταμόρφωσε το διαμέρισμά του σε μαυσωλείο για τον διάσημο κακό Facebook Twitter
Πορτρέτο του ηθοποιού από τον καλλιτέχνη Vincent Fantauzzo, ενός από τους φιναλίστ για το βραβείο Archibald 2008. (Art Gallery του NSW)
1

Νέα διάσταση στην γνωστή πλέον εμμονή του Χιθ Λέτζερ με τον ρόλο του ψυχοπαθή Joker στη ταινία Batman "The Dark Knight" -την τελευταία πριν τον θάνατό του- δίνουν στοιχεία που φέρνει στο φως η New York Post σχετικά με την κατάσταση του διαμερίσματός του στο Μανχάταν, το οποίο και είχε μεταμορφώσει κυριολεκτικά σε "ναό" του διάσημου κακού.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι αστυνομικοί που μπήκαν το 2008 πρώτοι στο λοφτ του στο Σόχο, αμέσως μετά την είδηση της υπερβολικής δόσης που τον οδήγησε στο θάνατο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν ολόκληρο κόσμο γεμάτο από κόμικ του Batman, λογοτεχνία σχετικά με τον Joker μεγάλα και μικρά αγάλματα κλόουν αλλά και ηχογραφήσεις του ηθοποιού να προβάρει τον ιδιόρρυθμο ρόλο του σε υψηλές και χαμηλές οκτάβες. Μάλιστα, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός φέρεται να είχε βυθιστεί τόσο πολύ στον ρόλο του που έκανε αναγνώσεις αποσπασμάτων από τα πολύ πρώτα "βήματα" του Batman, του Joker και γενικά των κλόουν. 

"Μελετούσε την καταγωγή των κλόουν και όλους τους προηγούμενους Joker όπως αυτοί που ενσάρκωσαν οι Τζακ Νίκολσον και Σίζαρ Ρομέρο, που ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός Joker" μεταδίδει η New York Post, επικαλούμενη σχετικές πηγές. "Προσπαθούσε να κάνει τον ρόλο διαφορετικό από εκείνους των άλλων ηθοποιών. Μελετούσε ακόμη και για να κάνει την φωνή του αλλιώτικη από των υπολοίπων" προσθέτει. 

Ο Χιθ Λέτζερ είχε τόση εμμονή με τον Joker που μεταμόρφωσε το διαμέρισμά του σε μαυσωλείο για τον διάσημο κακό Facebook Twitter
WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC.

Οι αρχές παρατήρησαν επίσης πως το διαμέρισμά του ήταν "άψογα τακτοποιημένο" και όλα η έρευνα του Λέτζερ για τον Joker ήταν πολύ προσεκτικά στοιβαγμένη. "Ήταν ένας τελειομανής που ξεκάθαρα έτρεφε τεράστιο σεβασμό για τον χαρακτήρα. Όλα αυτά τα πράγματα ήταν πολύ τακτοποιημένα. Τα φρόντιζε πολύ" αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Ο θάνατος του Χιθ Λέτζερ αποδίδεται τόσο στο φονικό συνδυασμό των φαρμάκων που πήρε τη μοιραία νύχτα της 22ας Ιανουαρίου 2008, όσο και έναν επίσης καταστροφικό συνδυασμό κόπωσης, παρατεταμένης αϋπνίας, σοβαρού κρυολογήματος που εξελίχθηκε σε πνευμονία και εργασιακό άγχος. Τον 28χρονο ηθοποιό βρήκε νεκρό μια μασέζ που έφτασε στο διαμέρισμά του για ένα προγραμματισμένο ραντεβού. 

Ο Χιθ Λέτζερ είχε τόση εμμονή με τον Joker που μεταμόρφωσε το διαμέρισμά του σε μαυσωλείο για τον διάσημο κακό Facebook Twitter

Αργότερα την ίδια χρονιά που πέθανε, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ "Too Young to Die", που εστίαζε σε ένα ημερολόγιο που κρατούσε ο Λέτζερ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του "The Dark Knight", με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο του Batman. (Η ταινία προβλήθηκε την ίδια χρονιά και έγινε αμέσως τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ξεπερνώντας σε έσοδα το 1 δισεκατομμύριο δολάρια). Το ημερολόγιο είχε στο εξώφυλλο τον Joker και μέσα περιείχε σκοτεινές φωτογραφίες, σκίτσα και αποσπάσματα από τα κόμικ όλα αναφορικά με τον διάσημο κακό. Επίσης είχε και μια φωτογραφία του Malcolm McDowell στον ρόλο του Alex DeLarge στην ταινία "A Clockwork Orange". Προς το τέλος, σε κάποια από τις σελίδες, ο Λέτζερ είχε σημειώσει κιόλας και τις λέξεις "bye bye". 

Πριν τον θάνατό του, ο Λέτζερ είχε δώσει συνέντευξη στο Empire Magazine όπου περιέγραφε το πώς γεννήθηκε η ερμηνεία του στον ρόλο του Joker. "Κάθισα μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο για περίπου έναν μήνα, κλειδώθηκα εκεί μέσα, έφτιαξα ένα μικρό ημερολόγιο και πειραματιζόμουν με τη φωνή μου- ήταν σημαντικό να βρω μια κατά κάποιον τρόπο εμβληματική φωνή και αντίστοιχο γέλιο. Κατέληξα να προσεγγίσω τελικά περισσότερο τον κόσμο ενός ψυχοπαθή- ενός με ελάχιστη έως καθόλου συναίσθηση των πράξεών του" είχε πει τότε. "Είναι απλώς ένας τελείως ψυχοπαθής, ανηλεής, δολοφονικός κλόουν... Τίποτα δεν τον τρομάζει και όλα είναι ένα τεράστιο αστείο". 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM