AP / Alastair Grant
AP / Alastair Grant

Με μια θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου άρχισε σήμερα ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων για τον επίσημο εορτασμό των 90ών γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

 

Η βασίλισσα, που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, συνηθίζει να γιορτάζει τα γενέθλιά της σε δύο φάσεις: σε στενό ιδιωτικό κύκλο την ίδια ημέρα και επίσημα, τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με μια παλιά παράδοση ηλικίας 250 και πλέον ετών. Ο διπλός εορτασμός των γενεθλίων του μονάρχη καθιερώθηκε το 1748 από τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ ώστε οι διάφορες εκδηλώσεις να αποφεύγουν τα καπρίτσια του καιρού.

 

Ορόσημο η ηλικία των 90 ετών, και φέτος στις 21 Απριλίου πλήθος κόσμου κατέκλυσε την περιοχή γύρω από το Κάστρο των Ουίνδσορ για να ευχηθεί στη βασίλισσα, ενώ στη συνέχεια διοργανώθηκαν πολλές γιορτές.

 

Ο επίσημος εορτασμός των γενεθλίων είχε επίσης ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια φέτος.

 

Στη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και όλες οι διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας.

 

Η βασίλισσα, φορώντας ένα φόρεμα σε παλ κίτρινο χρώμα και το ανάλογο καπέλο, συνοδευόταν από τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο --ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 95ά γενέθλιά του-- και τον γιό τους, πρίγκιπα-διάδοχο Κάρολο. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και ο πρίγκιπας Χάρι ήταν επίσης στην τελετή.

 

Αύριο, η βασίλισσα θα πραγματοποιήσει ως είθισται την επιθεώρηση των στρατευμάτων, κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, πριν παρακολουθήσει αεροπορική επίδειξη μαζί με όλη τη βασιλική οικογένεια.

 

Την Κυριακή, τέλος, ένα τεράστιο "street party" θα πραγματοποιηθεί στο Mall, τη μαγευτική λεωφόρο που κατεβαίνει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και όπου αναμένονται 10.000 επισκέπτες, ενώ άλλες μικρότερες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη Βρετανία.

 

O γκαφατζής "βράχος"

 

H βασίλισσα και ο Φίλιππος σε μια κοινή φωτογραφία  που δημοσίευσαν σήμερα
H βασίλισσα και ο Φίλιππος σε μια κοινή φωτογραφία που δημοσίευσαν σήμερα

 

Όσο προσεκτική είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β,΄τόσο αδέξιος και γκαφατζής είναι ο πρίγκιπας Φίλιππος που γιορτάζει σήμερα τα 95α γενέθλιά του, τα οποία επισκιάζει ο επίσημος εορτασμός των 90ών γενεθλίων της συζύγου του, την οποία στηρίζει σταθερά, από τη σκιά, για περισσότερο από μισό αιώνα.

 

Πράγματι μια μεγαλοπρεπής τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου για τα γενέθλια της βασίλισσας, η οποία είναι περισσότερο από ποτέ δημοφιλής στους υπηκόους της και η οποία κατέρριψε το ρεκόρ μακροβιότητας στον θρόνο, το οποίο κατείχε η προγιαγιά της Βικτωρία.

 

Ο Φίλιππος κατέρριψε το 2009 το ρεκόρ μακροβιότητας των βασιλικών συζύγων στη Βρετανία το οποίο κατείχε η Σαρλότ, η σύζυγος του Γεωργίου Γ'.

 

Το Λονδίνο χαιρέτισε με κανονιοβολισμούς τα 95α γενέθλια του Φιλίππου, πρίγκιπα του Εδιμβούργου, ο οποίος παραμένει δραστήριος, παρότι είχε εκφράσει την επιθυμία να περιορίσει τη συμμετοχή του στις βασιλικές υποχρεώσεις λέγοντας ότι "έκανε το καθήκον του".

Γερμανικής καταγωγής, ο Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας γεννήθηκε στην Κέρκυρα πάνω σε ένα τραπέζι στην κουζίνα των Ανακτόρων του Μον Ρεπό στις 10 Ιουνίου 1921. Στην ηλικία των 18 μηνών μεταφέρθηκε μέσα σε ένα κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά για πορτοκάλια σε βρετανικό πλοίο μαζί με τους γονείς του και τις τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του, ακολουθώντας την οικογένεια στην εξορία, ενώ ο θείος του, ο βασιλιάς της Ελλάδας, έχει υποχρεωθεί σε παραίτηση.

 

Μοναχικά παιδικά χρόνια

Στη συνέχεια γνωρίζει μοναχικά και ταραγμένα παιδικά χρόνια, μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Η μητέρα του, καταθλιπτική, νοσηλεύεται και στη συνέχεια εντάσσεται στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ ο πατέρας του πήγε να ζήσει στο Μονακό. Οι αδελφές του παντρεύονται Γερμανούς, ένας εκ των οποίων είναι αξιωματούχος των ναζί.

 

Συγγενείς πήραν κοντά τους τον Φίλιππο και φροντίζουν για την εκπαίδευσή του πριν ενταχθεί στο Βασιλικό Ναυτικό και λάβει ενεργά μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ο Φίλιππος είναι 18 ετών όταν πρωτοσυναντά την Ελισάβετ, η οποία παρότι είναι 13 χρονών ερωτεύεται τον όμορφο αξιωματικό.

 

Οι γονείς της νεαρής πριγκίπισσας δεν βλέπουν με καλό μάτι το δεσμό τους: ο Φίλιππος είναι ξένος πρίγκιπας, αδέκαρος και όχι ιδιαίτερα πολιτισμένος. 'Ομως η "Lilibet" τον λατρεύει και ο γάμος τους τελείται στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

 

Το ζευγάρι μετακομίζει στη Μάλτα, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος μόλις είχε μετατεθεί. Ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν γίνεται διοικητής και συνεχίζει να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του.

 

Ο πρόωρος θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1952, που ωθεί την Ελισάβετ στο θρόνο, είναι γι 'αυτόν πλήγμα, σύμφωνα με τους οικείους του. Πρέπει να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία του και την αγάπη του στο Ναυτικό και να γίνει ο σύζυγος της βασίλισσας.

 

"Ο βράχος μου"

 

Ο Φίλιππος αποδέχεται να βαδίζει δύο βήματα πίσω από τη γυναίκα του, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρύψει εντελώς την απογοήτευσή του γι αυτό.

 

Έτσι, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ συνέστησε στην οικογένεια να πάρει το όνομα Ουίνδσορ αντί Μαουντμπάτεν, ο Φίλιππος αντέδρασε με οργή. Ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε σε βάρος της πίστης του στη βασίλισσα. "Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα", είχε δηλώσει.

 

Η φλογερή ιδιοσυγκρασία του και εντελώς αντίθετη με το "πολιτικά ορθό" τον οδηγεί σε γκάφες, και λεκτικά ατοπήματα που έχουν μερικές φορές ξενοφοβική χροιά. Σε μια Κενυάτισσα που του προσφέρει ένα δώρο το 1984, την ρωτά: "Είστε γυναίκα, έτσι δεν είναι;". Σ' ένα 13χρονο αγόρι που του αποκαλύπτει το όνειρό του να γίνει αστροναύτης, το 2001, ο Φίλιππος απαντά: "Είσαι πάρα πολύ παχύς".

 

Ο Φίλιππος όταν εκφράζεται, δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο, και η βασίλισσα δεν τον ψέγει γι αυτό, ούτε οι βρετανοί πολίτες που θεωρούν ότι ο πρίγκιπας δίνει μια χροιά χαλαρότητας στη μοναρχία, ενώ του αναγνωρίζουν την αφοσίωσή του στην Ελισάβετ Β'.

Ο καλύτερος φόρος τιμής στον Φίλιππο προήλθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: "Αυτός είναι ο βράχος μου, υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου".

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr