Ο William Friedkin, σκηνοθέτης του Εξορκιστή, δηλώνει "πεπεισμένος για τον δαιμονισμό"

Ο William Friedkin, σκηνοθέτης του Εξορκιστή, δηλώνει "πεπεισμένος για τον δαιμονισμό" Facebook Twitter
2

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης William Friedkin, ο δημιουργός του "Εξορκιστή" (1973) αποκάλυψε ότι πρόσφατα "κινηματογράφησε και φωτογράφισε" έναν πραγματικό εξορκισμό στο Βατικανό, κάτι που "δεν είχε κάνει κανείς μέχρι τώρα".


"Είναι η πρώτη φορά που το λέω δημοσίως. Προσκλήθηκα από τον εξορκιστή του Βατικανού να κινηματογραφίσω και να φωτογραφίσω έναν πραγματικό εξορκισμό, κάτι που κανείς δεν έχει κάνει μέχρι τώρα και ελάχιστοι άνθρωποι έχουν δει", δήλωσε ο 80χρονος Friedkin από τις Κάννες όπου βρίσκεται. "Σας μιλώ για έναν εξορκισμό της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη και το συγκλονιστικό ήταν το πόσο έμοιαζε με εκείνον στην ταινία μου. Έμεινα κατάπληκτος και πιστεύω ότι δεν θα είμαι ξανά ποτέ ο ίδιος μετά από αυτήν την εμπειρία", είπε ο σκηνοθέτης.


Μέχρι στιγμής το Βατικανό δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.


Ο Friedkin αναφέρθηκε επίσης στον εξορκισμό από τον οποίο εμπνεύστηκε τη διάσημη ταινία του που βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα του William Peter Blatty. Η υπόθεση του βιβλίου είχε βασιστεί στην περίπτωση ενός νεαρού για τον οποίο είχε ακούσει ο συγγραφέας να μιλάνε το 1950, όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Στην ταινία όμως ο δαίμονας είχε κυριεύσει ένα νεαρό κορίτσι, τη Regan MacNeil και δύο ιερείς προσπαθούν να την εξορκίσουν.


"Έκανε πολλές έρευνες για την περίπτωση (του νεαρού). Συνέβη το 1949 και είμαι πεπεισμένος ότι ήταν αυθεντική. Ήταν ένα 14χρονο αγόρι και όχι κορίτσι. Ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον ζήτησε από τον συγγραφέα, τον Blatty να γράψει για κορίτσι για να μην πέσει η προσοχή του κοινού στον νεαρό", εξήγησε ο σκηνοθέτης. "Διάβασα τις σημειώσεις, όχι μόνο του ιερέα που είχε αναλάβει την υπόθεση αλλά επίσης και των γιατρών, των νοσοκόμων και των ασθενών του νοσοκομείου Αλέξιαν Μπράδερς, στο Σεντ Λούις του Μισούρι (όπου είχε εισαχθεί ο 14χρονος) και είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση παρά μόνο ο δαιμονισμός", συμπλήρωσε.


"Όταν ξεκίνησα να γυρίζω την ταινία, σκεφτόμουν ότι θα σκηνοθετούσα μια ταινία τρόμου, αλλά όταν ο ιερέας μου διάβασε τις σημειώσεις του κατάλαβα ότι δεν ήταν ταινία τρόμου, ήταν μια πραγματική περίπτωση εξορκισμού", κατέληξε ο βραβευμένος σκηνοθέτης.

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM
Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο Civil War του Άλεξ Γκάρλαντ, η νέα πρόκληση της Κατρίν Μπρεγιά και η βαμπιρομπαλαρίνα Abigail ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Μετά την αφή ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Τι έγινε στην τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο -χρυσό Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας- Στέφανο Ντούσκο
NEWSROOM
2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις από την Κυριακή των Βαΐων ως τη Μεγάλη Τρίτη

Το Φεστιβάλ επιστρέφει σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οταν ο Φριντκιν γυριζε το "The French Connection"(1971)και τον "Εξορκιστη"(1973),δυο πραγματικα εξαιρετικες και πρωτοποριακες για την εποχη τους ταινιες,ηταν 36 και 38 ετων αντιστοιχα.Οι δυο τελευταιες ταινιες που γυρισε ηταν το ....The Bug(2006)και το ....Killer Joe(2011) ! Καλυτερα να μην τις χαρακτηρισω....Βεβαια στο "ενδιαμεσο" περασαν 35-40 χρονια....Και οπως ελεγαν και οι αρχαιαοι ημων προγονοι"ου γαρ γηρας ερχεται μονον".Το ατιμο.....