ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πώς γίνεται μια 70χρονη να υποδύεται μια 30χρονη; Η Έλεν Μίρεν σπάει τα ταμπού ως Μεγάλη Αικατερίνη

Πώς γίνεται μια 70χρονη να υποδύεται μια 30χρονη; Η Έλεν Μίρεν σπάει τα ταμπού ως Μεγάλη Αικατερίνη Facebook Twitter
2

Η Έλεν Μίρεν στα 74 της υποδύεται με άνεση την Μεγάλη Αικατερίνη, διάσημη τόσο για την επέκταση των συνόρων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας όσο και για τη φήμη του έντονου «έκλυτου» βίου που τη συνόδευε.

Η μίνι τηλεοπτική σειρά "Catherine the Great" έχει ως χρονική αφετηρία το 1762, τη χρονιά ανόδου στον αυτοκρατορικό θρόνο της Ρωσίας της 33χρονης τότε Αικατερίνης μετά το πραξικόπημα που εκθρόνισε τον σύζυγό της τον Πέτρο Γ' και είχε υποκινηθεί από τον εραστή της, κόμη Ορλώφ (γνωστού σε μας από τα «Ορλωφικά», το πρόωρο ως απεδείχθη κίνημα υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας και της ανασύστασης του Βυζαντίου) αλλά και τον επίσης εραστή της (και όπως λέγεται σύζυγό της αργότερα σε μυστική τελετή) Γκριγκόρι Ποτέμκιν.

Το εκπληκτικό είναι ότι την Αικατερίνη Β' της Ρωσίας (γνωστή και ως Μεγάλη Αικατερίνη), διάσημη τόσο για την επέκταση των συνόρων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας όσο και για τη φήμη του έντονου «έκλυτου» βίου που τη συνόδευε, την υποδύεται μια γυναίκα σαράντα χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία στην οποία εκείνη είχε βρεθεί στο ρωσικό θρόνο. Όταν πέθανε ήταν 67 χρονών, δηλαδή επτά χρόνια νεότερη από την τωρινή ηλικία της Έλεν Μίρεν, η οποία εμφανίζεται στη μίνι σειρά του HBO να υποδύεται με άνεση μια νεαρή στην πραγματικότητα γυναίκα και μάλιστα με ιδιαίτερα πολυάσχολη ερωτική ζωή.

Πώς γίνεται μια 70χρονη να υποδύεται μια 30χρονη; Η Έλεν Μίρεν σπάει τα ταμπού ως Μεγάλη Αικατερίνη Facebook Twitter
Η Έλεν Μίρεν ως Μεγάλη Αικατερίνη και ο Τζέισον Κλαρκ στο ρόλο του εραστή της (και όπως λέγεται συζύγου της σε μυστική τελετή) Γκριγκόρι Ποτέμκιν.

Είναι φανερό ότι οι δημιουργοί της σειράς αδιαφόρησαν συνειδητά για τον «ρεαλισμό» και την πιστότητα της αναπαράστασης στο συγκεκριμένο θέμα, εμφανίζοντας την ηρωίδα «εκτός ηλικίας». Πρόκειται για απόφαση ή για έμπνευση που μοιάζει πρωτοφανής και ριζοσπαστική για το τηλεοπτικό (ή και το κινηματογραφικό) τοπίο και είναι σα να σχολιάζει εμμέσως ειρωνικά την μακρά παράδοση στην ιστορία του θεάματος, μεσηλίκων ή και υπερηλίκων αντρών ηθοποιών να υποδύονται πολύ νεότερους άντρες (και να γοητεύουν πολύ νεότερες γυναίκες). 

TV & Media
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βασιλική άφιξη της Έλεν Μίρεν στην επίσημη πρεμιέρα της νέας σειράς του HBO «Αικατερίνη η Μεγάλη»

Πολιτισμός / Η βασιλική άφιξη της Έλεν Μίρεν στην επίσημη πρεμιέρα της νέας σειράς του HBO «Αικατερίνη η Μεγάλη»

Καθισμένη σε πολυτελή θάλαμο και υποβασταζόμενη από τέσσερεις «αυλικούς» διέσχισε η 74χρονη Βρετανίδα ηθοποιός το κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα της τηλεοπτικής σειράς για την «Μεγάλη Αικατερίνη» στην οποία πρωταγωνιστεί
Ξένες και ελληνικές τηλεοπτικές σειρές: τι θα δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς

TV Series / Ξένες και ελληνικές τηλεοπτικές σειρές: τι θα δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς

Oι καλύτερες ξένες και ελληνικές σειρές που κάνουν πρεμιέρα στη δημόσια, ιδιωτική και συνδρομητική τηλεόραση, καθώς και στις πλατφόρμες streaming τους επόμενους μήνες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Την έχετε δει τη σειρά; Λοιπόν επειδή εγώ την έχω δει, η σειρά δεν ξεκινά από την άνοδο της Αικατερίνης στο θρόνο αλλά πολύ μετά όταν ξεκινά η σχέση της με τον Ποτέμκιν οπότε και είναι και η ιδια μεσήλικας. Ναι ακόμα και τότε είναι νεότερη από την Helen Mirren. Αλλά και ο μέσος όρος ζωής ήταν πολύ πιο χαμηλός προφανώς το 1770 οπότε μεταφέρεται μια χαρά το σοκ στη ρωσική κοινωνία από την έντονη σεξουαλική δραστηριότητα μιας "γριάς" κάτι που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με μια σημερινή 50αρα. (Περιττό να σχολιαστεί ότι έχουμε δει μεσήλικες άντρες να παίζουν νέους στο παρελθόν και ναι δεν είχε γραφτεί ούτε παράγραφος για το θέμα.)
"πρωτοφανής", "ριζοσπαστική"...Ενώ ο Λάνθιμος στη δική του βασίλισσα επέλεξε "ιστορικό ντοκιμαντέρ". Να μην αναφέρω ότι σε κάθε σχεδόν ταινία/τηλ. σειρά που περιγράφεται η ζωή ενός ιστορικού προσώπου προσθαφαιρούνται στοιχεία κατά το δοκούν, για να κάνουν το στόρι πιο πιπεράτο (ήδη πολλοί λένε ότι στην προσεχή ταινία για τον Έντισον θα δούμε " τέρατα").