Το Netflix έκοψε τη σκηνή αυτοκτονίας από τη σειρά "13 Reasons Why"

Το Netflix έκοψε τη σκηνή αυτοκτονίας από τη σειρά "13 Reasons Why" Facebook Twitter
2

Το Netflix έκοψε μια σκληρή σκηνή αυτοκτονίας από την πρώτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς "13 Reasons Why".

Ειδικοί της ψυχικής υγείας είχαν επικρίνει την προβολή της επίμαχης σκηνής, και η συνδρομητική πλατφόρμα λογόκρινε τελικά την αυτοκτονία της πρωταγωνίστριας, περίπου δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα της σειράς. Σε ανακοίνωσή του, το Netflix ενημερώνει πως τα τρία λεπτά της βίαιης σκηνής αφαιρέθηκαν και το συγκεκριμένο επεισόδιο μονταρίστηκε εκ νέου, με την συμβουλή και την καθοδήγηση ειδικών. 

«Αρκετοί νέοι άνθρωποι μας λένε πως η σειρά "13 Reasons Why" τους ενθάρρυνε να μιλήσουν, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά, για σοβαρά ζητήματα όπως η κατάθλιψη και η αυτοκτονία, ωθώντας τους να αναζητήσουν βοήθεια», τονίζει το Netflix. Στο πλαίσιο της πρεμιέρας της τρίτης σεζόν, μέσα στο καλοκαίρι, οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας λένε πως τους απασχόλησε ιδιαίτερα η δημόσια συζήτηση που προκάλεσε η προβολή των δύο πρώτων κύκλων. 

«Κατόπιν συμβουλής των ειδικών υγείας, μεταξύ των οποίων η δρ. Κριστίν Μουτιέρ, επικεφαλής του Αμερικανικού Ιδρύματος για την πρόληψη των Αυτοκτονιών, ζητήσαμε από τον δημιουργό της σειράς Μπράιν Γιόρκι και τους παραγωγούς να τροποποιήσουν την σκηνή όπου η Χάνα αυτοκτονεί». 

Η σειρά έχει βασιστεί στο ομότιτλο μυθιστόρημα του συγγραφέα Jay Asher, που αφηγείται την αυτοκτονία μιας μαθήτριας λυκείου, της Χάνα Μπάικερ, και τον αντίκτυπο της αυτοκτονίας της στους συμμαθητές της. Στην αρχική εκδοχή του επεισοδίου, η αυτοκτονία της Χάνα αποτυπωνόταν ως την τελευταία της λεπτομέρεια, αλλά πλέον το απονενοημένο διάβημα υπονοείται, με την ηρωίδα να κοιτά το είδωλό της στον καθρέφτη. Στο επόμενο καρέ, οι γονείς της φαίνονται να αντιδρούν στα τραγικά νέα του θανάτου της.  

Ο Guardian επικαλείται μία έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο επιστημονικό περιοδικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, σύμφωνα με την οποία οι αυτοκτονίες εφήβων τον μήνα μετά την πρεμιέρα της πρώτης σεζόν, είχαν αυξηθεί κατά 28,9%. Ωστόσο στην επίμαχη αναφορά, δεν υπήρχε καμία ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην επίμαχη σκηνή και την ανησυχητική άνοδο στις απόπειρες αυτοκτονίας. Ένας από τους συγγραφείς της αναφοράς περιορίστηκε απλώς σε μία έκκληση προς τα μίντια, να αναλογιστούν με εποικοδομητικό τρόπο την επιρροή τους σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. 

Μετά την έκταση που πήρε ο δημόσιος διάλογος τόσο σε επιστημονικές αναλύσεις όσο και στα social media, το Netflix είχε σπεύσει να προσθέσει προειδοποιητικές κάρτες για το βίαιο περιεχόμενο της σειράς και δημιούργησε έναν ιστότοπο υποστήριξης για όσους ένιωθαν ότι είχαν επηρεαστεί από το σόου. Τώρα όμως προχωρά ένα βήμα παραπέρα και αφαιρεί την επίμαχη σκηνή, όπως είχε πράξει και με μία ακολουθία σκηνών από το BirdBox. 

Παρά την αμφισβήτηση και τις όποιες αρνητικές κριτικές, η σειρά έχει αποδειχθεί άκρως δημοφιλής στο κοινό του Netflix. Ενδεικτικό είναι πως μετά την πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν, έξι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν το πρώτο επεισόδιο μέσα στις 72 ώρες. 

Με πληροφορίες από τον Guardian

TV & Media
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια