Το Netflix μηνύθηκε για το καινούργιο διαδραστικό επεισόδιο του Black Mirror, το Bandersnatch. 

 

Το επεισόδιο προβάλλεται από τον Δεκέμβριο στην πλατφόρμα του Netflix. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως οι θεατές παίρνουν διάφορες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, κάτι που επηρεάζει την εξέλιξη της πλοκής.

 

Oι εκδότες της σειράς παιδικών βιβλίων Choose Your Own Adventure, στα οποία υπάρχει το ίδιο στοιχείο, θεωρούν πως το brand τους έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

 

Στο Bandersnatch, ο πρωταγωνιστής είναι ένας προγραμματιστής που θέλει να φτιάξει ένα video game με βάση για το σενάριο ένα βιβλίο, ανάλογο με εκείνο της σειράς Choose Your Own Adventure.

 

Η αμερικάνικη εκδοτική εταιρία Chooseco, η οποία έχει τα δικαιώματα της σειράς βιβλίων, λέει πως το Netflix χρησιμοποιεί  συσχέτιση με το brand της, προκειμένου να κάνει πιο αναγνωρίσιμο το Bandersnatch.

 

Στη μήνυση αναφέρεται πως τα δύο μέρη βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για χρόνια, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν στο να πάρει σχετική άδεια το Netflix. Μάλιστα, επισημαίνεται πως υπήρχε γραπτό αίτημα από μέρους της εκδοτικής εταιρίας προς την τηλεοπτική πλατφόρμα, πριν την κυκλοφορία του Bandersnatch, να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. 

 

 

Στην μήνυση αναφέρεται επίσης πως στο επεισόδιο υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα βιβλία «Choose Your Own Adventure με τον πρωταγωνιστικό  χαρακτήρα να μιλάει στον πατέρα του για τη σειρά βιβλίων. 

 

Η Chooseco ισχυρίζεται πως υπάρχει παραπλάνηση στους θεατές ως προς τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο εμπορικά προϊόντα, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες για την ίδια. 

 

Κάνει λόγο για για «παρανομία» και «αθέμιτο ανταγωνισμό» και ζητά τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση. 

 

Η εκδοτική εταιρία έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με την Twentieth Century Fox για μια σειρά διαδραστικών ταινιών  που θα βασίζεται στα βιβλία της σειράς.

 

Σημειώνεται πως τα βιβλία Choose Your Own Adventure έχουν πουλήσει πάνω από 265 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.