Σάλος από τα fake news στο Spiegel: O «ρεπόρτερ της χρονιάς» επινοούσε συνεντεύξεις

Σάλος από τα fake news στο Spiegel: O «ρεπόρτερ της χρονιάς» επινοούσε συνεντεύξεις Facebook Twitter
EPA
0

Σάλος έχει ξεσπάσει στο Spiegel, μετά την αποκάλυψη πως βραβευμένος δημοσιογράφος του περιοδικού διαστρέβλωνε εδώ και χρόνια ρεπορτάζ του, μεταδίδοντας υποτιθέμενες δηλώσεις που είχε επινοήσει ο ίδιος. 

Την αποκάλυψη έκανε το ίδιο το περιοδικό, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «χειρότερη στιγμή στα 70 χρόνια ιστορίας του». 

Ο λόγος για τον Κλάας Ρελότιους, που στις αρχές του Δεκεμβρίου είχε τιμηθεί και με το βραβείο του «Ρεπόρτερ της Χρονιάς», για ένα άρθρο του με θέμα τους νέους Σύριους που υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο το 2011.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν ένας άλλος δημοσιογράφος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, κατηγόρησε τον 35χρονο Ρελότιους για ψευδείς ειδήσεις, αναγκάζοντάς τον να παραδεχθεί πως επινόησε δηλώσεις και υποτιθέμενα γεγονότα που δεν έγιναν ποτέ. 

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος φέρεται να έχει γράψει κατά φαντασίαν δηλώσεις σε τουλάχιστον 14 άρθρα του. 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός ρεπορτάζ για τον Κόλιν Κάρπερνικ, τον Αμερικανό αθλητή που γονάτισε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες.

Ο Ρελότιους ισχυριζόταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του αθλητή, συμπεριλαμβάνοντας «δηλώσεις» τους ενώ δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ μαζί τους. 

Η διεύθυνση του Spiegel δηλώνει «σοκαρισμένη» από την υπόθεση αυτή καθώς το περιοδικό διαθέτει εσωτερική υπηρεσία επαλήθευσης των στοιχείων, για όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι του.

«Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια», ήταν η δικαιολογία που προέβαλε ο Ρελότιους.

Ο δημοσιογράφος συνεργαζόταν και με άλλα έντυπα ως ανεξάρτητος ρεπόρτερ και εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Συνολικά, εξήντα ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί στο έντυπο ή στην ιστοσελίδα του Spiegel και το περιοδικό έχει ήδη προαναγγείλει εσωτερική έρευνα.

Ο Ρελότιους υπέβαλε την παραίτησή του από τον Spiegel την Κυριακή.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ