Το κατάμαυρο εξώφυλλο του περιοδικού των New York Times στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή

Το κατάμαυρο εξώφυλλο του περιοδικού των New York Times στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
0

Το εξώφυλλο του περιοδικού των New York Times που κυκλοφορεί στις 5 Αυγούστου δεν είναι απλώς ξεχωριστό: στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη από το 1979 μέχρι το 1989. 

Περιέχει μόνο ένα άρθρο και κυρίως κυκλοφορεί με ένα κατάμαυρο εξώφυλλο, με ένα σταχτί τίτλο να αχνοφαίνεται -«30 χρόνια πριν, θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τον πλανήτη»- και δεν διστάζει το ίδιο μαύρο χρώμα να το αφήσει να σκιάσει και τον ιστορικό λογότυπο της εφημερίδας. 

Το ένα και μοναδικό άρθρο είναι γραμμένο από τον συγγραφέα Nathaniel Rich, γι' αυτό και το γραφιστικό κομμάτι της έκδοσης είναι λιτό, σχεδόν ανύπαρκτο, για να πλαισιώσει τις έτσι κι αλλιώς δυνατές φωτογραφίες και τα βίντεο (στην ηλεκτρονική έκδοση) που τραβήχτηκαν από τον George Steinmetz.


Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη Jake Silverstein κανένα εξώφυλλο -πλην του κατάμαυρου- δεν φαινόταν ταιριαστό για να προσεγγίσει η έκδοση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του περιοδικού, Gail Bichler, δήλωσε σχετικά ότι «δεν υπήρχε καμία εικόνα που να μπορεί πλήρως να αποκαλύψει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» και ότι η ιδέα ήταν υπάρξει «μία απλή, κατανοητή, αλλά απολύτως σαφής και δυνατή αποτύπωση αυτού που συμβαίνει».

Εντυπωσιακό είναι και το βίντεο που ανάρτησε στο Instagram το περιοδικό με την προετοιμασία του συγκεκριμένου τεύχους.

Όπως προαναφέρθηκε, το μινιμαλιστικό εξώφυλλο έχει έναν μικρό, αλλά πανίσχυρο τίτλο, μία και μοναδική πρόταση, με μικρά λευκά γράμματα να αχνοφαίνονται μέσα στο απολύτως μαύρο φόντο. Για τον Silverstein είναι από τις λίγες φορές που ο αναγνώστης θα καταλάβει τι λέει ο τίτλος, απ' όσα δεν αναφέρονται κι όχι από αυτά που δηλώνονται ξεκάθαρα, κάτι για το οποίο φρόντισε και το γραφιστικό τμήμα του περιοδικού. 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM