Η ισπανική εφημερίδα El Pais διόρισε την πρώτη ανταποκρίτριά της για θέματα φύλου

Η ισπανική εφημερίδα El Pais διόρισε την πρώτη ανταποκρίτριά της για θέματα φύλου Facebook Twitter
0

Η ισπανική εφημερίδα El País διόρισε την πρώτη ανταποκρίτρια για θέματα φύλου, στον απόηχο του κινήματος #MeToo και των πρόσφατων διαδηλώσεων στην Ισπανία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η νέα θέση ορίστηκε έγινε ύστερα από άσκηση πίεσης από τις γυναίκες δημοσιογράφους της εφημερίδας, αλλά και σε αναγνώριση της «βαθιάς αλλαγής» που συντελείται στην κοινωνία.

Η εφημερίδα, η οποία ιδρύθηκε πριν από 42 χρόνια καθώς η Ισπανία ξεκινούσε τη μετάβασή της στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον «νέο ρόλο που έχουν οι γυναίκες στην κοινωνία».

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το να γράφονται περισσότερες ιστορίες για γυναίκες, αλλά με το να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναίκες στις ιστορίες», πρόσθεσε.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πρώτη «φεμινιστική απεργία» της Ισπανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις διακρίσεις λόγω φύλου, την ενδοοικογενειακή βία και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Στα τέλη Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία αφότου δικαστήριο της χώρας απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού πέντε άνδρες, την επανομαζόμενη «αγέλη των λύκων», καταδικάζοντάς τους μόνο για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος μιας 18χρονης κοπέλας, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών στην Παμπλόνα. Η υπόθεση συγκλόνισε την Ισπανία και οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα σεξουαλικά αδικήματα.

«Η τεράστια συγκέντρωση στην Ισπανία στις 8 Μαρτίου, οι διαδηλώσεις μετά την ετυμηγορία για την "αγέλη των λύκων" και το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση που έχουμε δει μέσω του #MeToo - το οποίο οδήγησε στο κίνημα #TellIt (#Cuéntalo) στα ισπανικά- όλα δίνουν μια ιδέα για το πού βρίσκεται ο φεμινισμός στον 21ο αιώνα», ανέφερε η El País.

Η εφημερίδα σημείωσε πως η δέσμευσή της για θέματα φύλου θα είναι εμφανής σε όλες τις σελίδες της και θα ενημερώσει τη διεθνή κάλυψη της, ιδίως στη Λατινική Αμερική.

Η πρώτη ανταποκρίτρια της El País για θέματα φύλου είναι η Pilar Álvarez. Η ίδια δήλωσε πως η συγκεκριμένη κίνηση έχει ως στόχο να φέρει «πιο φιλόδοξη και σε βάθος κάλυψη σχετικά με το τι συμβαίνει με τις γυναίκες».

«Δεν πρόκειται όμως μόνο για τις γυναίκες. Η λέξη φύλο καλύπτει και τους άνδρες και εξετάζουμε το τι συμβαίνει με τους άνδρες και πώς αυτοί αλλάζουν», είπε.

Η Álvarez σημείωσε ακομη πως ένα από τα βασικά καθήκοντα θα είναι η διερεύνηση του τι έρχεται μετά το #MeToo και τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ισπανία. «Έχουν ακολουθηθεί από πολλή αναστάτωση και θόρυβο και θα κάνουμε ό,τι κάνουν οι δημοσιογράφοι: θα διαχωρίσουμε τον θόρυβο από τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε πως «θα είμαστε επίσης σε επιφυλακή ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την παρουσία ανδρών και γυναικών στις ειδήσεις».

Σημειώνεται πως η κίνηση της El País έρχεται ύστερα από παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Τον περασμένο Οκτώβριο οι New York Times διόρισαν έναν συντάκτη για θέματα φύλου, ενώ η Washington Post έχει ανακοινώσει έναν αρθρογράφο για θέματα φύλου.

Με πληροφορίες από Guardian

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM