UPDATE: Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης!

UPDATE: Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης! Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με το Βήμα, συνελήφθη στις 11 το πρωί της Κυριακής ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης, μετά την εισαγγελική παραγγελία σε βάρος του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αλλά και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση στοιχείων της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό. Η Αστυνομία μπήκε στο σπίτι του μαζί με Εισαγγελέα.

Όπως αναφέρεται στο δικτυακό τόπο Κουτί της Πανδώρας, η αστυνομία συνέλαβε το δημοσιογράφο τη στιγμή που έδινε τηλεφωνική συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Κ.Βαξεβάνης έγραψε στο Twitter: «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τωρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδωστε».

Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δημοσιογράφος δήλωνε έτοιμος να εμφανιστεί τη Δευτέρα στην Εισαγγελία και προσέθετε ότι δήλωνε ότι βρίσκεται σε ένα φιλικό σπίτι, έξω από το οποίο υπάρχουν αστυνομικοί, ενώ έκανε λόγο για συστηματική παρακολούθηση και πρωτοφανή κινητοποίηση σε βάρος του.

«Δυστυχώς είμαι στη θέση να πρέπει να μιλήσω για το αυτονόητο. Το αφήνω στην κρίση σας. Εγώ αύριο το πρωί θα βγω από το σπίτι όπου βρίσκομαι για να πάω να ζητήσω εξηγήσεις από την εισαγγελία για αυτή τη συμπεριφορά, η οποία είναι παραθεσμική και μη νόμιμη» δήλωνε.

Στο ίδιο μήνυμα, ο Κ.βαξεβάνης υπερασπίζεται την κίνησή του να δημοσιοποιήσει τη λίστα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει μία δημοσιοποίηση ονομάτων σε σχέση με τραπεζικούς λογαριασμούς που ουδέποτε είπαμε αν έχουν ή δεν έχουν λεφτά».

«Δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Η συναλλαγή ανθρώπων με τράπεζες δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Τις συναλλαγές με τράπεζες τις κάνουμε δημόσια στα γκισέ. Να έχει κάποιος λογαριασμό σε τράπεζα δεν σημαίνει τίποτα και δεν είναι προσωπικό δεδομένο» δήλωσε.

Στο Facebook δημιουργήθηκε σελίδα υποστήριξής του δημοσιογράφου, στο Twitter το hashtag #freekostasvaxevanis. Στο θέμα αναφέρονται και οι New York Times

Το χτεσινοβραδινό update:  

O Κώστας Βαξεβάνης, ενώ αναζητείται για να συλληφθεί τουιτάρει από άγνωστο μέρος:

 

Επισης, στο σάιτ του ανέβηκε το εξής κείμενο, που δεν υπογράφεται αλλά εικάζεται πως γράφτηκε απ' τον ίδιο:

Όταν η Δικαιοσύνη εθελοτυφλεί και κωφεύει

Αυταπάγγελτη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας ημέρα Σάββατο, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το HOT DOC που δημοσιεύει τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

 

Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.

 

Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.

 

Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια.

--------------------

Χτες το απόγευμα είχαμε δημοσιεύσει την είδηση ως εξής:

Έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του περιοδικού Hot Doc. Αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου μιας και ο εισαγγελέας έκανε αυτεπάγγελτη δίωξη. 

Ο Βαξεβάνης, που σήμερα δημοσίευσε την "Λίστα Λαγκάρντ" στο περιοδικό του, συμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου αλλά και για παραβίαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγόρασα κι εγώ σήμερα τη λίστα Λαγκαρντ...
Η μεγαλόφωνη ανάγνωση του Hot Doc σ' ένα εστιατόριο και όσα μας έκαναν εντύπωση

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ